Како да сами поставите врата: видео и фото упутства

Лијепо је имати прилику показати гостима свој стан или кућу, с поносом изјавити да је свака ствар из унутрашњости направљена или инсталирана самостално. Несумњиво, рад који се обавља квалитативно инспирише и испуњава заслужени понос. Међутим, желећи уградити комплексна врата у свој дом, многи се боје да прибегну таквом, на први поглед, напорном раду. Међутим, детаљне информације о томе како се инсталира хармоника на вратима, помоћи ће чак и мало упознати са столаријом неке особе да у потпуности обавља квалитетан рад. Главни услови у овом случају су устрајност и пажња.

Материјали за производњу и изградњу

Не тако давно, врата хармоника сматрана су атрибутом малих отвора врата. Међутим, захваљујући напорима дизајнера, овај дизајн не само да вам омогућава значајно уштеду простора, већ је и достојан елемент унутрашњости, а понекад и његов украс. Тако на тржишту врата, врата хармоника могу имати најшири спектар боја и стилова дизајна. Поред тога, у процесу креирања могу се користити различити материјали, од којих су већина МДФ плоче или пластика.

Инсталирање врата хармоника направљених од природног дрвета је прилично ријетка појава. Ова чињеница је посљедица значајне тежине дрвене конструкције, која не може увијек издржати монтажне елементе. Да би се обезбедио довољан ниво чврстоће, производ је фиксиран у профилисаном оквиру од челика или алуминијума.

Димензије производа нису строго дефинисане,тако да висина дизајна може бити 2050, 2500 и чак 3000 мм. Ширина тканине варира од најмање 600 мм. Истовремено, и број капака и принцип њиховог рада директно зависе од жеље купца или дизајнера. На тај начин ролете могу бити глухе, или са различитим уметцима у облику остакљења, витражних композиција и других декоративних елемената.

Стандардна опрема

Процес уградње врата хармоника може се обавити путем независне производње производа, или након прибављања комплетног сета потребних дијелова, укључујући узорке. У стандардном сету елемената врата хармонике су:

 • Усмерена шина у облику металног профила;
 • Шарке, од којих свака има посебне петље које пружају могућност да се причврсте једна са другом;
 • Ваљчна колица, која директно преносе платно;
 • специјални тастери за подешавање причвршћивача;
 • Монтажни елементи;
 • Окови.

Алуминијум се најчешће користи као материјал за вођење. У случају техничке потребе, доње и горње шине могу се користити истовремено. У овом случају, главни нагласак дизајна је на доњим причврсним елементима и поду. Горњи елементи служе за одржавање вертикале платна. Међутим, производ се најчешће монтира само на горње трачнице.

У неким случајевима, комплет укључује и елементе за закључавање, али најчешће их је потребно купити одвојено, заједно са избором и панелима.

Производњаврата сопственим рукама

По жељи, производња и уградња "хармонице" врата се може обавити независно. У овој ситуацији, у недостатку значајног искуства, важно је фокусирати се на инструкције. У исто време, најтежи процес је избор одговарајућих делова фитинга. Много је лакше и ефикасније купити комплет, најхармоничније у комбинацији са схемом боја платна и унутрашњости просторије.

За производњу ролетни, биће потребни грађевински материјали у облику МДФ плоча са ламинатним премазом. Употреба ДСП плоча је неприхватљива за врата хармоника, јер физичке особине материјала не задовољавају захтјеве.

Треба имати на уму да уградња врата "хармоника" сопственим рукама захтева присуство одређеног скупа саставних елемената:

 • Усмерени профили или гредице испод њих;
 • Аксијални елементи за блокирање и шипке;
 • Сет механизама ваљака за сва клизна врата. У случају уградње производа из доњег водича број вагона се удвостручује;
 • МДФ плоче са посебним преклопним рубом;
 • Сет вијака, шарки и ручки за врата;
 • Столарски лепак. За хармонику врата најприкладније су "Момент" и "Титан".

За уградњу петља, потребно је одрезати посебне жљебове испод плоче механизма. У том случају, дубина, дужина и ширина реза морају одговарати димензијама плоча. Монтажа ручки врата врши се према технологији и овисно о томеврста производа.

Процес производње затварача

Након свих потребних прорачуна, МДФ листови су означени на ролетама, након чега слиједи резање плоча. Крајњи део сваког врата захтева обраду и поравнање. У ту сврху користи се брусни папир који омогућава не само да се изгладе неједнакости, већ и да се уклоне прашине и друге стране честице.

Бјеланчевине након дјеломичне обраде брусним папиром се лијепе на руб крајњег дијела. За квалитетну димензионисање производа треба прешати и у фиксном облику оставити 12 сати. Након тог времена, сваки затварач се пажљиво проверава за квалитет одређивања величине. Након тога је дозвољено да се обележе врата за уградњу петљи.

Монтажа готовог производа

Принцип дјеловања, који се врши уградњом "хармонике" врата, је строго постављен процес. За детаљнији приказ у визуелном примјеру, вриједи се окренути разним видеозаписима који објашњавају суштину дјела. Такође, када купујете комплет који је спреман за инсталацију, он је неопходно опремљен детаљним упутством.

Сам процес инсталације почиње са причвршћивањем елемента профила. Треба имати на уму да ова ставка мора бити унапред опремљена специјалном батеријском лампом. Ако је потребно, када профил има већу ширину од саме рупе, елемент се одсече и избуши рупе у вијцима. Истовремено, корак између рупа је једнак 250-300 мм.

Причвршћивање вентила је изведено са отварањем обрнуте стране. После тога, у њојпостављен је аксијални део краја крила, који се мора уметнути у прорезе за вођење клизача. Следећи корак укључује причвршћивање специјалних горњих и доњих аксијалних шипки направљених од метала у претходно припремљене рупе за ту сврху. У случају да производ у тренутку куповине не садржи отворе, они се морају бушити сами.

У процесу уградње врата арматуре, док је у фази монтаже рупа за монтажу, важно је осигурати да њихова дубина не прелази величину аксијалне шипке. Неопходно је да овај елемент иде мало даље од главне линије. У овом случају, величина водича је боља од података са службеним упутама за испоруку.

Након коначног фиксирања свих елемената у фази провере, све осовине и њихови прикључци морају бити постављени паралелно један према другом, како у хоризонталном тако иу вертикалном положају.

Монтажа пријемне плоче врши се у доњем делу врата у зони угла. Пре тога, потребно је одредити тачну локацију на основу локације резе. За извођење монтаже уређаја за бушење врши се набавка одговарајуће рупе. Осим тога, поступак треба обавити са дужном пажњом, будући да је овај уређај опремљен процесом подешавања врата хармоника након самосталне монтаже.

монтажа платна

Приликом уградње врата хармоника, један од најдуговјечнијих и најдуготрајнијих процеса је склапање свих набора конструкције. ФорРеализација ове процедуре мора прво означити све тачке будућих места везивања петља. Истовремено, пожељно је све елементе ставити на исти ниво. Да би се олакшао задатак, сва расположива врата су постављена на равну површину у жељеном редослиједу.

Након уградње свих врата на ивици мобилног панела извршавају се маркирање и жљебљење утора за склоп ручице врата. Истовремено, за разлику од класичних врата, ручка је постављена што је могуће ближе зони позиционирања шарки.

карактеристике процеса

Да би се осигурао квалитетан и дуготрајан рад производа, прије него што можете монтирати и уградити врата у постојећи отвор, важно је узети у обзир неколико важних значајки, које су такођер наведене у бројним видеозаписима. Оне укључују:

 • Мала разлика у структури почетног и завршног листа. Због тога, током монтаже, пажљиво прегледајте делове да бисте избегли забуну;
 • Све браве, осим оних које се налазе на ивицама, означавају и уграђују механизам петље у количини од 3 комада;
 • Проверите равност монтаже петље. На сваком од врата, удаљеност између њих треба да буде иста;
 • Сви производи за петљу морају ићи један хоризонтално за сваки од три нивоа. У случају непоштовања овог услова, платно ће се скоро одмах прекинути;
 • У процесу комбиновања делова тканине важно је придржавати се регулаторног размака од 3 мм.

монтажа тканине

После производамонтирана је фаза причвршћивања прединсталираних причвршћивача. Пре уградње врата, сва врата се постављају у склопљени положај. Као додатна фиксација користе се специјалне гвоздене аксијалне шипке које се убацују у жљебове плоча. Након тога, важно је осигурати чврсту фиксацију осовине вратила крајње плоче.

Ако је потребно, олабавите или затегните матице на крајњим колицима или на аксијалним вијцима помоћу управљачког кључа који се испоручује са готовим сетовима врата. Такође уз његову помоћ се прави подешавање начина отварања и затварања платна.

Приликом уградње врата окова треба узети у обзир неколико важних карактеристика ових сложених конструкција:

 • Када се употребљава затварач од природног дрвета или преклапање конструкције довољно широких стандардних мјера пролаза, потребно је повећати број вагона;
 • Тешка врата, ради безбедности рада и трајности производа, уграђују се на доњу шину, са додатним подешавањем горњег дела.