Како се бринути за купус на отвореном терену

Већина вртлара се бави узгојем купуса у својим парцелама. Они који нису упознати са правилима бриге за ову културу, постижу добре резултате и добијају жетву много је теже од искусних љетниковаца. Узгој купуса на отвореном није нимало лак и захтијева придржавање одређених правила његе и наводњавања.

Избор купусовог купуса

Половина успеха у добијању дивног усјева зависи од сорте. Шта морате узети у обзир при одабиру врсте и врсте купуса.

Наравно, водите рачуна о свим специфичностима и нијансама регије у којој живите. Затим изаберите термин сазревања, узимајући у обзир потребе и употребу поврћа, отпорност на хладноћу, топлоту, суше, болести, миловање, пуцање.

Потребно је познавати карактеристике различитих термина сазревања. Рано купус има малу жетву, лабаве пруге су обично мале (не више од 1,5 кг.), Које се слабо складиште, користе се само свеже за припрему разних јела.

Сорте средње класе су продуктивније, могу се користити љети и користити за зимску бербу. Касне сорте су добро очуване, користе се за конзервирање, маринирање. Штавише, од периода сазревања зависи и од времена сетве културе.

Заливање купуса у отвореном тлу

Купус се разликује од већине баштенских култура тиме што "јако воли" воду. Али у процесу наводњавања кревета са њом постоји нијанса - наводњавање се не одликује трајношћу (то значи његов интензитет иколичина влаге). Регулише се у зависности од степена развијености културе.

Од тренутка слијетања и прије формирања калдрме - у том периоду се постепено повећава учесталост наводњавања. Много зависи од временских услова, па је главни критеријум степен влаге у земљишту. За купус - око 75%. У пракси, парцеле се у потпуности сипају у воду са прорачуном тако да се добро апсорбује у земљу и на великој дубини. А што је "старија" култура (а тиме и више њен корен), потребно је више заливања.

Поред тога, његова потрошња расте са растом листова. И како организовати наводњавање - једном у неколико дана, и више, или свако јутро, али у одређеној мјери, власник одлучује. Разматрају се дани (сунчано или облачно), тип тла и низ других фактора (на примјер, вјетар), али значење је јасно. Пожељно је да се земљиште на мјесту слијетања купуса никада не суши.

Ове препоруке треба узети у обзир. Стога, залијевање купуса "као све" културе не би требало бити. Њој је потребан индивидуални приступ у том погледу. Заливање завршава око месец дана пре жетве. Иначе ће се показати да је купус "воден". За живот је сасвим довољно да се влага, која одузима земљиште од снажног коријена. Отпуштање тла и вјешање постројења

Прво попуштање тла и уништавање корова обављају се након наношења садјених садница. Даљње попуштање тла се врши по потреби у року од 7-8 дана или након наводњавања прије затварања листова у средњим редовима.

Прво пуцање се врши надубина од 4-5 цм, дубина другог лабављења је 6-8 цм, поред затварања лишћа - 8-10 цм, ширина заштитне зоне око биљака не би требала бити мања од 12-14 цм, а посебно је важно на тлу.

Прво вјешање раних сорти врши се за 15-20 дана након садње садница, а касније сорте за 25 дана. Касније, вјешање доводи до оштећења коријенског система и затвара грло листова. Потапање се врши након наводњавања или облачења, окретањем земље до првих правих листова. Ова процедура узрокује раст додатних корена.

Други лебдење се врши 10-12 дана након првог. За сорте са кратким замахом довољно је само једно вјешање.

Храњење купуса у отвореном тлу

Врло захтјеван бијели купус и храњивост тла - за све вријеме узгоја мора се оплодити три до четири пута. Пре-биљке се пролијевају да би се спријечило опекотине коријена, а након кухања их треба сипати чистом водом како би се уклонила гнојива из лишћа.

Први облог се обавља 15-20 дана након садње. У кантици воде растопити пола литре краве, биљка треба сипати пола литре готовог раствора. Други се врши након 2 недеље, користећи исто решење. Ова ђубрива су посебно потребна за ране и касне сорте.

Трећа обрада је потребна да би се повећао раст мочвара, а спроводи се само за средње касне и касне сорте недељу дана након претходне. Канта воде узима пола литреОргански и 15 грама. калијум монофосфат, 1-1,5 литара смеше се додаје у једну биљку.

Захтеви купуса за загревање

Биљне биљке групе купуса потичу из зона са благим зимама. Дивљи рођаци купуса, као и купус у областима са благим зимама, као што је на обали Црног мора, лако преносе зиму без снијега мразом 6-8 па чак и 10-12 °. Постоје сорте купуса које карактерише висока отпорност на мраз.

Саднице купуса могу имати пад температуре до -5, -7 ° током периода ноћних мразева, ако ће до тог времена имати времена да се укорени. Треба имати у виду да способност толерисања пада температуре зависи од стања биљке, њеног очвршћавања, услова раста, влажности и снаге ветра. Мраз у мирном и сувом ваздуху лакше је носити него под ветром и влажним ваздухом.

Студије су показале да се биљке са купусом отпорне на хладноћу, када су осветљене, боље усвајају на 8 ° Ц него на 18 ° Ц Код јаких светлих, хладно-отпорних купусних биљака, напротив, боље се асимилирају на 18 ° него на 8 °, али кривуља асимилације у њима расте мање стрмо него отпорна на топлоту.

Сматра се да обрезивање купуса узрокује значајно повећање приноса усјева. Ово се заснива на коришћењу колача од високо стабљичних и топлотно отпорних биљака - кукуруза, сирака и других. Крила таквих биљака, засађена у 5-10-15 редова купуса, мењајући микроклиму, допринела су повећању приноса купуса за 20-30% или више.

Отпорност сорти је повезана са добром способношћу да се одржи водни биланс. Па какоТоплотно отпорне сорте купуса испаравају воду енергичније него мање отпорне на топлоту.

Захтев за осветљењем за узгој купуса

Узгој купуса захтева поштовање одређених правила како би се осигурало да има оптималну количину светлости. Најбоље од купуса расте са лаганим даном од 17-18 сати. Недовољно осветљење доводи до чињенице да је биљка извађена, слабо развијена, количина жетве се смањује. Немогуће је узгојити бијели купус испод дрвећа или грмља који га засјењују.

Заштита купуса од штеточина и болести

\ т

Од штеточина посебно опасна купусова муха. Најчешће оштећује ране сорте, чим се сади саднице почињу године летења купуса.

Против ларви купусових мува саднице се прскају раствором 80% техничког техничког хлорофила или других инсектицида. Третман се врши 2-3 пута сваких 6-8 дана.

Током масовног излагања гусеница купусне афе, купусових пликова, изданка купуса, мољаца купуса и ларви купуса, биљке се прскају са 0,2% раствором 80% техничког хлорофила или фосфамида. Третмани се изводе само до полагања калдрме.

Једноставан и сигуран начин борбе против лиснатих - распршивањем биљака са раствором суперфосфата у смеши са калијум хлоридом у време полагања јаја лептира белог купуса.

На купус, ефикасне и биолошке методе контроле штеточина. Биљке за распршивање 0.2 - 0.5% суспензијом ентеробактерина могу бити независно одвреме жетве.

Од болести, већина купуса утиче на кобилицу, посебно на киселим тлима у 18-24.

Наводњавање тла приликом садње садница са 0,3% суспензије циное спречава ову болест.