Како ставити пећ у каду, схему полагања пећи у цигли за купање (13 фотографија)

По правилу, већина власника пароброда бирају као фабрику пећи за купатило производе од гвожђа или челика. Индивидуални власници користе штедњак властите производње. Али у сваком случају, у догледно време долази до закључка: потребно је некако заштитити систем грејања од заједничког простора парне купељи.

Како ставити пећ у циглу за купање, тако да након обављеног рада не само да је изгледала лијепо, већ је и побољшала топлинске карактеристике јединице гријања?

У коју сврху је постављена пећ за купање

Људи који су добро упознати у "купатилским" питањима, сигурни су да, да би се створила "правилна" пећ од гвожђа, треба га квалитетно ставити у цигле. Такав гријач карактеризира храњење меком топлином, лагана пара, док остаје у исто вријеме дуго вруће.

Неки сматрају да је значајан недостатак постављања металне пећи у цигли за купање предуг временски период потребан да би се постигла жељена температура у парној купки. Осим тога, да би се изградила зграда од цигле, потребна је знатна количина новца за материјале. Ово је предвиђено тако да се зидање врши сопственим рукама.

С обзиром на ове околности, многи преферирају пећи за метал без купања. Иако временом постаје очигледно да такви пећни уређаји имају бројне недостатке који се не могу наћи у паралелама од опеке:

 • брзо загревање, али и брзо хлађење;
 • из врућих металних зидова зрачи круту топлоту, што узрокује одређену нелагодност у томепосетиоцима на пари.

Па како стављате пећ у каду, тако да је јефтина, лепа и не утиче на квалитет дизајна?

Народни занатлије пронашли су универзално решење: да би се заштитили од инфрацрвеног зрачења и да би се акумулирала топлота, потребно је између металне конструкције и простора парне куполе успоставити неку врсту препреке у облику преграда од опеке. Стога је пронађено оптимално рјешење: потребно је повезати јединицу цигле. Ова опција је релативно јефтина и ефикасна.

Како користити цигле

Пре него што пређете на главни посао, морате одредити материјал. Шта ставити пећ у каду, који материјали се користе за то?

Често су такве структуре изграђене од опеке у домаћинству. И то је нормално, јер свако жели потрошити минимум новца, уз максималан повратак. Дакле, код куће увек постоји цела цигла (силикатна, црвена керамика - пуна и шупља производња, шамот) или њихови комади.

Ако почнете са силикатом, треба напоменути да је таква цигла - идеална опција за суочавање са кућом, комуналним зградама. Савршено толерише утицај атмосферских падавина и стога је издржљив. Али радити на полагању металних пећи не одговара. Чињеница је да у условима купања таква опека не може дуго да издржи и почне да се колабира, јер је њен главни састојак отрцана креч, која добро упија влагу.

Добра опција за креирање топлотне енергијепреграде - шамотне (ватросталне) врсте цигле. Лако толерише оштре температурне промене, има висок топлотни капацитет. Истина, изглед би био бољи. Али то није проблем, јер је могуће пећницу украсити након облагања керамичким гранитом, као и другим материјалима.

Савет! Пожељно је да се пећница стави на ватроотпорну циглу у случајевима када је има више него у довољној количини. А куповина за ту сврху посебно - веома скупа. Због тога се мора размишљати о његовој употреби на другом, погоднијем мјесту за изградњу куће.

Ватросталне опеке се користе у случајевима када је између полагања и металне површине мала удаљеност - од 1 до 2 цм.У овом случају, цигла се загрева на температуру од 350-400 ° Ц.

Када је размак унутар 6-9 цм, загревање ће пасти на 180-200 ° Ц, што је узроковано наглим повећањем брзине ваздуха у простору између пећи и преграде.


Одлична опција за полагање пећи у кади је црвена цигла. Пожељно је бити пун, иако је и шупља погодна. Али ипак је боље изабрати, ако постоји таква прилика, прва опција, јер ће шупље - мала топлота и топлота бити похрањени на кратко вријеме.

Треба напоменути да се за полагање пећи за купање цигле користе и као стандардна величина камена и њихова обложена верзија. Обично се зид ставља у пола циглу, иако се практикује у четвртини. Али у овом случају потребно је додатно ојачати зид, што га чини мало компликованим.

оснивање темеља

Сада уНа интернету можете пронаћи бројне цртеже, фотографије, схеме изградње темеља испод крова пећи у цигли за купање. Шта је ова зграда?

Темељ се изводи у облику четверокутне бушотине, чија је висина једнака висини пећи. За затварање металних зидова користити чврсте или зидане прозоре кроз које не само да се баца гориво, већ се повећава и вентилација око загријане површине.

Према процјенама стручњака, дрвене греде за под могу издржати до 650-700 кг терета. Иако се практично не препоручује оптерећење веће од 400 кг по 1 м? Због тога је пожељно додатно ојачати постојећи оквир жељезном конструкцијом из угла (50 мм), или пилота вијчаног типа, под условом да екран иде око 180-200 цигли масе 3,5 кг.

Важно! Постављање класичне траке траје пуно времена, али за све 100% дизајн ће бити стабилан и ватроотпоран.

Алгоритам за изградњу темеља

 1. Изрежите у под (ако је већ монтиран) квадрат одређене величине, ископајте јаму дубине од око 35-45 цм
 2. Испуните дно здробљеним каменом велике фракције, ставите хидроизолацију, поставите оплату.
 3. Ставите у оквир темељних комада арматуре, нанесите потребну количину хидроизолације мастике, сипајте бетонску конструкцију око 15-20 цм изнад тла.
 4. Донесите уобичајени "циглени" јастук на ниво пода, на којем ће бити постављена пећ и облога.
 5. Сачекајте око 3 недеље док се бетон не обрије, након чегаНаправите топлотну изолацију, челични лим (дебљине 3-5 мм) испод пећи.

припрема раствора

Да би се пећ у жељезу квалитативно покрила у кади, најбоље је користити класично глиновито-пјесковито рјешење. Могуће је додати малу количину (приближно шести дио) цемента ознаке 400. Овај састојак може само ојачати цијелу структуру, јер температура будућег екрана неће бити довољно висока.

Важно! Немојте користити цемент-песак, плочице и друге врсте раствора. Оптимум, тестиран вековима, опција - глинени раствор.

Пошто је глине потребно мало, најбоље је купити је у продавници грађевинског материјала. За становнике села, такав проблем као што је куповина глине не би требало да постоји.

Да би се раствор припремио, потребно је узети просевени песак и мешати са глином у једнаким пропорцијама. Додајте воду постепено да бисте добили густу мешавину која лако може да склизне са лопатице.

Који се други материјали користе за печење пећи у купатилу

Испоставља се да не само опеке могу бити наметнуте пећи за купање. Одлична замена је гранитна или мермерна плоча. Такође толеришу температурне флуктуације, имају велику масу и високу топлотну проводљивост. Осим тога, овај третман ће додати купаону необично лијеп и јединствен изглед. Приуштити такав луксуз не може сватко, из финансијске тачке гледишта. Али ако имате неке остатке, онда их можете користити за изградњу преграде пећи.

Истина, са монтажомтакве плоче су нешто сложеније, у поређењу са циглом. Да би се осигурао добар изглед слоја, неопходно је да рад обавља специјалиста. Барем би се власник требао барем посавјетовати с таквом особом.

Такође, за распоред термичког екрана, користите минералне плоче. Уз њихову помоћ, зид се монтира много једноставније и брже, чак иу поређењу са зидовима, и може издржати температуре од 360-400 ° Ц. Али топлотни капацитет овог материјала - низак, тако да се може користити као добра преграда, која не може акумулирати топлину.

Неколико корисних савета

Да би цигла била исправна и да не траје једну годину, требало би предузети сљедеће препоруке:

 • зидање се врши на уобичајен начин са обрадом у хемеку;
 • не може повезати дизајн са зидовима купатила;
 • дебљине 5 мм;
 • остављају размак од 3-5 цм између металних зидова крова и екрана;
 • у доњим редовима потребно је направити отворе кроз које ће тећи слободан ваздух. Према томе, у горњим - исти отвори за врући излаз. А одоздо и одбачено не би требало бити више од 2 3-е резова, у супротном зид, као термални екран, неће обављати своју директну функцију;
 • након полагања сваког реда потребно је да се провери на нивоу: вертикална и хоризонтална треба да се посматрају свуда;
 • пажљиво уклоните остатак са унутрашње и спољашње стране.

Важно! Кадаприсуство конвективног кућишта у кормилу, пре него што се уклони.

методе примене

У суштини, камена облога се користи за испуњавање функција топлинског екрана за пећ. Због чињенице да такав дизајн није изложен главним топлотним ефектима, може се конструисати као:

 1. Чврста облога, која се одликује брзим излазом топлоте, што смањује продуктивност пећи. У таквој реализацији, облога се ретко изводи, и још чешће, да се дода декоративни елемент у металну пећ. У овом случају, квалитет грејања - у позадини.
 2. Термални екран који ће изгледати као мала камена ограда. Ова опција - прилично удобна за друге и доприноси повећаном преносу топлоте.
 3. Облагање-конвектор са присуством производа. Ова структура је најоптималнија за купатила и погодна је за било коју металну конструкцију, без обзира на величину парне купељи.

Материјали и алати

Потребно је припремити материјале и алате, пре и после рада, пре покривања металне пећи у кади. За брзо и квалитетно извођење радова потребно је залиха:

 • шамотне или црвене керамичке цигле;
 • решење за зидање
 • материјали за темеље (цемент, шљунак, песак);
 • рубероид;
 • плоче за конструкцију оплате;
 • мрежа за ојачање.
 • ниво градње;
 • лопата;
 • маркер за конструкцију;
 • мерна трака (мерна трака);
 • нагиб зграде;
 • лопатица;
 • центиметар.

Такође је неопходно одредити где је најбоље поставити пећ за купање. Постоје две опције: у углу и испод зида. Прва опција ће вам уштедети новац на материјалима, укључујући цигле.

Када инсталирате металну пећницу са земље у сауни, прво морате да изградите темељ и водите рачуна да поуздано заштитите дрвени под. Сигурност од пожара је изнад свега.

процес полагања

Техника полагања опеке за израду термалног екрана практично је иста као и сама конструкција цигле.

Важно! Главна ствар је савршено поравнати први ред.

После тога, требало би да почнете да се држите углова, а да не заборавите да вежете редове цигли.

Није потребно журити, јер се препоручује да се одложи током 2 дана. То је због чињенице да је првог дана потребно ускладити основу и комплетирати 5 редова. И следећи, проверавши прелиминарно скупљање, распореди осталих 8 редова.

Важно! За бољу адхезију раствора са циглом потребно је у 12-15 минута уронити сваки камен у слану воду.

Не заборавите на контролу хоризонталне и вертикалне у нацртаним редовима.

Не би било лоше користити челичну жицу или мрежу као валовиту циглу. Можете појачати и бројне арматуре или стаклопластике. У потоњој верзији, монтажни ремен се може направити на површини реда са циљем полагања 4 мм пластике.Да би се ојачала шамотна цигла, најбоље је користити материјале од гвожђа.

Облога се најбоље изводи у облику бунара уз присуство 2 реда прозора: на врху и на средини конструкције. Идеално када се користи пола цигле као скакач, постављен под одређеним углом у односу на зид. Захваљујући овом дизајну, ваздух у рупи почиње да се боље креће, што доводи до нижих температура унутар бунара, искључујући истовремено загревање вишка ваздуха унутар пара.

Пројекти са присуством третмана унутар бунара користећи камен за купање су веома популарни. Ова опција не дозвољава прскање камења у зазор између екрана и пећи. И то је добро, јер се загрејана ватрена крпа и, посебно, црвена цигла лако уништава врућом водом.

Метална пећ за купање није само због љепоте. Као што показују бројне критике, захваљујући таквом догађају, атмосфера у парној соби је знатно побољшана. И то унаточ чињеници да је полагање цигле, сваки власник купке може учинити своје руке, ако не постоји могућност да подигне цигла пећи. Дакле, рад ће се обављати уз минималне финансијске трошкове, квалитативно, што ће резултирати не само атрактивним изгледом, већ и здравим за унутрашње загријавање околиша. Сретно!