Како сушити гипсане плоче? Како се савијати код куће, како савити полукруг, како се правилно савити

Свако од нас током поправке код куће било је различитих идеја за оригинални декоративни дизајн дијела просторије. Већина њих нам се чинила потпуно нереална, у вези са појавом таквог проблема као што је савијање сухозида.

Способност исправног рада са сухозидом омогућава употребу таквих дизајнерских решења као што су уградња разних лукова, стубова, плафона. У недостатку одговарајућих вештина, ствара се погрешан утисак да ову врсту посла може да обавља само професионалац. Међутим, ово је далеко од случаја и наш чланак ће вам помоћи да се у то уверите.Карактеристике материјала

Гипс картона се назива тип грађевинског материјала, формиран од гипсаних плоча и картона. Ови листови покривају гипс на обе стране. Постоје различите врсте сувог зида. Сваки од њих се користи, у зависности од одредишта собе. Гипс је део групе најмање еластичних материјала, али у исто време има могућност да варира, у зависности од влажности.

Исти процес савијања сухозида не захтева посебне вештине. Само је прецизност рада неопходна да би се избегла сломљена плоча сухозида која би довела до њене непогодности.

Предности и недостаци

Предности примене материјала:

 • Има висока еколошка својства.
 • Има одличну паропропусност.
 • Гипсана плоча је потпуно равна и глатка површина.

 • Има висока звучна и топлотно-изолациона својства.
 • Не ствара велике проблеме приликом монтаже.
 • Шири димензионални опсег.
 • Мало специфичне тежине.
 • Флексибилност листова. Ово својство вам омогућава да креирате различите јединствене фигуре у ентеријеру.Цонс:

 • У просторијама са влагом више од осамдесет процената примене овог материјала је немогуће.
 • Релативна крхкост, која при извођењу грађевинских радова знатно комплицира процес, захтијевајући посебну пажњу и прецизност.
 • Сложеност употребе вијака, вијака и других вијака на зидовима овог типа.


лимови за савијање

Пре него што пређете директно на процес савијања картона, неопходно је да одлучите колико ће нас кривина бити стрма. У зависности од изабране опције, бирамо како ће се тај процес изводити.

Начини имплементације зависе од радијуса савијања и подељени су на следећи начин:

 • Радијус савијања од хиљаду до две хиљаде седам стотина и педесет милиметара.
 • Радијус савијања од петсто до хиљаду милиметара.
 • Радијус савијања од сто педесет до три стотине милиметара.

Размотрите сваки од описаних метода. Као што смо већ открили, прва од три методе се примењује на лукове од хиљаду до две хиљаде седам стотина и педесет милиметара. Најлакши начин за стварање таквог лука је употреба тзв. Суве методе. Проучимо га детаљније.

Он јесадржи неколико фаза. Пре свега, врши се избор жељене дебљине сувог зида.

У односу дебљине и радијуса постоје следеће варијанте:

 • Радијус од две хиљаде седам стотина и педесет милиметара користи се за суву градњу дебљине од дванаест и по милиметара.

 • У радијусу од две хиљаде милиметара, дебљина је девет милиметара.
 • Ако је радијус савијања тисућу пет стотина и педесет милиметара, онда плоча сухозида мора бити дебљине осам милиметара.
 • Најмањи у овој категорији је савијање од хиљаду мм направљено само са сувим зидом од шест и по милиметара.

Потоњи од ових опција вам омогућава да уштедите доста времена док савијате суви зид, али ће морати да повећате финансијске трошкове. Прве три методе захтијевају више слободног времена због сложености посла.

Након што смо изабрали полупречник кривине, утврдили смо да идемо директно до завоја сувог зида.

И овде постоје две варијанте деловања:

 • Први се заљубио у локално становништво због своје лакоће, једноставности и малог утрошеног времена. Суштина ове методе је да се секција припоји профилу, који је већ унапред савијен и инсталиран. Све манипулације да се поправи део треба да се раде полако и пажљиво. Такође је потребно пратити степеницу између причвршћивача, који није већи од педесет милиметара. Да би се постигао жељени резултатСавијање профила користи металне маказе за резање. Са њима правимо резове на профилу.

Ни под којим околностима кривина гипсане плоче не сме бити попречна. То може изазвати сломљени лист.


 • Сада размотрите други, сложенији и напорнији начин. Њена тежина лежи у чињеници да је неопходно припремити распоред жељеног завоја, што захтева доста времена. Специфичност креираног дизајна је да његов радијус треба да буде мањи од будућег полукруга. Ширина, заузврат, треба да буде мања од ширине листа, коју ћемо савити. На овај начин се поједностављује процес савијања сухозида и повећавају шансе остављања материјала без оштећења. Након што је шаблон спреман (или је у почетку био у вама), прецизно кретање листа се савија у облику и остаје у том положају све док се не постигне жељени резултат.

Сада размотрите такву опцију, која се користи за прављење лука у величини радијуса који не досеже један метар. Код људи се овај метод назива мокрим. За овај метод ће нам бити потребни следећи алати и помоћна средства: игличасти ваљак; вода; широка четка (може се користити и ваљак или спужва); Роулетте пенцил

Приликом рада са сухозидом користимо игличасти ваљак како бисмо га пробили. Влажење се врши обичном водом и широком четком или ваљком, спужвом. Када користите игличасти ваљак, треба се придржавати следећегпрепоруке: игле не би требало да буду дуже од половине дебљине листа које смо савили, али у исто време не краће од једне трећине. У случају кршења ових пропорција, коришћењем прве верзије ће се оштетити суви зид, у другом случају, жељени резултат ће бити потпуно недостижан.


Компресиони комад се обрађује игличастим ваљком.

У овом случају, игле ће извршити неколико функција одједном:

 • за смањење тврдоће картона;
 • да омогући приступ течности (у овом случају води) језгру гипса.

У одсуству ваљака, може се заменити конвенционалним. Наравно, ово вам не штеди време и то је веома напоран процес, али ће то уштедети на куповини специјалног ваљка. Рупе при употреби шиве се праве наизменично на удаљености од десет до петнаест милиметара.

Сљедећи корак ће бити влажење подручја које смо пробили водом. За то користимо спужву, ваљак или тканину (у зависности од вашег избора). Поступак се понавља десет до петнаест минута. Загревање је неопходно да би се откриле додатне могућности сувог зида, наиме, његова флексибилност. Након сушења суви зид потпуно не губи своје некадашње особине.

Затим, лист мора бити пресавијен и причвршћен вијцима на претходно припремљени оквир. Пажљиво манипулирајте како бисте избјегли оштећење листа. Остављамо га сувим око један дан. После исушивањатехничке особине ће остати, а сухозид ће остати на жељеном положају.


Посљедња метода се користи за савијање сухозида у радијусу од сто педесет до пет стотина милиметара. Ова метода је најрадикалнија од све три. То је због мале величине листа.

Процес је подељен на неколико фаза:

 • Користећи нож на полеђини лима, правимо дубоке пресјеке. Процес се понавља сваких тридесет до педесет милиметара. Корак зависи од величине лука. Што је мањи, то је корак мањи и већи, што је корак већи. На крају, један целобројни лист ће бити само минимални слој картона.

Резове треба извести са посебном пажњом и пажњом како се не би оштетила предња страна сухозида. Када је таква штета примљена, писмо постаје неприхватљиво за даљу употребу.

 • На унапред договореном месту причврстимо конструкцију завртњима. Почетак фиксирања треба да буде од средине дизајна, а завршити на ивицама. Сваки део реза је фиксиран. Недостатак ове методе је велика потрошња вијака.
 • Производимо квалитетан кит цијелог дизајна (кројеви, пукотине).

Могућност примјене обрасца није искључена. То је због чињенице да, након причвршћивања нашег дизајна на оквир, заспулкали све потребне рупе ће бити врло тешко. Али ако припремите површину за паковање нашег писма унапред,вероватноћа затварања свих потребних депресија је увелико повећана.

  Сада знате како савити сухозид и претворити га у најсложеније и оригиналније облике. Лако је савијати ГКЛ властитим рукама код куће, ако овом процесу приступите са посебном пажњом и марљивошћу.

  Из наредног видеа научит ћете како савити сухозид за лук на вратима.