Како да сами уклоните отпад у тоалету: 8 начина?

Запушавање туша у стану је прилично неугодан проблем, али када је зачепљен тоалет - овај проблем се удвостручује, јер се овај проблем мора одмах ријешити. Тада власник почиње хитно тражити начине како елиминирати зачепљење у заходу и очистити тоалет у кући. Пре него што почнете да решавате проблем, морате бити тријезни да бисте проценили ситуацију.

Ако се отпадна вода испушта преко руба, претећи непосредним поплавама, морате одмах позвати хитну службу и друштво за управљање. Али у случају када ситуација није критична, само је вода у тоалету лоша, па се проблем уклањања зачепљења може обавити сам. Узрок зачепљења цеви треба да се уклони што је пре могуће, јер због неадекватног функционисања канализационог система може доћи до угрожавања санитарног стања целе просторије.

Да би се открило место зачепљења, потребно је отворити дизалице у кухињи иу купатилу (извор воде у укупној дренажи). Ако вода иде слободно у одвод, онда је разлог да се потражи у тоалету. У том случају, када се дренажа успорава у свим тачкама, проблем је у заједничкој цијеви. У овој ситуацији, неопходно је позвати водоинсталатере - сами да се носе са овим проблемом ће бити прилично тешко, чак и користећи најмоћнији начин зачепљења тоалета.

Зашто је ВЦ зачепљен?

Пре него што сами пробијете прљавштину у тоалету, потребно је сазнати зашто је зачепљена и која је довела до појаве проблема.

Главно виноЦераде у тоалетима леже на становницима који користе овај санитарни уређај уместо канте за смеће. И ако би случајно ушла у ВЦ шкољку, било би прилично лако добити месну кост, а ако је тоалет зачепљен тканином или папиром, тешко је очистити тоалет од таквог чепа. Стога, ако често зачепљујете свој тоалет, онда погледајте састав онога што га испирете.

Такође, може доћи до зачепљења тоалета ако:

 1. стране тоалете су испране у тоалету. На пример, много тоалет папира је испрано у исто време или је тоалет избачен кривицом мачјег пунила.
 2. Неправилна монтажа санитарне опреме.
 3. Фабрика је неисправна у производњи тоалета.
 4. Неоправдан канализациони систем.
 5. У тоалету нема потребних вентила или вентилаторских цеви.

Врло често, узрок тешког одвода воде лежи у таложењу соли у цевима. То може бити због тврде воде, урее или другог облика таложења који се таложи на унутрашњим зидовима цијеви, што доприноси сужавању њиховог промјера. Лако је уклонити ову врсту загађења, користећи специјална средства за чишћење водовода.

Разлог зашто вода у тоалету не иде и формира дуготрајно зачепљење, што постаје претежно преклопљено на унутрашњим зидовима цијеви или заглављено унутар њихових шупљина. Разлог за талог је органски (масноћа, коса) и неорганска (минералне соли садржане у води). Хронично зачепљење се манифестује изненадним прекидом одлива илињегова постепена компликација, која се на крају само појачава.

Да би се елиминисало зачепљење тоалета, хитно је потребан хитан позив да се позове стручњак како би се очистила санитарна опрема и канализациони систем са професионалном опремом. Само-уклањање је могуће механичким или хемијским средствима, али већи ефекат се може постићи комбинацијом ефеката. Ево неколико начина за елиминисање зачепљења у затвореном простору.

8 начина за уклањање зачепљења

Када је тоалет засићен, не морате испуштати воду из резервоара, јер је најмањи волумен 3 литре. Да бисте били поузданији, можете чак и да одсечете славину за довод воде, то је учињено тако да у случају случајног туширања због зачепљења све није прешло на под. Стога, прије чишћења зачепљења, потребно је уклонити воду из тоалета. За одвод, користите канту, сипајте у тоалет не више од 1 литре течности одједном.

Тип! Пре уклањања прљавштине, уклоните воду из тоалета на ниво одвода. За то је погодна тканина, спужва или гумена крушка (клистир).

Постоји неколико метода за чишћење поплавних површина тоалета. Њихова ефикасност је од тога колико је плута комплексна: запремина, материјал, време појаве.

Механичке методе за пробијање ВЦ шкољке код куће:

 1. Ако је тоалет релативно недавно запушен и познат је из неког разлога, онда се тај разлог може покушати повући рукама носећи рукавице. Ако је при руцибез гумених рукавица, можете користити пакет.
 2. У случају да је немогуће доћи до заглављеног предмета, можете користити жицу за чишћење тоалета, чији је крај закачен. Али пре него што на овај начин уклоните зачепљење у тоалету, покушајте да користите јастук.
 3. Користећи обичну ВЦ шкољку. Затварањем одводног отвора гуменим врхом, потребно је направити неколико пумпања. Хидраулични удари који се стварају на овај начин могу уништити смеће. Пречник врха кабла треба да пређе пречник одвода за тоалет. Само на овај начин можете назвати хидраулички шок.
 4. Ако нема кабла при руци, а затим пробијте тоалет, можете користити пластичну боцу у којој желите одрезати дно и чврсто стегнути поклопац. Добијена структура се мора постепено уносити у зачепљену заходску одводу док се ваздух у бочици не почне враћати. У овом тренутку је потребно боцу истиснути у одвод, а затим нагло повући. Довољно снажан притисак ће изаћи, који ће извући смеће са две или три манипулације.
 5. Помоћу посебног водоводног кабла, који је опремљен ручком на једном крају и другом посебном млазницом. Кабл треба да се користи на следећи начин: крај са млазницом пада у зачепљени одвод ВЦ-а док се не заустави. Након тога, потребно га је ротирати у смеру казаљке на сату да би се спустио у довод воде. Окрените и заклоните кабл, он се промовише до максималне дубине доутикачи Уз помоћ ударних покрета, он је сломљен и гурнут у успон, или се повуче и повуче.

Ако горе наведене методе нису помогле да се реши проблема, онда можете користити хемикалије за чишћење у домаћинству.


Хемикалије за чишћење ВЦ-а од зачепљења властитим рукама:

 1. Користити сода и сирће. У одводу тоалета, треба да сипате пола чашице соде, гурајући је што је могуће дубље, а затим ставите једну чашу сирћета. Резултирајућа реакција може уништити масни плут или мале минералне наслаге за 15-20 минута. По завршетку овог периода, у чајну воду треба сипати један чајник кипуће воде. Свеже зачепљење је веома добро.
 2. Кућне хемикалије. Хемијска индустрија ставља на продају много новца како би се ослободила зачепљења ВЦ шкољке и очистила цеви од гужви у саобраћају. Продавница се може наћи у различитим типовима: гелови, прашкови, течности домаћих и западних произвођача најразличитијих цијена. Обично садрже киселину или алкалије који помажу у апсорпцији прашине из смећа, текстилних влакана, масних наслага или косе (Тирет, Доместос, Мистер Мускул, Тофик, Крит). На полеђини пакета налази се детаљна упутства за употребу овог алата, али ако сте сигурни у материјал из којег је израђен ваш санитарни инжењеринг, време утицаја се може повећати.
 3. Употреба киселина (сумпорна, хлороводонична, морфијум). Пре пуњења раствора сумпорне, хлороводоничне или мравље киселине у тоалет и испирањеканализационе цеви, потребно је размислити о томе да ли ће истодобно мрље на зидовима канализације са зачепљењем.

Пажња! Да би се очистиле канализационе цеви од пластике, предност је боље дати гелу или течности, а не чистити прах. То је због тога што нерастворљиве честице праха могу да се зачепе на местима зглобова и као резултат тога разбију згушњиваче гуме, а течност или гел иде уз испирање воде, али се не заглави ни на једном месту.

Који је најбољи начин употребе?

Како поступити у случају зачепљења тоалета: користити методу механичког чишћења или користити кемијске препарате из зачепљења тоалета? Одговор на ово питање зависи од тога да ли је вода лоше исушена или уопште не иде. Ако је спољни објекат ушао у заход, онда се очисти уз помоћ обичне кабловске стезаљке или кабл можете гурнути даље у широку канализациону цев.

У случају формирања чепа масти, косе или наслага на зидовима цеви, најефикасније је елиминисати га употребом хемијских реагенса. Такођер можете комбинирати чишћење с кемикалијама и кабел - на крају можете добити чак и чисте зидове одвода, за које неће бити могуће ухватити мали олош.

Постоје такве контаминације против којих све горе наведене методе не доносе корист. На пример, ако се за време поправке у тоалету опере разни остаци лопатице и раствора гипса, не постоји хемијски агенс који може да рукује. Теоретски, постоји такав алат, али наУ пракси је једнако лако јести чеп као и саме цијеви.

превентивне мере

Продужавање таложења соли омогућава да се не бринете о даљњем чишћењу цеви и не губите време на енергију и новац. Довољно је једном у три месеца ноћу сипати све шљиве у стан са специјалним средством за чишћење. Знајући како се појављује зачепљење, можете подузети мјере које спречавају појаву проблема.

Савети за спречавање зачепљења:

 1. Када се замењују канализационе цеви, постављају се нови истог пречника.
 2. Када се поправља у заходу, тоалет мора бити затворен да би се избегао улазак у грађевински отпад.
 3. Не бисте требали користити тоалет као камион за смеће, бацати новине, бртвила, кућни отпад, пладњеве за мачке и остатке хране, за које постоје посебно одређена мјеста за то. Иначе ћете морати да поцрвениш прије водоинсталатера, ако из "утробе" вашег тоалета узме нешто "занимљиво".
 4. Користити превентивне мере за спречавање контаминације.
 5. Када се замењују старе цеви за рђу.

Када користите тоалет, покушајте да се побринете да се тоалет користи у сврху за коју је намењен, не допустите да падне у различите стране предмете и нерастворљиве смеше. Запамтите профилактичко чишћење одвода, онда нећете морати поново чистити потопљени тоалет када вода уопће не иде. Знати како се ријешити зачепљења може се унапријед спријечитисударите и уштедите новац и живце.