Како садити нектарински кестен код куће

Мај - вријеме цватње кестена. Шта би могло да буде лепше бела свећа овог дивног дрвета? А онда у његовим јајима, слично јежевима, сазревају сјајни и глатки ораси, из којих излази чудо. Свако у животу треба да засади једно дрво, а не нужно и овог човека. Тако можемо допринијети уређењу Земље и оживљавању природе. Кестен захтева пажњу и бригу, није лако изникнути, али ако стекнете стрпљење и откријете неке од особина, узгој неће представљати посебну потешкоћу. Ако одлучите да посадите кестен, морате само да сазнате како га најбоље проклијати, тако да је одрастао са правим згодним и одушевио све около.

Шта су кестени?

Биљке о којима је ријеч нису оне које смо сви навикли видјети у парковима и сусједним вртовима земље. У неким случајевима, стручњаци чак упућују ова стабла на потпуно различите породице.

Обично висина стабла досеже од 1 до 35 метара, у зависности од врсте бетона. Њени прелијепи цватови пирамидалне форме украшени су вртовима два мјесеца - од свибња до липња.Да би знали како правилно узгајати кестен из воћа, потребно је разумјети његову структуру.

Сваки плод ове биљке је у љусци која је прекривена шиљастом кожом. Типично, једна шкољка се може наћи од једног до три мала ораха.Следует се сјетите се да кестени стварају на рачун своје круне густу сјенку.

Поред тога, имају веома јаке површинске корене. То су кључни фактори који утичураст околних усева који ретко расту у близини овог дрвета. Поправите овај недостатак је врло једноставно - овдје требате ставити неколико трговина, окрећући простор око кестена у удобан кутак.

Припрема садног материјала кестена

\ т

Где га добити? Наравно, под круном великог дивног кестена. Пад кестена се скупља у јесен, а уз резерву се може изабрати из ког би се одабрали најбољи примерци за садњу. Затим, одабрана је једна од метода стратификације.

1. Први начин је једноставан. Сакупљени у јесен, плодови се овде скупљају, између корена "родитељског" стабла, посипају песком, покривају листове и остављају неколико месеци. У прољеће су ископани, одабрани пар комада и посађени тамо гдје је то потребно.

2. Други начин је компликованији. Сакупљени плодови налазе се у подруму, хладњаку или на другом хладном месту. Држе их тамо до пролећа, периодично проверавајући да материјал за слетање није сув.

Хладноћа стимулише плодност и покреће програм за игру. Сушено воће није погодно за слетање, јер није у могућности да започне ново дрво.

Зар не желите чекати са садњом кестена до прољећа? Стратификација се може убрзати. У ту сврху плодови се стављају у посуду са влажним песком и чувају на хладном месту 10 дана. Ово је довољно да их посадимо на јесен.

Садња кестена

Прије постављања ораха у земљу, њена кожа треба бити омекшана. Да би се то постигло, воће треба ставити у посуду са топлом водом. Ликуидувек ће бити неопходно да се промени са хлађењем. Време за такав поступак је 7 дана. Након тога у плодовима се појављују велики, бели клице.

То је разлог за слетање ораха. За узгој младице препоручује се у кући у пластичној или дрвеној посуди. Најбоље је изабрати велики лонац одједном како би се избегла потреба за трансплантацијом. У контејнеру у расутом стању, корени кестена могу се развити без ометања.

Дубина садње ораха мора бити једнака трострукој дужини плода. Сходно томе, ако је пречник семена кестена 3 цм, удубљење не би требало да буде мање од 9 цм дубине. Биљке на пролећним стаблима треба да дају боље воће (ако се ради о јестивом облику).

Међутим, када се узгаја кестен у украсне сврхе, искусни вртлари препоручују да се јесени засаде орахе. Тада ће вероватноћа да ће саднице преживети, а дрво ће постати чврсто и зелено.

Правила за његу кестена

1. Након 55-60 дана, мали клице се морају појавити. Сада је време да се припреми тенк за садњу. На дну посуде или другог контејнера, дренажни слој се пуни, а смеша земљишта је на врху. Тло је погодно за свакога, било из локалног парка или са вртног места. Проклијало плод је засађено на довољној дубини од око 2 цм.Ако семе добије дубље, пробијаће се веома споро, а ако се постави на саму површину, може се осушити и пропасти.

2. Када кестен одрасте, може се засадити на отвореном у сеоској кући или у дворишту.Претходно припремљене сејалице са дренажним слојем (погодније за дробљени камен) и танки слој каљеног креча. Дистрибуција на парцели стабла треба да буде узета у обзир будући раст, стога је потребно пратити растојање и садити саднице на удаљености од најмање 4-5 метара једна од друге.

3. Нежне и рањиве младице захтевају редовно наводњавање и храњење. Можете јести кестене органским или мешаним ђубривима. Ово се ради два пута годишње: са доласком раног пролећа и јесени. Корови се повремено уклањају око биљке, а слој земље се отпушта. За бољи раст, земља треба да "дише" и да буде обогаћена кисеоником. Током активног раста биљака уклањају младице из дебла и сушене гране. То ће осигурати раст садница и даље ојачати здраве гране.

4. Појавом правих мраза и доласком зиме, млади кестени прекривају костријетом и заспу са сувим отпалог лишћа. То ће помоћи младим стаблима да безбедно зиму.

Болести и штеточине кестена

\ т

Без обзира на врсту кестена (украсног или јестивог), дрвеће је нападнуто дрвеним грињама, кестењастим мољцима и пепелницом. Да би се избегао пораз, неопходно је да се поштују превентивне мере - да се два пута месечно третира дрво антисептичким растворима.

Како препознати пепелницу? Ако сте видели да су кестењасти листови прекривени бијелим или смеђим пјегама, онда је ово прашкаста роса. Могуће је спасити биљке од штеточина ако додајете фосфорна или азотна ђубрива, итакође користе фунгициде.

Ако је биљка нападнута кестењастим мољцем, онда је потребан свеобухватан приступ. Да бисте се ослободили штеточина, помоћи ћете хемикалијама које треба да обрађују оштећено дрво. Популарни ефективни лек - "Лиуфок-105", помаже у уништавању штеточина у различитим фазама раста. Супстанца није токсична, стога неће штетити околишу и неће уништити пчеле.