Како садити спанаћ

Погон шпинатаужива велику популарност међу земљацима, иако се недавно појавио. Потражња за зеленилом расте из дана у дан, односно потребно је познавати све тајне и особине узгоја шпината.

На исти начин као што се друга биљка -спанаћможе узгајати у стакленику или на отвореном тлу, све зависи од ваших личних преференција и могућности локације. Чудне зеље се могу јести код куће или продати.

Захтеви за земљиште за спанаћ

Најбоља опција је плодна органска земља. Пожељно је да је исушена. Киселост земљишта не би требало да пређе пХ 6,7-7,0. Земљиште са високим садржајем вапна или карбоната није погодно за узгој спанаћа, зеленило може потпуно умријети.

Какво гнојиво потребувает спанаћ

Искусни вртлари знају да је за успјешно узгој биљака спанаћа потребно правилно комбинирати плодно тло и довољно гнојива. Сходно томе, у јесен у тлу се врши исхрана фосфором и калијумом, око 6 килограма хумуса или зараслог гноја (1 метар квадрат). Најбоље је правити ђубрива када копате земљу. Ако имате парцелу без црног тла, прије директне садње уводе се минерална ђубрива: 12 грама калија + 6 грама фосфора + 10 грама азота (1 метар квадратни).

Обратите пажњу!Будите опрезни са додатком ђубрива, јер биљка брзо акумулира пестициде, односно азот се уводи у земљу само у изузетним случајевима.

Карактеристике сетве за спанаћ

Спинацх биљка засађена сјеменкама, па ћемо размотрити ову методу. Тло испод биљке се кува на јесен. Током варења, додаје се калијум, фосфатна ђубрива и компост. У пролећној сезони, пре директне садње, чине 2/3 уобичајене пропорције азота. Садња семена врши се у неколико фаза, тј. Моћи ћете да добијете биље читаву сезону. За добијање шпината у рано пролеће, засијани материјал се засади крајем лета или почетком јесени.

Да би биљка донијела велику количину усјева, а сјеме се брзо спустило, потребно је правилно припремити материјал усјева. Неколико сати намакања у води ће бити инфериорно, тако да се у топлој води сјеменке стављају на два дана. Затим се семенски материјал суши да би се ослободио.

Спинацово слијетање може се обавити на неколико начина: на креветима или редовима. Први је погодан за тешка земљишта, а други за све остале. Материјал сјемена продубљује се за око 3 цм, а између редова држите удаљеност од око 20 центиметара.

Пазите! Сок од шпината је веома користан за анемију, недостатак апетита, нормализацију гастроинтестиналног тракта, опоравак нервног система.

Како правилно бринути за спанаћ

Прије свега, морате се побринути за степенице. Треба да буду слободни од корова и јаког загушења. Редовно залијте биљке, не треба их пресушити. Ово се посебно односи на сушу. ИнУводи се период оплодње. Тада нужно попустите земљу. Током раста биљке, спанаћ се мора опрати најмање три пута. Уклоните мушке стабљике.

Приликом жетве спанаћа

Узгајана биљка се може очистити са локације, када се појавило око 7 листова. Спанаћи или кришком, или исећи. Неки га растурају из корена. Лишће биљке се складишти недељу дана, након што почну да блиједе и труну. Ако желите да је задржите дуже, можете користити замрзавање биљака.