Како убризгати стабло јабуке у старо дрво у пролеће

Сваки вртлар жели да његова башта произведе висок квалитет и велики обим усева. Али често се дешава да јабука неколико година не доноси мало јабука, или воће, по укусу, можда неће испунити очекивања. У овом случају, јабука ће бити вакцинисана у пролеће. То ће вам уштедети време да слетите и узгојите ново дрво и помоћи ћете у проширењу асортимана воћа које даје ваша башта. У нашем чланку, хајде да причамо о томе како се на пролеће посади јабука на старо дрво.

Када се јабука калеми

Вакцинацију стабала јабуке у пролеће препоручују професионални вртлари, јер је мање оштећена дрветом. Важно је имати времена за почетак активног кретања сока. Током лета моћи ћете да утврдите: да ли је чип деловао или не. У касној јесенској вакцинацији постоји вјероватноћа да млади не учврсте замрзавање грана.

Зашто вакцинација јабука у пролеће

Уз помоћ вакцине, можете имати много различитих сорти различитих воћа на малој башти. На пример, вакцинација гране крушке на јабуку у пролеће, омогућиће да се одједном појаве две врсте плодова са једног дрвета. Можете добити неколико врста јабука са једног стабла. То јест, овај метод даје вртлару неограничене могућности, али за то морате знати како да јабуку правилно засадите у пролеће. Најпопуларнији начини су копулација и повезивање. Прва метода помаже поправити оштећене воћке, брзо замијенити сорте или створити широку палету стабала.

На које се дрво може калемити јабука

ЗаДобијање жељеног резултата је важно да знате шта можете инокулирати. На пример, ако је у вашем врту растао уобичајени биљни и животињски свет, могуће је инокулисати становника или бубрег из матичне биљке и он ће почети да доноси племените плодове. Најбоља подлога је исти тип биљке као и грана инокулума. Најједноставније јабуке у јесен инокулирамо на јабуку, крушку на крушку. Али узгојни радови проширили су границе овог правила.

Компатибилност вилица и инокулација игра важну улогу, тако да морате одабрати право мјесто за засађивање јабуке. Аива се односи на исту "породицу" као крушка или јабука, али постоји низ варијанти које су неспојиве с њим. Што је афинитет дрвећа ближи, то боље. Чак и ако чип буде добро, није чињеница да ће трајати дуго. Дакле, већина кромпира се добро апсорбује у марелице, али дуго времена на њој живе само кајсије. Исто правило такође одређује шта се може инокулисати на стабло јабуке.

Алати потребни за узгој јабука

За правилно спровођење вакцинације, морате правилно припремити неопходна средства. Већина вртлара користи вртни нож за ову процедуру. Али то није сасвим прикладно, јер је таква опрема неопходна за уклањање или брисање. Али букални ножеви су активно укључени у повезивање. Ова врста вакцинације се врши оком или штитом. Вежбајте је усред лета. Карактеристична карактеристика представљеног алата је присуство закривљеног сечива, глежњева на дну инструмента, којим се кора истискује.

Такође за вакцинацијуморате купити нож за калемљење. Његов дизајн подразумева постојање равног сечива, а његово оштрење се изводи с једне стране. Друга страна има равну површину. Ово ће вам омогућити да добијете равномерне резове и да их учините много лакшим. Сви ножеви које сте купили у продавници морају бити наоштрени. Једење алата ће бити глупо, вреди користити бруске са малим и великим зрнима, који су претходно навлажени водом.

Методе вакцинације јабука

Вакцинација стабала јабука резницама у пролеће може се обавити на неколико начина:

 • наочаре;
 • копулација (једноставна и побољшана, са језиком);
 • у поделе;
 • за кортекс;
 • мост.

Мања употреба је метода окулара, која подразумијева употребу бубрега умјесто лака.

Корак-по-корак упутства о одстрањивању јабука

Пре него што посадите јабуку у пролеће, морате се упознати са техникама вакцинације. Не само да покушате да урадите ову процедуру, већ и да је исправите. Јабуке можете инокулирати у сухим условима, што није јако вруће вријеме. Рад се најбоље обавља увече или ујутру. Корак по корак ова процедура изгледа овако:

 • прво одаберите одговарајућу грану на одабраном стаблу;
 • затим направите коси рез на дну гране величине 3-4 цм.
 • да се узгаја стабло јабуке на надморској висини од 1,5 метара. Гратед петељка треба бити чврсто замотана. Његов камбијски слој и подлоге морају бити једнако у контакту;
 • не треба да обрезују све старе одмах након вакцинацијегране на подлози. То ће погоршати стање кореновог система.

Корисни чланци о врту, граду и цветном врту

Приликом проучавања како оплодити стабла јабуке, суочени смо са различитим вакцинацијама. Код свих врста вакцинација, важно је направити глатку косу резање до 4 цм, а врх резница треба резати директно преко бубрега, док стабљика не би требало да остане на грани. Одрежите дно стог је боље да не додирујете руке. Ово може погоршати резултат вакцинације.

Нега за рибану јабуку

 • Место цијепљења не може се оставити без надзора. Треба му одговарајућа нега. Да бисте заштитили зону затварања резница од штеточина и сушења, потребно је да ову област пажљиво вежете полиетиленском фолијом.
 • Такође, место лечења мора бити заштићено од продирања влаге. У ту сврху се обично третира вртним сортама. Поред тога, ово раствор се обично наноси на површину филма.
 • Неки баштовани вртлари узимају једноставну изолациону траку која се не може назвати исправном. На крају крајева, то ће ометати ковање инокулација и крмива. Поред тога, то ће ометати нормалан развој калуса.
 • Место вакцинације не може се ротирати у пластичну кесу која ће створити ефекат стаклене баште који ће убрзати ширење бубрега, што може довести до смрти инокулума.
 • Да би се осигурао поуздан лежај, препоручује се да се уметне у горњи део гране. То ће спријечити оштећење дјетлића тијеком сазријевања плода.
 • Да птице нису седеле на новонасталомграна и на тај начин га није сломила, објесила је на њега светлу траку која ће уплашити нежељене летаче.
Болести јабуке калемљене

Сама вакцина - то је повреда дрвета, повреда. Чак и ако све урадите уредно, биљка ће и даље искусити стрес. Иако ће само дрво брзо излечити ране - када почне сок, расту ћелије коре, дрвета и камбија. Обично није потребна никаква додатна помоћ, али постројењу треба повећати пажњу. Прегледајте место вакцине, уклоните дивље животиње. У будућности, као и са свим дрвећем, пазите на правилно формирање круне.

Корисни производи за вртларе и вртларе

Треба се побринути унапријед како би се избјегла било каква болест на стаблу калемљеног воћа. Морате бити апсолутно сигурни да ни чип ни подлога нису погођени било каквим болестима, посебно вирусним. Да бисте то урадили, потребно је да посматрате оба постројења од прошле године. Понекад вртлари збуњују манифестације вирусне болести и уобичајеног недостатка хранљивих материја. Овдје их можете разликовати - вирус се најјасније манифестира на самом почетку вегетације, а до средине љета његови знаци слабе. Међутим, недостатак хранива током вегетације је невидљив, али временом постаје све очигледнији.

Како убризгати јабуку у пролеће у старо дрво