Каква је струја у утичници

Савремени електрични уређаји пројектовани су да буду што је могуће повољнији за корисника и да их уопште не користе, није потребно знати која струја у утичници на коју се спајају. Такво знање никада не може бити корисно у свакодневном животу - обично довољно да се зна да постоји струја у утичници, захваљујући којој сви кућни апарати раде.

Када знање о електричној енергији може бити корисно

Па, ако се питање принципа рада електричних апарата јавља једноставно из "спортског интереса". Још горе се дешава када путујете у другу земљу, где се неприпремљени путници изненаде када пронађу утичнице непознатог типа. Ако је пре овог човека скренуо пажњу на натписе близу својих "сопствених" утичница, онда "ванземаљац" може бити друга фреквенција и напон. Да бисте разумели зашто се то дешава, потребно је барем уопште упознати се са основама електротехнике.

Одмах је потребно изразити резерву да је све што је описано у наставку дато у веома поједностављеном и претјераном облику. Неке аналогије можда неће у потпуности одразити све процесе који се дешавају у ожичењу и податке искључиво за њихово опште разумевање.

Константна и наизменична струја

Ово је једна од најважнијих карактеристика електричне струје. Сваки електрични уређај је дизајниран за своју врсту и ако је погрешно повезан, неће радити најбоље.

Било која од ових струја настаје из електромагнетног поља које присиљава слободне електроне да се крећу у металима или другим проводницима. Али са сталним сусве време лети у једном смеру, а наизменична струја их вуче напријед-назад. У сваком случају, они се крећу и обављају посао, али уређаји за претварање електричне енергије у механички морају да раде различите ствари. То јест, електрични мотор, на пример, може бити направљен и од константне и од наизменичне струје, али први не може бити укључен у други круг.

Ако већина електричних апарата ради са истосмјерном струјом, исплативије је користити измјеничну електричну енергију за велике удаљености - она ​​је мање осјетљива на отпор водича. Дакле, не могу постојати двије мисли о томе која струја у кућном прикључку: константна или наизмјенична - друга опција се увијек користи.

Овај видео описује историјске предуслове за коришћење наизменичне струје у електричним мрежама:

Фаза и нула

Ови концепти се односе искључиво на наизменичну струју. Претпоставља се да је фаза у излазу аналогна плусу једносмерне струје, а нула је минус, тако да се нула "не бори" ако је додирне. У ствари, све је мало компликованије - у измјеничној струји плус и минус се стално мијењају мјеста, тако да у затвореном кругу (с прикљученим оптерећењем) струја тече и кроз нулу. Али поента је у томе да се он не бори, чак и ако га носите голим рукама - за време рада на електричној мрежи, да бисте пронашли где је фаза у утичници и да обавезно изолујете ову жицу, а остатак остатка без много страха остао гол.

У исправно спојеним и нормално покренутим електричним инсталацијама не долази до нулеСтруја је човек јер се користи такозвана шема повезивања потрошача са глувом уземљеном неутралном. То значи да је нула жице на подстаници и на мјесту уласка у кућу уземљена и струја, ако је у жици, пролази "по" особи.

Постоје бројни услови под којима нула жица може погодити струју. Ако не постоји релевантно искуство ожичења, не треба рачунати на чињеницу да је нула увијек сигурна.

уземљење

Излаз без жице за уземљење није неуобичајен за старе зграде, јер раније у кући готово да није било употребе моћних електричних апарата. Савремени захтеви за безбедност електричних апарата су много оштрији, тако да се утичнице инсталирају без уземљења једноставно се не могу користити у међувремену.

Основа за додатну заштиту. Ако се користи излаз без заштитног уземљења, тада је у већини случајева кућиште уређаја повезано са радном нулом. Као резултат - ако фаза падне на тело уређаја (у квару изолације), онда долази до кратког споја и избија заштитне чепове. То доводи до оштећења уређаја и релативно је безбедно за особу, под једним условом - ако није додирнуо уређај у време затварања. Иначе, док се не активира заштита, особа је погођена кратким спојем који је десет пута већи од називног.

Утичнице за уземљење дијеле нулу у рад, неопходан за рад уређаја, и заштитни. Случај је сада повезан са земљом, а нула ради у нормалном режиму. Ако случај паднефаза, контакт уземљења утичнице "води" од особе, чак и ако је у овом тренутку повезан са уређајем, а заштитна аутоматизација искључује напајање. Човјек не удара у струју, може доћи до кратког споја и уређај је могуће остати нетакнут. Остаје само да се пронађе место где је изолација оштећена и да се исправи квар.

Улаз без одговарајућег уземљења ће радити потпуно исто као и са њим, али у случају ванредне ситуације неће моћи да пружи адекватну заштиту повезаним уређајима и особи.

Као резултат тога, питање шта је боље ставити - утичнице раде без земље, или ипак са њом, не постоји - ПУЕ недвосмислено захтева инсталацију другог типа.

Напон електричне струје

струјни пут од електране (кликните за увећање)

Ако не користите научне термине као што су "јачина електричног поља" и "разлика потенцијала", онда разумите напон у мрежи и зашто ће вам помоћи следеће аналогије:

Потенцијална и кинетичка енергија - пример је веома поједностављен, али поента је да напон означава које се силе могу користити при кретању електричног набоја. Главна разлика је у томе што потенцијална енергија иде у кинетичку, а напон је увек стабилан. Користити ову аналогију је да иако у уређају нема уређаја, постоји напон спреман за помицање наелектрисаних честица, али нема струје. Електрична струја почиње тек када је прикљученаоптерећење жица (или приликом затварања нуле и фазе).

Што је већи напон, то је његова "пусх" способност већа - то значи да на својим довољно великим вредностима, струја "цепа" изолатор између жица. Под нормалним условима, диелектрик између жица је ваздух, тако да што је већи напон, већа је вероватноћа муње (затварања) између њих. Ово својство се користи у Пиезо упаљачима и механизмима печења индустријских пећи само на првом растојању између контаката од 0,5 мм и напона од неколико Волти, ау другом случају између контаката 10-15 центиметара, а напон је око 10 хиљада Волти.

Напон зависи од тога колико је погодан пренос струје на велике удаљености - што је више, то је мање губитака.

За водове између градова, напон је 150-600 хиљада волти, у предграђима је 4-30 хиљада волти, док потрошачи имају напон од 100-380 волти у утичници. Различите земље имају своје стандарде, тако да је прије путовања потребно разјаснити овај тренутак.

Фреквенција електричне струје

Један од параметара наизменичне струје, који показује колико пута у секунди мења правац кретања са плус на минус. Потпуни циклус промене - од нуле до плус, затим до минуса и назад до нуле се зове Хертз. Диљем свијета користе се два фреквенцијска стандарда - 50 и 60 Хз.

Из фреквенције, као и од напона, губици струје зависе од његовог преноса - што је фреквенција већа, то су губици мањи. Према томе, прва верзија се користи на напону од око 220 Волти, а друга на 110.

Тренутна фреквенцијаЗависно од тога колико брзо се генератори окрећу на станицама за производњу електричне енергије. Увијек остаје непромијењен - за разлику од напона допуштена је погрешка од 0,5-1 Хертз.

Снага струје


утичница на 16а (кликните да видите натпис на поклопцу)

На прикључку утичнице можете видјети натпис 6, 10 или 16А. То не значи да ће снага струје у утичници достићи такве вриједности - то је њена максимална вриједност, коју израчунавају контакти утичница. Сходно томе, да би се сазнало која јачина струје, односно - колико струје у утичници у овом тренутку, треба да се инсталира у уређај за мерење електричног кола - амперметар.

Приближна јачина струје може се израчунати ако је позната снага уређаја - према формули И = П /У (познат је напон у мрежи - у пост-совјетском простору је 220 Волти).

На пример, ако електрични чајник троши 2000 вати, онда је потребно поделити 2000 на 220. Приближно 9 А је струја од 18 пута већа него што је потребно за убијање особе.

Теже је израчунати амперажу, на пример, компјутер. Прво, са радом у мрежи укључено је више уређаја. Друго, технологије за уштеду енергије користе ресурсе процесора на минимуму, убрзавајући их само при решавању сложених задатака. Према томе, јачина струје ће се периодично мењати.

То су све главне карактеристике електричне струје, које су довољно познате да би имале барем општу идеју о њој. Када путујете у другу земљу у којој могу да користим друге стандарде, довољно је да сазнате који је то напон и фреквенција мреже.Ако се разликују од оних за које се телефон пуни (или других уређаја који се могу користити на путовању), онда ће бити потребно одлучити ио томе како бити у овој ситуацији.