Алати за рад са сухозидом и профилом

Савремене грађевинске технологије омогућавају широку употребу популарних грађевинских декоративних материјала - гипсаних плоча. Из сухозида се врши унутрашња обрада зидова и плафона просторија, израђују се међупросторне преграде, лучни и декоративни елементи. Извођење инсталационих радова могу бити не само професионални градитељи, већ и љубитељи домаћег заната. Да би посао имао леп и естетски изглед, потребно вам је не само познавање свих нијанси технологије производње, већ морате нужно имати неопходан алат за рад са сувим зидовима.

потребан електрични алат

Без употребе специјалног алата за извођење радова на уградњи сухозида није могуће. Процес стварања сухозидних конструкција обједињује велики број технолошких операција за припрему површине за уградњу металних профила, стварање једног оквира са накнадним облогама лимова њихових сухозида. Брзо и квалитетно извршити овај производни ланац уз употребу различитих наменских електричних алата.

перфоратор

Најважније средство за уградњу сухозида је чекић потребан за бушење рупа у потпорним конструкцијама зидова и плафона. Способност рада у начину ударца, бушења и пробијања чекића чини такву електроинсталацију незамјењивим помоћником специјалиста за уградњу сухозида. Употреба ударне бушилице за рупе у зидовима није лошаАлтернатива је обезбјеђивање малих количина грађевинских радова. За рад са сухозидом најбоље одговара чекић са називном снагом од 800 - 1000 В и тежином до 5 кг са СДС везним бушилицама различитих пречника. Најпопуларнији међу професионалцима су лаки и снажни перфоратори марке Макита и БОСЦХ.

Одвијач за монтажу гипсаног картона

Алат за сухе зидове и профиле - одвијач са сетом млазница. Користи се за уградњу сухозида и за причвршћивање металног или дрвеног оквира са фиксирањем сухозидних плоча. Обим његове примене за монтажу ГКЛ је веома широк. Главни задатак одвијача је увртање вијака и вијака. За рад са сухозидом можете применити одвијач са брзином обртања од 300 до 500 о /мин, таква снага је сасвим довољна за чврсто и поуздано причвршћивање елемената гипсане конструкције. Најпопуларнији одвијачи су електрични алати познатих произвођача Макита и БОСЦХ.

електрична бушилица

Могуће је користити једноставну електричну бушилицу, која ради у два шока и са подешавањем брзине ротације, за рад на уређењу сухозидних конструкција. Ако је зид или строп материјал дрво или цигла, лакше је користити бушилицу, а не бушити. У режиму без удара, електрична бушилица може избушити рупу у металном профилу оквира.

Често, градитељи користе електричну бушилицу за мијешање рјешења умјесто изградњемиксер

Оштрица угаоне тестере (бугарски)

Још једно популарно средство за сечење профила за суву градњу је угаона пила (бугарски) са уклоњивим преносивим дисковима. Обично се користи за резање дебелог металног профила (0,55-0,6 мм) у траженим величинама.

електрична трачна пила

Као што знате, суви зидови се користе не само за прављење равних површина. За сечење декоративних елемената и округлих рупа користи се електрична шаблона. Такав алат ће бити потребан у распореду вишеслојних висећих плафона, лучних структура и укрштених украсних елемената.

Електрични резач диска

Помоћу резача диска можете брзо изрезати суву градњу на уске траке. Главна предност оваквог електро-алата је могућност стварања чак и крајњих ивица, које не захтевају додатну обраду.

Без горе наведених основних алата немогуће је обавити комплетне радове на уређењу зидова од гипсаних плоча, стропова и преграда. Могуће је напоменути да је могуће пронаћи алтернативни ручни алат у облику бушилица, удараца, али ова замена ће значајно смањити брзину и, што је најважније, квалитет обављеног посла.

Захтеви за електричне алате

Електрични алат за уградњу гипсаних плоча треба да има следеће техничке параметре:

 • Мала тежина и димензије за једноставну уградњу инсталатера гипсаних плоча
 • Кабл за напајање довољне дужине
 • Присуство појасног појаса за лако руковање на висини
 • Безбедност у употреби

Често се ручни одвијач за батерије користи за рад са сухозидом, користи се за мале количине рада.

Обрада гипсаних плоча и профила

Обрада и сечење сухозидних плоча мора се вршити прецизно и прецизно. Да би се обезбедио најбољи резултат на уштрб минималних напора помоћи ће специјални алат за рад са сухозидом и профилом:

 • Специјални грађевински нож са металним варијабилним ножевима за резање ГКЛ. Дуге и танке оштрице су савршено удобне за резање и чишћење рубова картона
 • Распони за сечење криволинијских гипсаних конструкција. Његова фино-ножаста тканина омогућава резање материјала без исправљања и пуцања ивица
 • Металне шкаре за профилно сечење. Обично искусни инсталатери - гипсани малтери користе две врсте маказа са дугим и кратким резним деловима

Примена специјалног ручног алата за профил

Приликом уградње унутрашњих преграда за спајање металног профила, погодно је користити алат за ручно монтирање - профилни зупчаник, са којим можете направити рупе у профилу пречника до 25 мм. Опсег употребе попречног секача је разнолик: могуће је извршити и ожичење, ватродојаву и водоводне системе.

Апликацијаручни алат

\ т

Ручни алат за уградњу профила за гипсане плоче је неопходан за извођење помоћних, али истовремено неопходних радова на уградњи плоча од гипса и носивог оквира уређаја. Ови ручни алати укључују:

 • Игличасти ваљак за израду савијених укривљених декоративних елемената. Има неки тип ваљка премазан иглама различите дужине. Користи се за савијање влажног лима
 • Керамичка плоча за завршне облоге плоча од сувог зида пре него што се заврши. Дизајн подсећа на обичан план са пластичним кућиштем, разлика је у употреби посебне челичне оштрице у облику трапеза
 • .
 • Везати за причвршћивање профила, дизајниран за спајање водилица и стоичких металних профила без употребе металних вијака. Може се користити за причвршћивање профила дебљине 0,55 - 0,70 мм. Повезивање се врши методом раздвајања профила са даљњим савијањем
 • .
 • Одвијач са крижним резом за металне шрафове са навојем
 • Бравар лаки метал чекић

Мерни алат

Поред главног алата за монтажу профила за суву градњу, немогуће је без мјерног инструмента створити равне површине. Постоје многи потребни мерни уређаји и уређаји који се могу користити за лак и квалитетан рад на сувом зиду:

 • Ласерски ниво или ласерски ниво за означавање углова, хоризонтално илиВертикалне линије пројекта
 • Мерни метални рулет 3 или 5 м за мерење потребне дужине лимова или металног профила
 • Конструкциони ниво дужине 600-800 мм, који одређује хоризонтални или вертикални профил металног профила
 • Трака (метални, дрвени или пластични) дужине најмање 300 мм за израду равних углова металног оквира
 • Правило за жбукање дужине 2000 мм, израђено од алуминијумске легуре, са којим је погодно да се провери хоризонтална или вертикална линеарност металног оквира и површине облоге од гипсаних плоча
 • Хидраулични ниво дужине 10 м да носи ознаку дизајна на било којој површини зидова или плафона. Направљена је од провидне пластичне цеви пречника од 10 до 20 мм и два мерна суда. Пуњена водом и ради на принципу спојених пловила
 • Нагиб боје за провјеру вертикалних носача металног профила

Помоћни алати за подизање и прибор

Када се обављају поправке и грађевински радови, често је потребно премјестити велики број сухозидних плоча на мјесто полагања или их подићи на горње етаже стамбених зграда. Пошто тежина стандардне плоче зидне плоче од 3 м2 достиже 29 кг, можете разумети које тешкоће и непогодности искусни стручњаци за гипсане плоче. То ће помоћи да се поједностави овај радно интензиван рад различитих адаптација и алата:

 • Кормило с вакуумским гуменим усисивачима
 • Ремење за пренос
 • Колица са два точка
 • Монтажни носачи
 • Подизне рампе са малим точковима

Могуће је примијенити творничке уређаје, ау неким случајевима могуће је властитим рукама створити алате једноставних алата за пријенос тешких сухозидних плоча великих димензија.