Како се бринути за бели лук у кревету

Чешњак - позната двогодишња травната гомољаста биљка висине до 1 м, са јајастим луковицама, која се састоји од 6-10 малих жаруља. Стабло које носи цвијет, усправно, често се окреће на врху у прстену, који се затим исправља. Листови могу имати дужину до 1 м., Линеарни, свијетло зелени, равни, прекривени плавим, оштрени. Цвеће је тачно, бело или љубичасто, на дугим педицелама, чине валовити кишобран. Између цветних пупољака у цветовима кишобрана налазе се бројне мале жаруље-бебе величине 1,5-3 мм. Плод чешњака је кутија. Мирис је оштар, осебујан, укус је сладак, гори. Цвјета у јуну - јулу. Главна брига се састоји од заливања, храњења, отпуштања, малчирања и борбе против болести и штеточина.

Наводњавање белог лука на кревету

Чешњак је веома захтјевна биљка за влагу, посебно у почетним фазама раста, и то: у фази раста коријена (око двије седмице након почетка раста), с растом лишћа (око мјесец дана након почетка раста) иу вријеме формирања зуба, те стрелице (овај тренутак пада на период након два мјесеца након садница чешњака).

Ако у земљишту нема довољно влаге, чешњак суши зрели како треба. Нема довољно падавина - потребно залијевање. У вријеме слијетања у јесен зимског чешњака, ако је тло сухо, потребно је и влажити тло.

Сипати чешњак јер се земља суши, у сувом времену, наводњавање је обилно - 10-12 литара. на м ?, али ако су кише редовноможете од наводњавања и одбијања. Увек зауставите заливање белог лука у августу, када лук почиње да добија на тежини и запремини.

Чешњак сипати до друге половине августа, иако је у августу више налик на прскање чешњака него залијевање. Ако се не залије, онда су главе мале и нису сочне.

Сматра се да престанак наводњавања треба да се деси када лишће почне да бива, обично се то дешава две или три недеље пре жетве. Ако не престанете сипати чешњак, на кожи ће се појавити микроскопске пукотине. Овај чешњак неће дуго бити складиштен: на њему ће се ускоро појавити плијесан. Ако планирате зимску похрану чешњака, најбоље је да престанете залијевати прерано него прекасно.

Чешњак више није био заливен за два, али боље три недеље пре него што је копао, иначе ће бити лоше ускладиштен.

Ако се прекид наводњавања мора узети у обзир прије жетве, најбоље је зауставити наводњавање мјесец дана прије жетве. Зимски чешњак се чисти крајем јула - почетком августа, па заливање треба прекинути почетком јула. За дивљи бели лук овај термин долази две недеље касније.

Корисни артикли за вртлара и вртлара

Потрошња чешњака на кревету

Уношење органских и минералних ђубрива чешњака добро реагује. У јесен га гноји хумусом (6-7 кг за 1 м. Пне). Перегнни може бити замијењен трошним компостом, калијев сулфат - било какво гнојиво, доломитно брашно - креда. Пепео је боље користити од тврдог дрветадрво Могуће је и потпуно искључити органску храну ако је чешњак засађен у плодним црним земљиштима, као иу случајевима када су културе које претходе чешњаку увеле стајњак. Увођење свјежег стајњака треба одбацити. Није потребно додавати земљиште и повећавати дозе азотних ђубрива, јер то може довести до снажног раста вегетативне масе, што доводи до смањења приноса луковица.

Фосфатна и калијумова ђубрива добро реагују на зимске сорте белог лука. И све зато што управо ови елементи позитивно утичу на зимску отпорност чешњака. Берба зимског чешњака врши се у рано пролеће на одмрзнутом земљишту. Марелица бели лук се храни по изгледу првих степеница по стопи од 10 м. К: 60 м амонијум нитрата, 90-100 г суперфосфата и 50-60 м калијум сулфата. После 25-30 дана, ако је то неопходно, у истим дозама се врши друга обрада белог лука.

Отклањање земље у редовима чешњака

Чешњак иде веома рано чим се снег отопи. Отприлике средином марта. Међутим, нису изоловани случајеви, када се степенице појављују већ крајем фебруара или више - када се чешњак слети у септембру, а топла јесен, степенице се могу појавити у децембру месецу. Постоје и кашњења када чешњак датира од краја марта - почетком априла.

Први третман који треба да се изврши, чим се дозволи стање земљишта, је мучење преко редова у један, најмање два трага лаких дрљача. На малим парцелама тло се ослободи грабљама. Затим прођите кроз редове и положите земљу у биљку, извадите је дрљачом илиграбље, покушавајући да не оштети коренски систем.

Посебно треба обратити пажњу на ширење тла у средњим редовима. Овакав догађај доприноси очувању влаге и побољшању режима ваздуха и уништавању, у високом квалитету, на 90-95% корова.

Познато је да је коренски систем чешњака веома осетљив на оштећења, слабо се регенерише, па чак и мање повреде негативно утичу на раст и развој биљака.

Највећи део кореновог система чешњака се налази у обрадивом слоју, а значајан део корена - на дубини од 5-7 цм са површине земље. Стога је недопустиво продубити радна тијела култиватора за 10-12 па чак и 8-9 цм

Пуштање редних размака са тракторским култиватором са длијетим шапама до дубине од 10-12 цм Могуће је препоручити само на почетку вегетације са изгледом првих љестава. У будућности ће се само горњи слој земље набрекнути до дубине од 5 цм, како би се спријечило стварање коре и уништиле младе љестве корова.

Органиц мулцх оф гарлиц

Листови опала, чак и без даље обраде, могу се користити за заштиту тла. Но, предуслов за то је недостатак дрвећа из којег је отпао, болести изазване гљивицама, иначе споре могу погодити читава парцела. Да би се избјегла ова могућност, лишће преферира да се користи као компонента компоста, поготово зато што његова исхрана није упитна. Третман лишћа против пјењења ће се користити као додатни осигурач непосредно пре полагања у компост. Листови хумуса, благо киселог и ђубриваније, савршено климатизује земљу, доприносећи побољшању њене структуре. Поред зрелог хумуса за малчирање, користе се и суви и полу-преклапајући листови.

Неорганско малчирање белог лука

Све више стручњака и аматера почело је да наноси посебан филм за малчирање. Бела је, црна и прозирна. Све врсте имају своје одредиште.

Црни филм се најчешће користи за кревете са јагодама и јагодама, отворе за резање самих грмља. Тло постаје брже, коров се практично не расте због недостатка светлости, а земља је увек влажна. Јагоде су сазреле у краће време. Када је љетна суша, филм треба уклонити због чињенице да се тло врло брзо суши. Најчешће се користе предузећа и фарме. Вртлари и летњиковци ограничени су на органске врсте малча.

Прозирни филм се често користи за бели лук због чињенице да коров не расте и да је земљиште више загрејано. Загревање земље је посебно важно за бели лук, јер је засађено у рано пролеће.

Бијеле фолије се користе за уситњавање усјева који воле топлину, јер штити тло од прегријавања, рефлектира јаку свјетлост и не допушта пребрзи испаравање влаге. Ваздух пролази кроз њега с лакоћом, али корови, на крају крајева, не расту.

Болести белог лука и мере за њихово сузбијање

Када се говори о узгоју чешњака у башти, немогуће је не зауставити се на штеточинама. Различите врсте инсеката овог поврћа нису посебно поштоване. Инфекција је ретка и углавномсамо нематоди или лукови. Први је сличан микроскопским "црвима". Они живе у самој биљци. Они не узрокују никаква посебна оштећења, али у неким случајевима могу уништити цијелу жетву. Трипси се хране лишћем чешњака, пијући сок од њих. То доводи до споријег раста сијалице. Од болести, чешњак је најчешће погођен белом трулежом. Након заразе биљке почињу жућкасте лишће, што резултира умирањем. Чешњак такође пати од фузарије и нестварне пепелнице. Да бисте се ослободили нематода, можете засадити кревете са ниском масноћом купине са јаким мирисом. Од Трипс биљке су лишене третмана са карбофосом (60 г за 10 литара воде).

Штеточине чешњака и мере за борбу против њих

Матична нематода. Знаци: овај мали штеточина је веома опасан. Оштећени биљни узорци су жути и на крају увенули. Глава постаје лабава и влажна. Има веома лош мирис.

Након тога, донаки постају трули. Мјере борбе: с обзиром на то да ове штеточине поврћа зимују у тлу, никада нисмо засадили ову културу у једној кућици двије године за редом. Пре испуштања чешњака, вршимо дезинфекцију загревањем садног материјала у топлој води (50 степени) 15 минута.

Редовно размножавати саднице, уклањати корове и оштећене узорке поврћа на вријеме. Нематоде које захватају бунари третирају се Громобои-ом. У јесен спаљујемо све остатке биљака.

Гриње коријена и брашна. Знакови: ове штеточине поврћа продиру у лукпреко њене кћери. Постепено постаје трула и нестаје.

Ове гриње оштећују усјеве похрањене у складишту. Мере контроле: сипање се врши на складиште чешњака у праху креде или воденог фосфата гвожђа, зване виованит (200 г /70 кг. Лук). Током вегетације уклањамо коров и биљне остатке. Слетање лечи лековима - акарициди као што је Омаеит (1,5 мл /1 В воде).