Како припремити хортензије за зиму

Хортензија - једна од најлепших украсних грмова коју можете засадити у свом врту. Почетници вртлари често засаде ову биљку. Данас је једно од најчешћих питања о овом цвету ово: како покрити хортензије за зиму и зашто вам је уопште потребна? Треба имати на уму да ове биљке могу бити различитих типова. У том смислу, хортензија је склоњена за зиму. Најзахтјевнији поступак је велики, велики врт. Најмање је потребно склониште хортензије, кован и дрво. Обично, на мјесту вртлара, све ове врсте расту, и свима је потребан посебан приступ.

Да ли морам да одсечем хортензије за зиму?

Недвосмислен одговор на питање "Да ли треба да се одсеци хортензија за зиму?" По правилу, хортензија готово не треба обрезивање. Скратите изданке хортензије само у козметичке сврхе и само у врло младим грмовима. Све зато што су главни цвијетни стапови на врху прошлогодишњих изданака и одсијецају их, лишите биљке цвијећа сљедеће године. Управо из тог разлога вртлар ријетко може дати сигуран одговор на питање обрезивања хортензије против прехладе.

Обрезивање Хортензије у јесен

Обрезивање хортензије, као и већина других украсних грмова, спроводи се годишње, што стимулише раст нових изданака и снажно цветање. Главна биљка за обрезивање се производи у пролеће, али бројни вртлари практикују јаку резидбуажурирање за зиму.

Са таквим резом, кратким, 4-5 пупољака реже све добитке у текућој години, све док темељ не исече све слабе и оштећене избојке, изблиједјеле цвасти. Такво обрезивање подстиче биљку у пролеће да ослободи јаке, истовремено цветне изданке.

Без обзира на то да ли се обрезивање хортензије изводи за обнављање у јесен или прољеће, лишће се уклања из биљке прије зимског склоништа, што промиче сазријевање изданака и њихово најбоље зимовање.

Хидропенеза у јесен

Припрема хортензије за зиму почиње у јесен. Током формирања пупољака, жбуње се хране фосфатно-калијумовим ђубривима, а пре зимовања је корисно направити пет до десет килограма зрелог компоста или хумуса испод грма.

Шта још имате са хортензијом? Срећом, хортензија реагује на додавање раствора киселих млечних производа разблажених водом, такве смеше садрже неопходне бактерије млечне киселине, гљивице квасца.

У јесен је корисно попрскати биљку тинктуром коприве коприве, заситити својим елементима у траговима и повећати отпорност на зиму.

За гурманске хортикултуристе, Хортензија ће вам рећи које елементе му недостаје. Уз недостатак калијума на рубовима лишћа појављују се опекотине, потреба за гнојидбом душиком сигнализира опће жућење листова, а ако лист добива љубичасту нијансу - потребно је хранити фосфор.

Карактеристике припреме различитих врста биљака за зиму

Имајте на уму да припрема зимских грмља у великој мери зависи од климатских условакарактеристике подручја на којем се појављују, његов рељеф и врсте саме биљке. Чињеница је да свака од њих има своје карактеристике и треба им посебна пажња.

Тако је, на пример, метоличка хортензија добро отпорна на мраз и лако се може кретати у оштрим зимама, али само њени корени су осетљивији и налазе се близу површине земље, што резултира таквим природним поклонима који захтевају минимално склониште траке. Али велика сорта, коју смо више популарни, не може преживјети зиму без доброг склоништа. У овом случају, неопходно је користити вишеслојно склониште. Хортензија дрвећа има добру отпорност на мраз, али ако је зима хладна и не покријете биљку, бит ће потребно смањити врхове младица. Такође је неопходно обавити облачење.

Зашто је важно да се на јесен покрије Хортензија?

Избоји младог грмља обично не могу самостално да се носе са минус температуром и мразом, дакле, да би се заштитио коренски систем, неопходно је да се подигне склониште.

Биљка не умире увек када је мраз, али хладноћа може да утиче на њено стање, а хортензија неће лишити цвеће током лета. Да би било који баштован требало да брине о склоништу цвећа. Готово све врсте хортензија захтевају изградњу заштитног склоништа за зиму, посебно хортензије великих листова, које се најчешће узгајају у руским условима.

Припремни период треба да почне већ у јесен: прво се престаје залијевање биљака, изатим се доњи листови уклањају (овако брзо долази до стврдњавања младих младица). Поступак наводњавања треба прекинути већ почетком јесени, што сузбија формирање нових изданака. Ако први мраз још није дошао, важно је оставити горње листове, јер служе за заштиту горњих бубрега биљке.

Такође је веома важно да се зими брине о исхрани. Биљка ће лакше преживјети зиму, ако се на минус температуру дода ђубриво са високим раствором фосфора и калијума. Од азотних мјешавина боље је одбити, јер могу изазвати раст грмља.

Шта покрити за хортензију за зиму?

Да би се прикриле хортензије за зиму, скоро сваки материјал - као што је пролазни ваздух, и не пропушта. Чињеница је да хортензије не пију, али ево шта треба да размотрите - то је сноп поклопца. То би требало да буде значајно. Тако да бубрези нису оштећени, они прекривају хортензије пре првих мразева, тако да овај посао треба обавити пре првог брзог хлађења.

Хортензија склониште за зиму?

Да би ваша биљка била зимзелена, припремите је за хладноћу унапријед, тј. Од јесени. Ако известите о биолошким карактеристикама хортензије, онда можете истакнути појединачне тренутке. На пример, овај грм воли топлоту, тако да што је већа дебљина склоништа, то боље. И не би требало да буде болесно да биљка може да га поквари искључено. На тај начин се приближава готово сваки материјал, чак и онај који не пролази зраком.

Најосјетљивији на зимски мраз на врхуизбојци, као и цветни пупољци који се налазе на њиховим крајевима. Склониште хортензије за зиму треба да се помери до почетка негативних температура.

Опције за склониште хортензије за зиму

1 пут. Направите изданке хортензије великих листова на претходно разграђеним даскама, притиснуте на друге даске, а затим положите неткани материјал, пресавијени у неколико слојева и преливени листовима, пиљевином или тресетом. Ако су изданци лоше положени, ставите их на дно грма испод ваљака или врећица са листовима, штитећи стабљике од лома. Исте вреће, испуњене лишћем које падају, могу додатно покрити биљке на периферији у озбиљној зими.

Могуће је у средиште грма сипати канту тресета или баштенског тла, ширити гране на реверу ("сунце" или "вентилатор" није важно), притиснути га или уштипнути гвозденом плетеницом, поново покрити омотима од смрче, покрити листове од врха и покрити филмом или ЛутраСилом бренд 30, који је пресован циглама и даскама.

У пролеће, склоништа се чисте крајем марта и почетком априла, када почиње саподирање и почињу тешке прехладе. Отпуштени избојци ће ускоро порасти.

2 пута. За велике жбуње са лошом вилицом, метода ваздушног и сувог временског утицаја је идеална за зиму. Прије склоништа, хортензије се уклањају и уклањају из ње свим листовима, осим горњих, служећи као склониште за цвјетне пупољке. Тло под грмљем тресети тресет, суво лишће. Биљка је везана узицом, чврсто ротирана са лутразилом или агро влакнима.

Око 25 цмОмотан чахур се поставља и фиксира на чврсту металну мрежу. Оквир решетке треба да се издигне изнад врха хортензије од 15 цм

Простор између постројења и металне мреже је испуњен сувим лишћем, оквир се ротира са лутразилом. Цео дизајн одозго и са свих страна треба да буде покривен водоотпорним материјалом - рубероидом, полиетиленом.

У пролеће, не журите да отварате биљке. Само средином маја постепено уклањају листове и подижу изданке. Али филм је најбоље оставити преко ноћи, као и пре почетка јуна. Немојте бити фрустрирани ако видите да дио пуца бучи, временом ће поново постати зелени. И стари оштећени и закривљени изданци се могу уклонити током лета.