Како повезати УЗО без уземљења - схема и њене предности и недостаци

Већ је више пута речено да је у модерним кућама и становима потребно инсталирати заштитни уређај. Њихов главни циљ је да заштите људски живот од утицаја електричне струје. Али увек је могуће монтирати, с обзиром да је мрежа различита - трофазна и једнофазна, са уземљивачем и без њега. Хајде да разговарамо о томе како повезати УЗО без уземљења. Шема која се налази на овим уређајима није тешка. Ако сами урадите све ожичење у кућишту, моћи ћете да управљате инсталацијом УЗО-а. Али најпоузданије рјешење ће и даље бити повјерити тај посао професионалцима.

Пре него што разговарате о томе како да повежете УЦ без земље, морате имати јасну идеју о врстама електричних кућних мрежа.

Различите електричне мреже

Напајање наших станова и кућа долази из једнофазне или трофазне мреже.

Једнофазно напајање је једнофазна и нула. За напајање кућних апарата и уређаја за расвјету потребан је фазни напон који излази из излазног трансформатора. Оваква једнофазна снага обезбеђује само једно појачање фазе.

Електрични проводник се креће преко фазног водича, а на нули се враћа у земљу. Често се овај тип ожичења користи у стану, а има двије врсте:

  • Једнофазна мрежа двожичног извођења (без уземљења). Овај тип електроенергетске мреже најчешће се налази узграда старе зграде, не обезбеђује уземљење електричних уређаја. Ланац укључује само нулу, која има алфанумеричку ознаку Н, и једнофазни проводник, означен је словом Л.
  • Једнофазна мрежа изведбе с три проводника. Поред нуле и фазе још увек постоји заштитни проводник за уземљење, који је означен са ПЕ. Корпус електричних уређаја мора бити повезан са проводницима за уземљење, осигурат ће заштиту саме технологије од паљења, а особа од дјеловања електричне струје.

У кући често постоји техника која захтева трофазни напон (пумпе, мотори, ако постоје машине у шупи или гаражи). У овом случају, мрежа ће се састојати од нула и трофазних жица (Л1, Л2, Л3).

Слично томе, трофазна мрежа је четверожична и пет-проводна (када постоји и заштитни проводник за уземљење).

Са идентификованим типовима мрежа, а сада ћемо директно прећи на питање да ли је ПЛЦ веза могућа без уземљења и како правилно инсталирати овај уређај?

Да ли је могуће спојити ултразвук без уземљења - у видеу:

Која је потреба за постављање УЗО?

Размотрите ово питање у једноставном примјеру. На примјер, у купаоници се налази перилица рубља. Електрично ожичење станова врши се само нултом и фазном жицом, нема заштитног уземљења, а ЕЛВ није монтиран.

Представљамо ситуацију даље. Унутар аутомобила оштећен је изолациони слој, што је резултирало да фаза почне да долази у контакт са металомцорпс Постојао је неки потенцијал, тј. Тело машине за прање рубља је сада под стресом. Ако особа дође и дотакне, она ће играти улогу проводника, на који ће тећи електрична струја. Акција струје ће се наставити све док се мушкарац не отресе руке из машине за прање рубља, јер се оштећена површина било којег уређаја не искључује. Нажалост, под утицајем струје, мишићи особе су парализовани, а рука која се извлачи из себе неће увек изаћи.

Овдје постоје двије опције - или особа губи свијест и служи, или му нетко други пружа помоћ тако што онемогућава улазни аутомат у просторији.

Ако би у разматраном примеру у дистрибутивном штиту постојао ултразвук, он би реаговао на појаву струје цурења, неповезаног и људског живота. Управо из тог разлога у стану опремљеном великом количином моћних кућних апарата једноставно је потребно инсталирати УЗО.

Како функционише УЗО са уземљењем и без њега?

Који је принцип рада УХФ-а у двожичној мрежи ако нема уземљења? Када дође до прекида изолације на кућишту уређаја, заштитни уређај за искључивање неће радити, јер кућиште није уземљено и нема начина да се прође струја. У овом случају, кућиште уређаја ће представљати опасност за људски животни потенцијал.

У тренутку контакта особе са телом уређаја, цурење струје ће ићи кроз земљу кроз тло. Када је вредност ове струје једнака прагу рада РЦД-а, доћи ће до излета, а из мрежног напона неће се примијенити наоштећени електрични апарат.

Колико ће особа бити под утицајем тренутног цурења, зависи од тачке рада РЦД-а.

Иако ће се брзо искључити, у овом тренутку може бити довољно да се добије озбиљна електрична траума.

Али ако је случај био прикључен на заштитно тло, УХФ је реаговао и одмах би се искључио чим би дошло до квара изолације.

Као што можете видјети, ПЛЦ веза без уземљења може бити примијењена, међутим, она не даје 100% јамство сигурности. Међутим, пошто су старе куће углавном направљене двопроводном електричном мрежом, а претварање у трожичну мрежу није тако једноставно, једини излаз из заштите опреме и особа је уградња УЗО.

Основни принцип УЗО без уземљења на видеу:

Принцип овог уређаја се заснива на процесима мерења. Забележена је вредност струје на улазу и излазу. Ако су ова исказа иста, онда нема разлога за рад. Чим дође до цурења струје у мрежи, излазна вриједност ће бити мања и уређај ће прекинути оштећење. УЗО ради на трошак растављања механизма заједно са електромагнетним релејем.

варијанте шеме

Прије повезивања УЗО-а без уземљења, запамтите важан савјет! Схема мора да садржи, поред уређаја заштитног искључења и уобичајених аутомата.

Многи наивно мисле да су то исти механизми и служе истој сврси. Главно је разумети разлику у њиховом раду.Аутоматски прекидач је заштита за напајање мреже напона. Он деактивира оштећено подручје ако има прелијевање због кратког споја или преоптерећења. Због тога се ванредна ситуација не односи на општу мрежу и она остаје у добром стању.

УЗО штити само цурење струје, њихове вриједности су врло мале у успоредби с струјама кратког споја. Према томе, ако мрежа има режим кратког споја или преоптерећења и не постоји аутоматска машина, УЗО неће одговорити. Увек је потребно инсталирати га у круг у пару са аутоматским прекидачем.

УЗО веза без тла може се извести на два начина.

Повезивање на улаз

Са таквом схемом, инсталиран је један УЦС како би се осигурала заштита цијелог ожичења стана у исто вријеме.

Из мреже кроз уводни кабл у штитник централе долази напон и долази до двополне машине. Затим је у кругу заштитни уређај подешен да се искључи. Следеће, машине за монтажу прикључака. Сви ови одлазећи потрошачи истовремено су заштићени једним РЦД инсталираним на улазу.

Осим тога, ова схема је да се користи само један заштитни прекидач, тако да нису потребни значајни материјални трошкови. Осим тога, централа се може све компактно поставити и неће бити велике.

Али постоји и значајан недостатак. Замислите да је кућни апарат тренутно прикључен на утичницу и да постоји метални затварач на металном кућишту. УЗО онинформације које су се појавиле, текуће цурење реагује и искључује се. Уређај престаје да снабдева цео стан. Ако је у том тренутку само један електрични апарат прикључен на утичницу, није тешко тражити штету. А ако је у исто време радио и велики број кућних апарата? Не само то, одмах након престанка напајања напајања, хладњак је престао, клима уређај је био затворен, програм се зауставио у перилици рубља или у пекарама, на рачуналу су били неспремљени документи. Стога ће бити неопходно сазнати која је техника затворила фазу, што већ доноси неке потешкоће.

Стога, прије него што одаберете ову шему повезивања УЦС-а, размислите о практичности њене даљње експлоатације.

Повезивање на улазним и излазним гранама

Ова варијанта шеме укључује повезивање неколико РЦД-ова. Један, као што је већ речено, монтиран је иза улазног аутомата на улазу. Остатак се поставља као аутоматски прекидач прикључних спојева. Колико ће бити, зависи од тога како групишете кућну мрежу. Можда ће један аутомат и УЗО стајати на свакој одвојеној просторији. Постоји варијанта подјеле продајних мјеста и група расвјете потрошача. У неким круговима, одвојени котао, перилица или перилица посуђа, клима уређај или електрична пећ су заштићени.

Како функционише овај склоп? На пример, на једној од излазних линија дошло је до тренутног цурења. Да ли ће УЗО, који штити ову линију, радити? Напон у целом стану не нестаје, остатак опреме остаје у радном стању. У овомеје несумњива предност ове варијанте шеме. Његов недостатак је да ће се показати да је централа велика у величини, није баш погодно имати велики број ултразвучних и аутоматских машина у њему. Да, и неће бити јефтино у материјалном смислу.

Поставља се питање, зашто је у схеми још један УЗО на улазу? Постоје ситуације када, из неког разлога, одласци уређаја нису реаговали на тренутно цурење. У овом случају, долазни УЗО ће бити спонзорство, након одређеног временског периода ће бити искључен. У принципу, може се изоставити и извршити схему без улазног уређаја. Али ако финансијске могућности то дозвољавају, боље вам је, свеједно се ради о сигурности људи.

Општи принцип повезивања ЕЛВ-а је јасно на сљедећем видеу:

склапање шеме

У пракси нема компликација. Цео алгоритам ће изгледати овако:

  • Сви радови на електричној енергији увијек почињу без напајања радног мјеста. Стога искључите аутомат за улазак у стан. Користите индикаторски одвијач да бисте били сигурни да на излазу нема напона.
  • На дин шини осигурајте заштитни уређај. На полеђини су засуни који се морају уметнути у перфориране рупе на шини.
  • Кућиште заштитног уређаја има ознаку улазних и излазних контаката за нулти и фазни водич. Исхрана на УЗО се доводи одозго, а са дна се врши спајање терета. Из излазних стезаљки аутоматског прекидача, фазни водич "Л"спојите на одговарајући РЦД терминални улаз. Извршите слично пребацивање са нултом жицом "Н".

  • Поделите фазни излаз из УЦУ-а на све машине које одлазе.
  • Напустите нулти контакт, спојите се на нулу. А из њега ће се лидери распршити на потрошаче. Након УЗО, нула проводника у једном чвору се не комбинира, што ће узроковати лажни уређај.
  • Након завршетка свих пребацивања, укључите уређај за пријављивање. Проверите правилну везу и рад заштитног уређаја. Да бисте то урадили, постоји посебан ТЕСТ тастер на УЗ случају. Његова главна сврха је симулација тренутног цурења. Из фазног проводника струја се примењује на отпор, а из ње пролази трансформатор на нулти проводник. Због отпора, струја постаје мање на излазу и на штету насталог дисбаланса ће радити на механизму. Притисните дугме за проверу, УЦ мора да се искључи. Ако се то не догоди онда постоји нетачност у вези или је уређај неисправан.

Уобичајене грешке приликом повезивања УЗО на видео:

Ако спојите УХФ уземљења, запамтите да цеви за воду из водовода или друге комуникационе структуре за ту сврху нису прихватљиве.

Приземна површина мора бити правилно изведена, а не сама, само у овом случају, можете бити потпуно сигурни у сигурност. Ако уземљење не ради, обавезно искључите и изолујте проводнике који долазе у штит електричних уређаја.