Како сами скухати пећ за сауну

Тешко је изабрати пећ у сауни, јер свака врста има своје позитивне и негативне стране. Али ако је соба мала и користи се ријетко, онда је најоптималнија опција уградња металног гријача властитим рукама. Наравно, од метала можете купити готову пећницу, али ако имате потребне грађевинске материјале и ентузијазам у вашим рукама, онда је сасвим могуће направити властиту мини пећницу.

лакоћа производње

Металне пећи се брзо загревају, али и брзо и хладно. Дакле, док се уређај утапа, још увијек даје топлину. Ако се гориво заустави, метал се одмах охлади. Али то не спречава популарност уређаја за загревање метала. Груб се може направити од било чега. Овај потез ће ићи:

 • челични лимови;
 • гвоздене цеви великог и малог пречника;
 • металне бачве.

Најлакша опција је сасвим заслужена за производњу металног грејача из конвенционалне цеви. Наравно, уске цеви се могу користити само као димњак, а за грубу саму је потребна велика цев широког пречника. Предност оваквог модела је у томе што нема много напора код заваривања заваривањем. Висина таквог грејног тела по правилу није мања од 1,7 м, а пречник - не мањи од 0,8 м. На врху су изграђене пећи, а на њима је постављен резервоар у воду. Регулација загревања пећи врши се хлађењем камења водом.

Да би било јасније каква је то груба цев, морате погледатицртеже таквог уређаја. На основу представљених пројеката можете нацртати властити графикон и израчунати потребан број материјала.

Следеће материјале треба наћи у грађевинској радњи или у кућном студију:

 • метална цев, чији пречник треба да варира од 50 до 80 цм, висина - 1,7-1,8 м, дебљина зида од 1 цм;
 • метални лим (дебљине најмање 0,8 цм);
 • челична шипка (пречник 1 цм);
 • металне шарке и вијци за врата;
 • решетка;
 • тапкање;
 • уска цев која ће се користити као димњак;
 • лојни хлорид.

Из алата можете радити само апарат за заваривање и обичан бугарски са диском за сечење метала. Ако је Бугарин у сваком студију код било ког кућног занатлија, онда заваривање мора бити одузето од некога или изнајмљено.

Припремни рад

Прво морате попунити базу за будућу пећ. Темељ пећи не би требало да буде повезан са темељима зидова купатила, он обично има најмање 100 цм од зидова зграде. Није вредно покушаја постизања идеалне једнакости темеља, темељ треба бити довољно јак и јак.

После сипања темеља, потребно је да направите паузу од 7-8 недеља да би то трајало. Након тога, потребно је поставити на бази два реда цигли (користити само црвене ватросталне цигле) и одложити даљи рад још 14 дана. На крају одређеног времена можете започети производњу грејног уређаја.

ВодоводОгранци и камини

\ т

Многи људи су заинтересовани да кувају сличан дизајн. Ништа компликовано у овом случају. Купљену металну цијев треба подијелити на бугарску за двије половице за 90 цм, од којих се једна користи за уградњу пећи и ватрогасне станице, а друга као спремник за воду.

Затим, испод цеви која се користи за пећ, потребно је да пажљиво исечете малу рупу са странама 5 и 20 цм, која ће обављати функције потопљене. После неколико центиметара изнад, он је пропуштен, унутар исте цеви мора бити фиксиран заваривањем носача за решетку. Изнад заварених конзола прозор се више реже (једна страна 20-22 цм, друга 25-27) за одељак пећи. На једној страни прозора морате заварити шарке врата и објесити врата.

Затим наставите са радом на уређењу камина, који би требао бити изнад ложишта. На носачима причврстите решетку. Понекад, као алтернативу, користите мрежу, али треба узети у обзир да је игра била мала тако да камење није пало.

Следећи корак је прављење рупа за удобан залив. По правилу, налази се на супротној страни ватрогасне јединице и украшена вратима. Затим поставите димњак преко решетке и положите камење.

У горњем делу, метални прстен је заварен са малим отвором за цев. Приликом заваривања, морате бити врло пажљиви и пратити стање шавова тако да су доброг квалитета и да немају недостатака.

Изградња капацитета воде и димњака

Затим морате узети други дио цијеви, који ће служити као посуда за воду, и заварити кран према њему. Овај елемент са завареним краном уграђен је на штедњак и такође је заварен, пратећи квалитет шавова. На готовом спремнику поклопац је заварен, а један дио је заварен, а други је отворен као врата.

Стручњаци препоручују да се димњак монтира изван пећи. Поред тога, пожељно је да га се навије са чврстим материјалом отпорним на високе температуре. Можете и изоловати цев са циглом. Пошто се метал јако загрева, што повећава ризик од пожара и опекотина, онда је након постављања такве пећи боље ставити ватросталну циглу. Ово одмах уклања недостатке металног гријача. Постаће сигурнији и дуже ће остати топло.

Знајући како скухати пећ за купање, можете сигурно почети да развијате цртеж и производњу уређаја за гријање. На крају, погледајте видео туториал: