Како ставити блокове од пене или градити зидове од пјенастих блокова

Дакле, основа је, комуникације су уведене. Почињемо да градимо носеће зидове од блокова од пене (пјенасти бетонски блокови), у ту сврху користимо влакнасти пјенасти бетон М 600 (ФПБ) у величинама од 600 * 300 * 200. И шта чини зидање првог реда, а од чега да се направи армирајући појас? Све о овоме детаљније ...

Други материјал са фотографијама на ову тему налази се у чланку " Градимо кућу од блокова од пјене" .

Прије постављања блокова, потребно је поставити слој водонепропусног материјала испод подножја зидова. Због тога се површина за полагање мора темељито очистити. Рубероид је постављен на следећи начин: на очишћеној површини је разбацана ролна. Пре него што легне на подлогу, треба да се загреје (лемна лампа или гасни горионик). Ово се ради како би се боље повезале површине, стога је најбоља хидроизолација.

Полагање блокова од пене на 1. спрату

По завршетку овог процеса, потребно је одредити већи угао темеља. Ово се може урадити помоћу нивелера (ако постоји) или нивоа црева који се може направити код куће на следећи начин. На примјер, најдужи темељни зид је 10 м. Затим морате узети било које цријево, дуљине не мање од 12 метара и више. На крајевима црева убацујемо стаклене цеви у дужини од око 15 - 20 цм и напуњавамо црево водом, тако да се ниво течности налази у средини цеви. На обе цеви означавамо овај ниво маркера. На врху цевчице има нешто да се затвори, иначе ће вода излити. Онда један крајпричврстите под било којим углом тако да ознака одговара нивоу темеља. Други крај црева се наизменично подиже на сваки угао.

Одредите горњу тачку темеља, ставите је на блок на минималном слоју раствора, док га хоризонтално изравнавате. Затим поново фиксирајте ниво црева тако да ознака одговара горњој ивици блока. Затим у другим угловима, користећи црево и хоризонтални ниво, ставите друге блокове. Након постављања свих углова, увек повуците конопце дуж зидова. Сада стављамо на конопац преостале блокове првог реда. Смјестите их на отопину, гдје омјер цемента и пијеска треба бити 1 до 3. Осим тога, не наносите отопину одмах на цијели зид. Учините ово за два, три блока, нема више.

Како ставити блокове од пене

Након полагања првог реда, мора се мало осушити (2 - 3 сата). Затим морате подрезати горњи слој и уклонити прашину четком са трења брушења. То се ради приликом полагања сваког реда ради бољег приањања материјала. Затим, користећи исту технологију као и код постављања кутних блокова првог реда, стављамо углове сљедећих серија.

Монтажу блокова вршимо само гуменим чекићем, а ако није, онда ставимо плочу и ударимо је. Неопходно је запамтити правило да између редова мора бити вискозан, са затварањем сваког горњег блока на дну не мање од 8 цм. Ако то није случај, онда га можете ставити на било којулепак за плочице. Сво достојанство посебног љепила је у томе што је свјетло, а не толико видљиво у зидању.

Лепак се наноси на два, три блока, слој око 3 мм, са специјалном лопатицом или лопатицом. Ако сте купили "исправан" бетонски пјенасти бетон, онда се блокови могу поставити само на хоризонтални слој љепила, што значајно смањује његову цијену. Ако је геометријска грешка блокова велика, онда треба направити и вертикални слој лепка између блокова. На површини сваког трећег реда потребно је уметнути металну арматурну решетку која покрива најмање 2/3 површине зида. Ово се ради како би се равномерно распоредило оптерећење по целом подручју зида. На низу блокова, који претходе одређеном броју блокова прозорских рупа, неопходно је поставити решетку на такав начин да њене ивице излазе на спољашњу страну отвора најмање 50 цм. »

На ободу прореза, зид треба да се израчуна тако да су горњи блокови који одговарају врху рупе интегрални (нису одсечени). Они ће бити постављени од стране скакача, који иду до зида на најмање 40 цм. Ако сте набавили влакнасти пјенасти бетон од доброг произвођача, они обично нуде и скакаче. Скептици вјерују да не могу бити од бетона од фибергласа. Али они тако мисле из незнања. Џемпери од фиберглас пене добро су се доказали и прошли су све врсте тестова.

Уз то, добићете зидхомогеног материјала, који ће позитивно утицати на његову топлотну проводљивост.

Када је завршена израда носивих зидова, треба их интерно обрадити акрилним прајмером дубоког продирања.

Ако између блокова постоје вертикални прорези, треба их нанети глутинираним раствором. На врху зидова морате направити појас за ојачање или појас за стабилизацију. Може се израђивати и од ливеног бетонског пјенастог бетона (ако постоји таква могућност), претходно направљених арматурних иатата, и од обичног бетона. Али у овом случају потребно је водити рачуна о додатној изолацији појаса.

Спољна и унутрашња обрада зидова блокова пенемогу бити веома разноврсни.

На основу искуства, можемо рећи да се већина градитеља не придржава горе наведених правила и ставља блокове као што је обична обична цигла. То доводи до појаве хладних мостова и других негативних посљедица.