Календар лунарне сетве за мај 2018. је вртлар и узгајивач

Сватко тко се икада бавио земљаним радовима савршено добро зна како је тужно видјети да напори уложени у овај напоран рад понекад не оправдавају очекивања. Међутим, ту је велика помоћ, коју користе многи искусни вртлари и вртлари - сетвени лунарни календар за мај 2018. године, који смо поставили мало ниже у облику стола.

Управо овај календар ће помоћи сваком вртлару и вртлару да добије пристојан усјев. У исто време, лако је научити о утицају Месеца на све живе (а не живе) процесе који се дешавају на нашој планети. Њена снага се осећа свуда. Утиче на плиме и осеке, и самим тим, управља многим процесима који се одвијају у води. Поред тога, гравитациона сила Месеца, као што је била, "затеже" неке њене објекте или њихове компоненте када је наш свемирски сателит у најближем положају Земље.

Главна дела маја у башти и врту

Стога, за мјесец сјетвеног календара вртларства за мај 2018. године, што је прије могуће, вриједи засадити лук-шивење; семена грашка, кисељака, зелене салате, репа, ротквица, брукки, шаргарепе, першуна, копра, ротквице.

Терапеутски усеви, као што су краставци, тиквице, пасуљ, засађени су крајем месеца. У мају, садња садница на стално мјесто, али по могућности под привременим филм склониште. Приликом садње садница купуса потребно је запамтити да га сади у земљиште што је могуће дубље (до првог листа), да би биљке формирале адвентивне корене, без заспања апикалним бубрезима. После слетања земљеОко биљке чврсто увучена да би оставила рупу у празнини. Саднице купуса, које се узгајају у посудама за сипање тресета, саде се у земљиште тако да је горњи дио врата 2 - 3 цм испод површине тла.

Месечни календар сетве за 2018

баштован и баштован

Биљке треба засадити за садњу на садницама, узимајући у обзир следеће чињенице:

  • Парадајз, краставац, паприка, патлиџан најбоље се сије када је Месец у сазвежђу Овна, Лава или Стрелца. Биљке ће имати добро развијене стабљике.
  • Бели купус и обојени купус, боље је сијати брокулу када је мјесец у знаку близанаца, Ваге, Водолије.
  • Сјеме Брисела и пекиншког купуса треба посијати када је Мјесец у воденим жиговима: Рак, Шкорпион, Рибас. Лишће и плодови ће бити сочни.

Да би било погодно било када провјерити информације о садњи, вртни ентузијасти морају обавезно скинути мјесечни календар сјетве за 2017. годину. Користећи га, сви радови ће бити обављени на време: сејање се сије, сади се саднице, жање и сакупља у кутије. Са таквим календаром, све бриге вртлара и вртлара неће само бити делотворне, већ ће донети и радост.