Како припремити малине за зиму

Малине нису годишња биљка, тако да је у јесен потребна нека врста отпада, односно припрема за зиму. То је учињено тако да би наредне сезоне биљка могла добро донијети плодове и не би пропадала у хладној сезони. Будући да је малина - биљка прилично увредљива, потребна је одговарајућа припрема.

Зашто резати малине?

Пре него што одговорите на питање како припремити малине за зиму, дефинишите фазе рада. То је подрезивање, храњење, уклањање лишћа и савијање стабљика. Обрезивање грма има неколико циљева. Прво се уклоне све старе, болесне и непотребне гране. Друго, компетентно сечење значајно ће повећати будућу жетву и преживјети изданке будуће хладноће. Треће, стањивање грмља има добар ефекат на квалитет бобица, у добро уређеним искрцајима, они су много већи него на стаништима. Припрема малине за зиму врши се у септембру или почетком октобра. Датуми падајућих радова су важни. Снижавање температуре ваздуха на негативне вредности неће дозволити да се све фазе спроведу квалитативно, стога није потребно чекати стабилне хладноће.

Обрезивање малина за зиму

Резнице малине у средњој стази обично се изводе у септембру. Приликом резања малине, обратите пажњу на задебљање стабљика. Ниједан искусни јазавичар не може да носи такве печате на изданцима бубрега, али запамтите - населио се у зимском жарењу жучне кесе, следеће године такав грм сигурно ће пресушити и додатно заразити још неколико оближњих расте.

Такви грмови се морају сећиса онима који су га носили ове године да би избегли ширење паразита у следећим

Склониште малина за зиму

Када је земља мало потопљена, изданци малине треба пажљиво залијепити на тло, што је могуће ниже, плетити у снопове или везати за клинове, убити у близини тла. Ово повећава отпорност биљака на мраз, јер у овом случају избојци могу одмах бити прекривени снијегом.

Део вртлара одсече само трећину лета, савијајући две трећине на земљу. Ова припрема малине до зиме је због чињенице да секундарни раст у грму још увек неће бити, а зими ће имати времена да акумулирају хранљиве материје, па ће - повећати зимску отпорност. Главна ствар - да обрије избојци исправно и на вријеме. У раном притиску на тло нема смисла, а касно, постоји опасност од фрактура у бази. Ако су избојци већ постали крхки, онда их треба постепено савијати у три корака. Нагните малину испод 40 цм, али се не исплати - чак и уз добру флексибилност, они се ломе. Поред тога, у снежној зими, стабљике, које су положене прениско, биће потиснуте. Најпогодније је везати изданке на претходно напете жице. У формирању носа пожељно је мало ослободити снег (уклонити ледену кору). У супротном, може доћи до оштећења бубрега испод горњег слоја снијега. Приликом исецања, гране су везане директно за позадину.

Ако је снијег мали или га уопће нема, могу се покрити земљом, лишћем, сламом или било којим другим импровизираним средствима.

Подигнути изданциослободити из склоништа, одсећи оне избојке који су оштетили мраз, како не би обогатили цијели грм. То се ради на самом почетку прољећа, све док се не почне фаза активног раста у биљкама.

Што се тиче склоништа малина за зиму, онда током јесењег рада, морате ићи из подручја у којем живите. Ако је у јужним и централним областима малине могуће једноставно покрити зимски материјал који је пао снијег, то ће поуздано штитити од смрзавања и пухања, онда у сјеверним дијеловима источног Сибира, Бајкала, Трансбаикалског округа малине закопавају зими. Ово се ради на следећи начин: прво ћемо малину покрити материјалом, најбоље за то су уобичајене вреће брашна или шећера. Затим из средњег реда узмемо лопату са земљом и слојем од око пет центиметара и излијемо на обложену малину, након што се поступак заврши у потпуности, између редова потребно је сипати слој компоста, односно тресета помијешаног с птичјим оком, у прољеће када извадите грмље, гнојиво и манифест близу корена.

Храњење малина за зиму?

Када се јесени брину о малинама, многи вртлари се питају да ли да хране или грмље, припремајући их за зиму. Овде опет, постоје две тачке гледишта:

  • додавање ђубрива може претјерано упити грм са корисним супстанцама, што ће потакнути апетит шафранике, што ће, заузврат, довести до замрзавања културе;
  • Потребно је оплодити малине зими, јер ће то омогућити да се систем корена развије што је више могуће, дајући му додатни извор сила иенергије

Шта учинити? Одговор ће бити такав - додати исхрану свеједно, али истовремено је потребно посветити посебну пажњу њеној количини.

Дакле, шта можете "хранити" малином у јесен.

  1. Душична ђубрива. Код њих није потребно претјеривати, јер вишак таквог храњења може стимулирати кретање сокова, биљка се не "смири" до почетка мраза и, као резултат тога, замрзава чак и на -5 ° Ц.
  2. Гној и друга органска ђубрива. Ово је најбоља опција за малине у јесен. Они су довољно дуги да се разграђују у земљишту, па ће у пролеће, грмље почети да се "буди" и добијају потребне максималне хранљиве материје.
  3. Пепео и 50 м суперфосфат. Таква мешавина је такође одличан додатак зими. Слова из добијеног раствора се праве на парцели од 1 м2, а ако су ваше биљке прилично младе, ова доза треба поделити на два дела.

Зимска малина

Да ли је могуће резати малине у зимским мјесецима? Ово је следеће питање за које су заинтересовани многи баштовани. Малине припадају топлим воћним усевима, тако да могућност зимског сјечења зависи од климатске зоне у којој се гаји. У регионима где се температура у фебруару и јануару ретко спушта испод 0 степени, грм може да се скрати током овог периода.

У зимском периоду најчешће се користи обрезивање обичних сорти, тј. Оних које дају једну жетву. Оштар резач уклања старе и оболеле гране, остављајући само снажне изданке. Накнадно храњење, по правилу, се не врши. Гнојива чине рано прољеће.

Да ли је потребноОбрезати малину зими, ако је то учињено на јесен? У већини случајева зимско подрезивање није потребно. Изузетак су само веома активно узгајање грмља, које без затезања зими све до прољећа могу претворити у џунглу.

Берба малина за зиму је важна мера која обезбеђује богату жетву следеће године. Ако желите да овладате техником овог поступка, можда ћете бити и почетнички вртлар.

Нега малине зими

Међутим, све ове јесење мјере нису довољне за успјешно зимовање малина. Морате га пратити и зими. Ако снег затвори малине у потпуности, онда јој помози, то јест, пробити снег у гране. Ако је, напротив, малине прекривене густим снежним гнездо, онда је потребно уклонити га, како би биљка могла да прима ваздух.

Снег, мора, као вео, покривати све уплетене изданке. Тако да малине не само да нису изумрле, већ неће ни наћи. Малине можете заштитити чак и на врху слоја сламе. Његова дебљина би требала бити 20-25 цм. Најбоље је ставити сламку у јесен у гомилу са компостом, тако да не пролазите кроз миш у зимницу.

Уз правилну припрему малине за зиму, већина њених изданака успешно зимује. Ако у пролеће нађете изданке, који још увек трпе од мраза, онда их изрежете. То ће заштитити здраве гране младих малина од могућих болести. Дакле, детаљан преглед грмља ракова након зиме је обавезан. Погледајте ово раније. Само извадите снег из малине и прегледајте гасхоотс У овом тренутку, гране и даље стижу на одмор.