Парна брана, како бирати и држати се

Замјена прозора у кући увијек је праћена инсталацијом заштите оквира и зидова. Између рупе и оквира се наноси монтажна пена - традиционална и доказана топлотна изолација. Пена правилно обавља своју улогу, али са екстремном изложеношћу влази или ултраљубичастом зрачењу, њен квалитет може да се промени на најгору страну.

Да би се унапријед искључила могућност такве ситуације и одузела будућност замјеном монтажне пјене, потребно је размотрити бртвљење спојева. Да бисте то урадили, морате да инсталирате додатну изолацију.

Комплетан комплет за изолацију избегава замрзавање просторије и максимално елиминише продирање у влагу и буку.

парна брана

Изолација зидног споја са прозором састоји се од три слоја:

 • Екстерни. Његова функција је хидроизолација, што значи заштиту просторије од било каквих временских манифестација - снијега и кише.
 • Носећи изолациони слој се налази у средњем делу споја и одговоран је за топлотну и звучну изолацију. Заштита од смрзавања обезбеђује порозни материјал сличан монтажној пени. Хидроизолација не дозвољава да влага уђе унутра.
 • Унутрашњи слој се такође сматра топлотном изолацијом. Овде је механизам очувања топлоте различит. Овај слој не допушта да се угрије у унутрашњост, за разлику од спољашње, који штити собу од струјања хладног ваздуха са улице.

Изолација прозора од паре односи се на унутрашњи слој, али није увијек укључена у систем изолације. Једнострана тракаСамолепљива парна брана или двострана парна брана је додатна заштита.Потреба за употребом траке се повећава ако се прозор постави у просторију која обезбеђује повећан садржај влаге: кухиња, сауна, купатило.

Инсталација парних баријера у сложености не прелази инсталацију других врста изолација спојева. Међутим, парна брана може помоћи да се избегну даљњи озбиљни проблеми са читавим системом безбедности прозора. Када се у неким случајевима поставља парна брана, може бити потребно неколико додатних додатака, на пример, парна брана. Ово треба предвидети.

Класификација парних баријера

Траке за парне баријере су направљене у два дизајна:

 • траке са једном страном залијепљене;
 • двостране траке за парне бране.

Прва врста врпце је постављена на прозорски прозор прозора. Други вам омогућава да изаберете место монтаже: и на оквиру иу рупи.

Поред разлика у адхезивној структури, траке су подељене у два типа према климатским перформансама:

 • "летњи" парни баријерни филмови су погодни за најтоплији просечни годишњи временски период;
 • у присуству минус температуре користе се "зимске" траке.

Љепљива површина трака за парне бране

Све парне баријере су опремљене траком. Одсуство потребе за самолепљивим уклања могућност слабог квалитета причвршћивања траке, као и улазак влаге у топлински изолован медиј.

Материјалза слој који је залијепљен траком за изолацију паре је бутил гума или, у случајевима високе влажности, метал.Траке које садрже гумену фолију користе се за прозоре, балконе и врата у готово свим врстама просторија. Основа такве парне бране је неткана тканина.

Типови парних баријера

Најчешћи типови трака, у зависности од материјала:

 • Једна од најпопуларнијих трака од бутилне гуме - ПСУЛ (претходно стиснуте траке за заптивање), које су одговорне за спољну парну баријеру, третман спољних спојева и густу везу оквира и зида.
 • Полиетиленска трака ХПЛ је направљена од пјенастог материјала. С једне стране, ламинирана је. Трака садржи металне уметке и део лепка по целој дужини и ширини. Захваљујући добро осмишљеној структури практично је универзална и препоручује се за изолацију свих типова врата и прозора.
 • Парна брана за прозоре за сунчање. Погодан за заптивање спојева, ако је планиран следећи сухи поступак обраде падина. Обично се користи на пластичним или гипсаним плочама. Спојна трака штити површину од кондензације. Широко лепљење траке олакшава и убрзава процес инсталације парне бране.
 • Парна брана. Као и друге врсте трака, савршено се монтира на оквире прозора и врата. Инсталација се извршава у низу од оквира. Траке траке се причвршћују преклапањем како би се избегло могуће цурење топлоте приликом рада са прозоримаили врата.

Бутил-гумена трака се разликује великом пропорцијом. Трака ПСУ тежи око 5 пута више од траке од армиране алуминијске фолије исте ширине. Разлике између типова трака такође леже у чињеници за које се површине обично користе. Дебела гумена трака може чврсто да се причврсти са зидом, а за лепљење са косинама није потребно користити тешке изолационе материјале. За овај случај, најбоље траке од фолије ојачане светлом.

траке ГПЛ-а

ГПЛ - водонепропусна трака, која као главни задатак обавља заштиту од влаге.Ове траке формирају спољашњи слој изолације са додатном функцијом за изолацију паре . Самолепљива парна брана је направљена од пјенастог полиетилена.

Пена од полиетилена има порозну структуру, има добра својства топлотне изолације и практично нулту хигроскопност (не упија влагу). Присуство овог материјала у врпци чини га еластичним и обезбеђује висококвалитетно заптивање са било којом површином, укључујући и неравномерно.

С једне стране, трака је ламинирана танким металним слојем, с друге стране је љепило. Посебно отпоран на влагу омогућава да се трака лако споји са било којим материјалом: од пластике, метала, дрвета, цигле, без потребе за припремом за рад.

Генерално, полипропиленски филм има високу отпорност на уништавање и хемијску отпорност, како на алкалије тако и на киселине. Захваљујући овим квалитетима, полипропиленска парна брана за прозоре ради без трошења и оксидације.

ХПЛ карактеристика

Трака је изолациона пара ГПЛ коју карактерише:

 • са рефлексијом топлоте - не мање од 95%;
 • топлотна проводљивост - 0,04-0,05 В /м · ° Ц;
 • Специфични топлотни капацитет - 1,95 кЈ /кг · ° Ц;
 • нулта пропустљивост паре;
 • са апсорпцијом звука - од 32 дБ.

Трака се преноси у облику упреденог ваљка. Лепљење слојева се не дешава, како би се спречило полагање папира.

Величине самољепљивих трака од траке

Димензије изолационе траке за пластичне прозоре карактеришу ширина, дужина и дебљина:

 • Ширина варира у зависности од потреба купца. Стандардне димензије - 90/120/150/200 мм;
 • Типична дужина ваљка траке - 15 м;
 • Дебљина траке има два слоја:
  • први изолациони слој - полиетилен од неполираног пене, 2 мм;
  • друга је директно парна брана - полипропиленски филм, 20 микрона. Овај танки филм у односу на целокупну дебљину слоја је довољан, тако да кондензат не пада на нагиб отвора прозора, а цијели систем заштите прозора од временских манифестација ради квалитетније.

Инсталација парне бране се врши на температури од 10 ° Ц.

Инсталација парне бране

Инсталација парне бране се гради у неколико фаза:

 • Припрема и обрада прозора /врата. Површина зидова утора и оквира треба бити очишћена од прашине. Шта?мање загађења, поузданија је изолација.
 • Потребно је означити линију траке за причвршћивање за парну баријеру. Да бисте то урадили, потребно је да поставите оквир у рупу која га не поправи и визуелно израчунајте где да повучете линију.
 • Након тога се оквир враћа натраг и парна брана се залијепи на специфицираним потезима.
 • Папирне фолије које прекривају глутинирани део, уклањају се у последњем смеру.
 • Инсталација баријере за пару завршава се премазом шава пјеном.
 • Ако требате инсталирати траку у подножје испод прозорске даске, она се извршава на самом крају.

Приликом уградње парне бране, може се обезбедити додатно жбукање. У том случају, отворени део траке треба да буде направљен од материјала који обезбеђује најбоље приањање изолационе траке и декоративног премаза између њих.

Парна брана треба да се залијепи дуж обода оквира чврстим слојем, без лумена. Оптимална топлотна изолација је олакшана избором материјала за завршну обраду који су у близини изолације, што је у овом случају дозвољено, пропусности влаге.

Прибор за парне бране

Код уградње парних баријера могу постојати мање потешкоће - лепршање трака и преклапање. Може се сматрати да није опасна за непропусност, и на крају, највјероватније ће доћи до проблема са топлотом и парном баријером. Стога, приликом инсталације запечаћене парне бране за ПВЦ прозоре, додатни прибор, на примјер, самољепљивисцотцх У неким случајевима, најпогоднији лепак.

Ако је метализирана трака за парну баријеру причвршћена на не-глатку површину, онда може захтијевати додатно појачање.

Самолепљива трака може бити иста као сама парна брана, једна или двосмјерна. Купују се у случају потребе да се додатно закрпе спојеви трака парне бране, поправка оштећења трака.

У случају двоструког преклопа, приањање траке на дрво или метал чешће је двострано лепљиво трака.Са двоструким преклапањем, тј. Спајањем траке са цијевима или вратима, прикладније је примијенити једнострано.

Цена пола. м. парна брана у просјеку се креће од 25 до 45 рубаља. Цијена додатне робе, на примјер двострана трака, је прилично висока (до 1400 рубаља). Дакле, у питању њиховог стицања, сваки се води у току инсталације, жељени ниво повјерења у рад система и могућност новчаних издатака.

Видео: примена филмске баријере за пластичне прозоре

Генерално, изолација од паре се тренутно не сматра обавезном. Његова инсталација често је одређена избором између реосигурања од могућих неугодних ситуација или уштеда. Неки произвођачи и купци бирају опцију буџета која не укључује парну изолацију на прозорима. Међутим, широк асортиман производа за парну баријеру омогућава вам да направите најприкладнији избор без губитка сигурности рада читавог прозорског система.