Месечев календар вртлара


Лунарни календар вртлара и вртларакористи се од давнина. Овај календар је настао у антици. Да би га саставили, људи су анализирали развој биљака у односу на мјесечеве фазе. Утврђено је да се биљке понашају различито у зависности од локације Месеца у различитим фазама. Уочено је следеће: током фаза, младе и пуне зреле биљке су неуспешне у садњи и пресађивању. На лунарном календару треба да се оријентишете када садите поврће и воће, сетву, сечење, сечење и садњу, као и жетву. Свака особа одређује да ће се руководити лунарним календаром или не.
Мјесечев календар је подијељен у три врсте:
1. Календар, који показује успјешне периоде сјетве у фазама мјесеца;
2. Календар који идентификује повољне периоде за слијетање на знаковима зодијака;
3. Календар који вам омогућава да одредите најуспјешније вријеме за сијање у фазама мјесеца.
Месечеве фазе:

1. Новорођенче: Вјерује се да млади човјек сјемена доноси лошу жетву. Током овог периода, боље је усмјерити своје снаге у борби против штеточина и биљних болести.

2. Растући Месец: У овој фази, биљке се активно развијају. Препоручује се сијање семена цвећа.

3. Пун месец: у овој фази Мјесеца боље је не изводити радове с вегетацијом.

4. Последњи квартал: у овој фази долази до инхибиције развоја биљке. Период је погодан за вакцинацију, обрезивање, формирање круна вртног дрвећа, жетву воћа. Ових данаЕфикасан је за гајење жбуња, дрвећа и биљака, чији су гомољи подземни.

Садња и садња воћа, баштенских биљака и поврћа.

Повољни периоди за садњу поврћа и воћних култура морају бити познати како би се саставио распоред њиховог рада. И резултат је веома важан од садње - жетве. Поврће, као и плодови који су засађени у добро за сјетву, боље су развијени и мање подложни опасности од болести и нападу штеточина.
У периоду када Месец има неку врсту светла једнаког круга, већина виталних сокова је концентрисана на врху биљке, у делу стабла иу самим плодовима. Што се тиче периода младости, сокови су у гомољима и коријењу. Сјеме посијано тијеком раста Мјесеца, има активан раст и повољно се развија на терену. Семе посађено током пада Месеца, најактивније се развија под земљом. С обзиром на овај узорак, вртлари, као и вртлари током растућег мјесеца, потребно је засадити биљке чији се плодови налазе изнад тла. Ове биљке су: тиквице, краставци, парадајз, купус, грашак, бундеве, першун, диња, бибер.
За вртларе, лунарни календар предлаже узгајање гљива, јагода и цвијећа у мјесецу раста.
У месецу који се смањује, према лунарном календару, засађивање коренских култура као што су кромпир, мрква, лук, ротквице ће бити успешно.

За врт на распаду мјесеца, потребно је засадити биљке као што су ружа, валеријана, купина.
Не такоПожељно јесијати на Месецу . Током овог периода, биљке су најосетљивије, па чак и најмања штета може им нанети велику штету. Период младих сматра се повољним за контролу штетних инсеката, биљних болести и корова. Такође, овај пут је погодан за жетву коренских усева, на пример, кромпир, ротквице, купус.
За време пуног месеца успева се садња биљака које су вишегодишње.
1.1 Сечење, сечење и пресађивање.

Обрезивање баштенске и баштенске вегетације треба вршити у вријеме када је мјесец у првој фази младића. Да би се постигао већи ефекат након обрезивања биљака, мора се извршити на дан који претходи младићу и наредног дана. У овом тренутку, етерична енергија лежи у доњим деловима биљке - коренима.
Потребно је 2 месеца да се биљке засаде и вакцинишу, јер се вероватно неће оштетити овог дана.

Резање упредених биљака препоручује се 8. дан у мјесецу.
Не препоручује се укључивање у кримпирање у 6, 15 и 22 мјесеца.
Имплантацију треба обавити на 25-дневни дан.
1.2.Како жетву

Берба такође зависи од фазе Месеца. Разно поврће, биљке и воће имају своје повољне дане за сакупљање.
Током растућег месеца, на дну ближе пуни, препоручује се жетва купуса, копра, першуна, бобичастог воћа и воћа за производњу вина.
У опадајућем месецу, боље је жетву репе, шаргарепе, кромпира, чешњака, воћа намењенихсушење
2.Постадка по знацима зодијака
ПЕЋНИЦА: ових дана треба да посадите све што се планира брзо користити. У временском периоду када је Месец млад, препоручује се узгајање воћака и сетва житарица и воћних култура. Када Месец падне, он ће сећи дрвеће и грмље и прскати.
Беба: један је од најплоднијих знакова. У овом тренутку, практично сви вртни радови могу бити изведени. У основи, усмјерите своје снаге на копање и пресађивање коријена, садњу граха, садњу вртних биљака, жетву.
ТИНКЛЕС: Боље је садити цвеће у то време, које држи и има бркове; обавити уклањање биљака, оплодити цвеће.
РАК: Препоручљиво је засадити поврће које воли воду. За врт - рибизла, малине, огрозда. Лиснато поврће засађено у то време има добре и велике површине.
ЛЕВ: слетање у овом тренутку је боље да се не ангажује. Побрините се за суве гране, плијевљење и прскање.
ДИВА: Најбоље је вријеме за слетање. Док је Месец у Богородици, посадите апсолутно све биљке и обавите било који рад у врту и башти.
ТХЕСЕСЕС у овом тренутку ронити саднице, биљне легуминозе, краставци, купус, шљива, крушка, трешња, грмље бобица, алицхе.
СЦОРПИОН: Током периода Месеца у шкорпиону, срећа, обрезивање травњака, ђубриво цвећа, садња лиснатог поврћа.
НАНАС: посветите се садњи воћа и високог поврћа, испаши, обрезивању воћака и жбуња.
КОЗЕРИЗ у дане Месеца у Јарцу за размножавање корова, корење биљака, вишегодишњих биљака, дрвећа,саднице роњења, биљке за пресађивање.
АКУАТИЦ: сматра се веома ненормалним знаком, стога се препоручује борба против штеточина, пљување земље, мљекаре и прскање.
РИБА: у току риба повољно засађивање кромпира, лиснатог поврћа, лука, шаргарепе; фертилизер фловерс. Пресађивање воћака, жбуња и њихова култивација.
Размислите о главном поврћу и времену њиховог слетања:
Купус треба засадити током мјесеца раста. У 2016. години може се сијати у априлу.
Кромпир - у опадајућем месецу од 4. априла до 19. априла, 19-20 и крајем маја.
Краставци - у расту месеца, 12-18, 21-24. У мају - 13-15 и 18-22.
Парадајз - само седите у месецу раста. У априлу - 12-18, 21 - 23 и 13-15, 21-23.
Лук - у априлу нема повољних дана за садњу. Лук треба засадити 23. маја.
Шаргарепа: од 2 до 4 и од 27 до 30 априла, као и 8., 27. и 28. маја.
Радисх: исти период као и за садњу шаргарепе.
Цикле: 2-4, 7 - 8, 27 - 30 април, мај - 4, 5, 8, 27-31.
Паприка: У априлу треба засадити паприке у наредним данима: 12 и 13, 16 - 18. У мају - 13-15 и 23 дана.
Сквош: од 12. до 18., 23., 24. априла и од 13. до 21. маја.
Першин: 12 - 15, 21 - 23. април. У мају, од 11 до 13, од 18. до 20. и 23. века.