Како расту рани купус код куће

Купус у људима се зове трећи хлеб. Поврће има високу хранљиву вредност и широко се користи као прехрамбени производ. Ова култура хране је једно од главних места у индустрији поврћа индустријског типа. Благотворно воће има одличну толеранцију на хладноћу, па се може узгајати у различитим климатским условима.

Користи купуса за здравље људи су једноставно огромне као прехрамбени производ и као средство које се користи у народној медицини. Стога је узгој раног купуса од интереса за многе вртлара и вртлара.

Метода сејања за узгој раног купуса

Мешавина земљишта за садњу купуса на садницама састоји се од једнаких делова тресета, траве и песка са додатком дрвеног пепела (0,5 шоље пепела на 2 литре мешавине земље). Нарежите смешу и кувајте сат времена у посуди. Након тога пожељно је додати земљу перлиту за сјетву купуса. Она лабаво отпушта земљиште, обезбеђује приступ ваздуху, када заливање упија вишак влаге, а затим га постепено даје, што је веома важно за младе саднице. Ако не загрејете мешавину земље, обавезно је пролијте раствором фунгицида (Маким) или ружичастим раствором мангана.

Сјеме купуса прије сјетве, ставите 20 минута у тамно ружичасту отопину мангана, затим их исперите чистом водом. Такођер, за превенцију црне стабљике, плијесни и других гљивичних обољења, можете користити лијекове Маким или Фитосоприн према упутама. Улијте семе у слој земље са слојем од 1-1,5центиметара Ако се семе купуса не затвори дубоко, често одлазе до коре. Семе сјемена се изводи степеницама на површину и омета развој садница. Потопите горњи слој земље из пиштоља за прскање.

Ставите посуду у пластичну врећицу и држите је за степенице на температури око + 20 ° Ц. Узгој садница купуса код куће, важно је створити оптималну температуру и свјетлосни режим за њега, тако да су избојци здрави и не испружени. Одмах након сијања, температура у просторији у којој се налазе треба да буде на + 18-20 степени, а када се појаве степенице, она се мора спустити на + 7-9 степени.

Даља брига за саднице обезбеђује:

  • заливање;
  • вентилација просторије;
  • периодично храњење;
  • каљење.

Садња раних садница цвјетаче

Када температура ваздуха пређе 17 ° Ц, а температура тла је 14 ° Ц, саднице се рано засеје у земљу. Најбоље је да купус засадите у мрачном или кишном времену. Да земља не би била збијена и не би била прекривена коре, она мора бити редовно мулцх или лабав. Наравно, најлакши начин за узгој раног купуса у стакленику, али је могуће без њега, покривање засађених садница филмом. На отвореном тлу ране саднице се саде у првој половини маја, када је од момента усјева прошло 45 - 50 дана. Боље је пресадити младе биљке него што су се развиле. Дакле, ако видите 4 формирана тренутна слова, то значи биљкаспреман за трансплантацију

Препоручујемо читање наших других чланака

Пресадити изданке на кревету у два реда, са растојањем од 30 до 40 цм између грмља. Када садите не продубљујте срце, посадите га уредно.

Будите сигурни да направите тунел за младе биљке, јер не могу издржати хладне и мајске мразеве.

Потребна ђубрива за рано узгој купуса

Само плодно тло може дати висок принос раног купуса, треба да садржи много органских и минералних ђубрива. Главна ђубрива за купус су: хумус, стајњак, преоптерећено смеће и компост од тресета. У јесен, земљиште се оплођује гнојем, десет квадратних метара треба педесет шездесет килограма. Турфоцомпост и хумус су одлични за пролеће, праве се четрдесет килограма, а смеће је потребно у износу од седамдесет или осамдесет килограма по десет квадратних метара. Тресет се такође користи за оплодњу земљишта, али прво је потребно проветравати га пет до шест месеци и користити га боље са стајњаком или изметом.

Препоручује се додавање ђубрива минералног порекла у следећим количинама: од две до две и по фунте амонијум нитрата, или три до три и по фунте амонијума сумпорне киселине, два или три килограма суперфосфата и око три килограма калијумове соли на сто квадратних метара. На киселом тлу купус се веома лоше развија, не ствара купус, болестан је од шарана. Таква тла морају бити вапненасваке три године, користећи дробљени кречњак пет до десет килограма по десет квадратних метара или лајм од лимуна три до четири килограма до десет квадратних метара.

Метода узгајања раног купуса без ружа

Када се узгаја купус без садница, семе се сије одмах на отвореном тлу на припремљеном мјесту. То би требало да се уради од краја априла, али у јужним регионима, где је стварно топло пролеће брже, можете почети мало раније. Ова метода омогућава да се смање трошкови рада у поређењу са садницама, јер није потребно стварати посебне услове за саднице, куповати посебне контејнере за клице, трошити време на сликање. Осим тога, у неким случајевима, без узгоја може смањити вегетативни период купуса, јер биљке не морају бити обновљене након пресађивања из посуда у отвореном тлу.

Препоручујемо читање наших других чланака

Храњење и збрињавање раног купуса

\ т

Током узгоја раног купуса, морате бити стрпљиви. У првих 12 дана поврће расте веома споро, али онда се темпо његовог раста значајно повећава. Како ће лишће расти и каква ће величина бити димњак, зависи од тога колико је биљка опремљена азотом. Посебна потреба за азотом у купусу мора бити прије формирања чахуре. Када се котао почне везивати, биљци треба калијум. Недељу дана након што су саднице посађене, треба га хранити помоћу раствора урее (за храњење 10 биљака - 3 кашике Л.канта воде), прије полагања каде за оплодњу користи се нитрофоска (исте пропорције на пет биљака). Користећи органска ђубрива за исхрану, њихово решење се свакодневно припрема за ђубрење. Капацитет је напуњен птицјим изметом на пола, напуњен водом. Гнојиво се мора мешати неколико пута дневно док се не појави хомогена течност. Непосредно пре допуњавања течности потребно је десет пута разриједити воду. Купус воли влагу, тако да не би требало допустити исушивање земље. Рани купус се зали три до четири пута недељно. Температура воде не треба да буде мања од + 18 ° Ц

Борба против штеточина раног купуса

Инсекти и други штетници могу изазвати непоправљиву штету на усјеву, тако да се мора водити рачуна о заштити биљака. Добри резултати у борби против штеточина дају хемикалије. Средства за контролу купусних штеточина садрже слиједећи арсенал: лијек "Актеллик". Користи се у пропорцији од 20 мл на 10 литара воде, за прскање 10 м квадрата. потребан је један литар раствора. "Банцол" је биолошки препарат изведен од морских црва, који се користи на исти начин као и прво средство. На великим производним површинама, обрада купуса се ефикасно спроводи коришћењем лекова "Децис", БИ-58, "Карате". Такве јаке хемикалије као што су Антио, Царбофос, Децисус Ектра и Ровикурт се препоручују само када су штетници критични за инфекције биљака. Такође, уз довољно снажан напад штетних инсеката, користе се микробиолошки лекови"Биттоксибацилин", "Лепидоцид", "Дипел". За сузбијање пролиферације штетних инсеката користе се хемикалије "Базудин", "Зета", "Биорин", "Царбофос", "Кинмик", "Фосбетсид", "Диазинон", "Фитоверм", "Интавар".

Препоручљиво је прочитати друге чланке

Жеља да се добије усев из вашег града је природна. Наравно, природа диктира своја правила: у "ван-класе" времена, биљке се не могу у потпуности развити због недостатка довољне топлоте. Не расправљате се са природом, али можете сарађивати с њом. Ако биљкама обезбедите све што вам је потребно, и неповољне услове да се оне претворе у прихватљиве, време бербе воћа може бити значајно ближе. И наравно, пошто се рано-узгојни усјеви брзо развијају, неопходно је да им се обезбеде хранљиве материје: у јесен попуните кревете органским, а на пролеће и пре плодног узгоја редовно додајте минерална ђубрива.