Како украсити врт у прољеће

Први цветови који се појављују у врту су лук - шафрани, зумбули, тулипани, нарциси. Они су они који испуњавају наше свијетле вртове нашим вртовима, стварају екстраваганцију боја, подижу расположење. Правилним избором асортимана гомољастих биљака у башти можете организовати њихово цветање од почетка априла до краја јуна.

Да би ваша пролећна цветна башта задовољила своје боје и укусе два или три месеца, морате знати правила садње биљака, време њиховог цветања, сорте, висину биљке, компатибилност са другим бојама у саставу.

Састав сијалица у башти.

Одакле почети да стварају луковице прољетног цвијећа од жаруља? Обично из избора места. Луковице су тако пластичне биљке да се могу користити за разне цвјетне композиције у врту. На пример, могу се садити под воћкама, јер током цветања раних стабала луковица још нема листова.

Лук ће украсити улазни дио врта - врт, цвјетњак или рубњак у близини куће. Такође се могу посадити у подну посуду у близини куће, користећи купљену дисперзију зумбула, тулипана, нарциса.

Али они најбоље изгледају у мешовитој цветној башти или засађени на цвету. Са густим сијалицама на цвету можете добити запањујући тепих од њих испред куће, а ако покупите сорте тулипана и нарциса различитих термина цветања који су најпогоднији за такве цвјетне гредице или партеру (свечану цветну башту у близини куће), онда цвјетњакбиће вам драго не мање од месец и по дана.

Још једна могућност за садњу биљака је мешовита цветна башта, где се трајнице стално узгајају и годишње засађују почетком лета. Тулипани, нарциси, украсне ливаде се саде у малим групама од 3 до 10 луковица. Они ће у прољеће створити свијетле мрље у цвјетном врту, савршено у комбинацији са зеленилом које се шири од вишегодишњих биљака, које касније затварају своје мртво лишће.

Коначно, још један начин да се украси врт са раннедветусхими луковице, је да их посадити у роцк врт - за овај погодан цроцусес, жаруља ирис, галантхес, Пушкин, патуљак ливаде, ботанички тулипани и нарциси, мусцариа, пралиски.

Како посадити лук?

Да би пролећни цвијет задовољио нас у прољеће, о томе ћемо морати бринути крајем љета прошле године, па ће се жаруље сијати крајем љета и јесени. Нарциси и мелколуковичние (крокуси, цхионодокси, пролиски) се засаде в августе, но тулипани се препоръчта да се посадат в првих декаде октомври.

На мјесту садње пажљиво ослободите земљу до дубине од 20 цм, додајте комплексна гнојива која садрже душик, фосфор, калиј (азофоска, екофоска). Затим уклоните горњи слој земље до висине од три луковице, раширите их на одговарајућим међусобним удаљеностима, које овисе о величини луковице - 5-15 цм, заспите их плодним тлом. Такођер можете направити рупе за садњу луковице са лопатицом или посебним луцовецесаглкои.

Како се бринути за биљке сијалица у цвјетном врту?

После садње, жаруље су заливене тако да имају времена да створе корене и навикну на почетак зиме. У рано пролеће они се приказују и слијећу, а онда цветају. Ако постоји суви извор и топло време. Потребно је залити биљке. Након цвјетања жаруља потребно је резати цвјетне стапке тако да сјеме не цвјета, може исцрпити жаруљу, а сљедеће године неће процвјетати. Док су листови лишћа још увек зелени, и не могу се одсећи на било који начин, ђубрење се врши комплексним ђубривима (један или два), тако да се стабљике цвећа леже. Тек након жућења листова (обично крајем јуна), може се пажљиво обрезати.

Шта комбинује башта са сијалицама?

Током цветања, биљке луковице изгледају сјајно на позадини зелених травњака, али их не сади директно на травњаку, травне траве су врло агресивне, боље је одвојити садњу с пластичном завјесом или посебну кошару за садњу. Такође се савршено уклапају са четинарским грмовима и дрвећем.

Ако се цвијет креира само од једне гомољасте, након цватње, биљке ће морати ископати и пресадити у кревете, а мјесто које је ослобођено садити саднице једногодишњих биљака - петуније, купине, агерата, алисума и других.

Добро комбиноване биљке жаруља са ружама. Руже почињу да одрасту касно, крајем маја појављују се само први клице са тла, и цветају у јуну, тако да цветови ружа у пролеће изгледају празно. Међу сијалицеРуже ће повећати декоративни карактер таквих композиција хватањем пролећних месеци. Одличан изглед међу ружама садње тулипана, зумбула, нарциса.

Али посебно добро, сијалице су у хармонији у великој мешовитој цветној башти са пролећним трајницама које такође цветају у то време. То су дицентри (сломљена срца), Бадан, Рицардиан, Примросе, Даисиес, Акуилегиес, ​​Небулае, Виола (Браћа).

На алпском брду, сијалица се савршено уклапа са многим алпским биљкама, цвјетајуће рано у прољеће касније, ближе љету, као што су бува шлоподобне, арбис, зимзелени иберис, патуљасти ириси и други.