Како поставити повратни вентил на воду: карактеристике и типови уређаја

За стабилан рад система гријања и водоснабдијевања потребно је инсталирати повратни вентил на воду. Ова опрема је арматура за закључавање, њен задатак је да прескочи проток воде само у једном правцу. Ова карактеристика омогућава широку употребу овог уређаја, посебно за самоусисне пумпе и за инсталацију аутономних водоводних система.

Понекад неповратни вентил врши заштитне функције од разних непланираних кварова и скупих поправки при цурењу. У овом чланку ћемо детаљно размотрити карактеристике избора и инсталације овог ненадмашног уређаја, као и питање како они функционишу.

Уређај и принцип рада

Одговарајући на питање зашто је потребан повратни вентил, вриједи рећи да овај уређај не допушта повратак воде из пумпе у бунар или извор. Још једна предност употребе овог вентила је у томе што није потребно чекати померање течности у цреву за ваздух. Ако је цријево већ напуњено водом, довод ће почети одмах.

Који елементи укључују уређај за повратни вентил за воду:

 • склопиво кућиште од метала, које се састоји од два дијела, од којих је сваки резбарски;
 • метални или пластични затварач са заптивком;
 • опруга дизајнирана да подупре затварач.

Рад вентила није компликован. Принцип рада повратног вентила за воду за пумпу јеследеће: након што вода престане да долази из пумпе у цевовод или црево, затварач се притисне са опругом и налази се у затвореном положају. Приликом појављивања испред вентила притиска воде, довољног за стискање опруге, затварач се отвара, дајући води прилику да уђе у цевовод.

Када се пумпа искључи, притисак воде пада, опруга се поново притисне и опруга се затвара. Осим опруге на затварачу, притисак из цевовода ствара притисак, не дозвољавајући му да се отвори. Најпопуларнији тип неповратног вентила је за кућну употребу.

Важно: сви вентили раде по овом принципу, без обзира да ли се користе са или без пумпе на цевоводу.

Типови неповратних вентила

Неповратни вентили се могу разликовати по материјалу од којег су направљени, према величини, конструкцији и карактеристикама инсталације. Покушајмо их разврстати и класификовати према датом пиринчу.

По типу елемента за закључавање:

 • типа дизања - у уређају овог типа конструкције, затварач се помера горе и доле. Када вода долази из пумпе, затварач заузима отворени положај, када притисак у цевоводу падне, под дејством опруге, затварач се поново затвара;
 • ротирајући тип - вентил у вентилу са овим уређајем изгледа као отворена врата, која се, када се вода отвара, отвара и уз помоћ ротирајуће опруге поново затвара када се пумпа искључи;
 • тип лопте - у вентилу овогТип затварача изгледа као лопта која се преклапа са пролазом. Метак је опружен опругом. Приликом притиска воде метак се диже и помера, пролазећи воду у главну линију;
 • преплетени тип - то су шкољке и дискови. Вентил са двоструким стомаком има затварач који се састоји од два гриље, који се формирају када вода пролази и затвара се када није присутан. Тип диска повратног вентила у својој изведби има диск-затварач који се може кретати дуж своје оси под дјеловањем опруге на њој.

Вентили за довод воде у домаћинству често су дизајнирани за дизање, гдје се опруга може замијенити. Пошто је то њено одбијање да буде главни узрок квара вентила.

На основу материјала:

 • од месинга - поуздан материјал отпоран на корозију, који је веома издржљив и непретенциозан у употреби. Сматра се идеалним материјалом у свакодневној употреби;
 • од ливеног гвожђа - прилично ретко коришћени материјал с обзиром на слабу отпорност на корозију и постепено прерастање наноса. Вентили од ливеног гвожђа се користе на цевоводима великог пречника. У домаћинству употреба вентила не потиче из овог материјала;
 • од нерђајућег челика - вентили од овог материјала практично немају недостатке. Отпорне су на корозију и агресивне супстанце, јаке и издржљиве. Једини недостатак, можда, је висока цена, али квалитет производа је такође у складу са ценом.

Често су делови неповратног вентила направљени од различитих материјала.На примјер, тијело може бити израђено од месинга или нехрђајућег челика, обично израђено од пластике, а опруга је израђена од обичног или нехрђајућег челика. Стога, приликом куповине, препоручује се питати од којих материјала су направљени делови вентила.

Савет: за потребе Вашег домаћинства боље је да прекинете ваш избор производа од месинга, с обзиром на њихов прилично дуг вијек трајања и релативно ниске цијене.

По приложението:

 • причвршћивачи рукава. На овај начин монтира се већина модела водомера. Причвршћивање представља два навојна прелаза. Њихов пречник је веома различит, у зависности од пречника цевовода;
 • прирубнице за прирубнице. Као што име имплицира, причвршћивање на цевовод се врши помоћу прирубница. Најчешће се овај тип причвршћивања користи за вентиле од ливеног гвожђа, који раде на цевоводима великих пречника;
 • границе монтаже прирубнице. Овим причвршћивањем вентили се фиксирају између две прирубнице, које се затежу вијцима. Вентили са овим типом причвршћивања се такође користе углавном на цевоводима великог пречника.

По величини:

 • стандардни вентили. Примењује се на већину цјевовода;
 • минијатурни производи, монтирани унутар одводних водомјера. Користи се у случајевима када на цевоводу нема довољно простора за монтажу стандардног повратног вентила;
 • мали вентили монтирани на излазу водомера;
 • велики вентили од ливеног гвожђа монтирани нацјевоводи за индустријску или јавну употребу.

Где инсталирате овај уређај?

Уградња неповратног вентила за воду врши се на следећим местима:

 • на излазу пумпе која се налази у бунару или бунару. Након заустављања пумпе, вода се неће вратити;
 • на крају на којем је усисна цев површинске пумпе или пумпне станице спуштена у воду. Након што се пумпа искључи, вода ће остати у млазници;
 • на излазу хладног цјевовода до котла. У том случају, у одсуству воде у хладном цјевоводу из котла неће бити повратног тока воде;
 • на различитим типовима цевовода, посебно када се истовремено користе и топли и хладни цјевоводи. Због разлике тлака у цјевоводима, врућа вода може бити присиљена на цјевовод за хладну воду или, обрнуто, кроз мијешалицу. Вентил, монтиран на сваком од цевовода одвојено, спречава његов повратни ток;
 • у аутономним системима грејања, када постоји неколико одвојених кола са различитим притисцима расхладног средства. У овом случају, одвојена пумпа је инсталирана на сваком кругу. У случају пумпи различите снаге, може се десити да снажнији апарат може да покрене расхладно средство у сусједни круг који напаја мању јединицу. Ово је апсолутно неприхватљиво, тако да је неповратни вентил обавезан део таквог система;
 • на водомјерима, како би се спријечио проток воде у супротном смјеру;
 • у канализацији да се спречиобрнути проток одвода.

Врло је лако самостално инсталирати повратни вентил на воду, за ову операцију је довољно имати потребан алат и имати минималне вјештине у области санитарног инжењерства.

Како одабрати вентил за кућни вод

Приликом куповине заштитног уређаја за уградњу на цјевовод, потребно је узети у обзир неколико карактеристика, тада ће уређај задовољити власника својим техничким карактеристикама. Предлажемо да размотрите нека једноставна правила.

 1. Пре куповине, пажљиво проучите дизајн спојних елемената уређаја. Врло је важно да се промјери цјевовода и повратног вентила подударају. У садашњим условима у домаћинству, већина преферира употребу опција за спајање, јер се већина водоводних система прикупља методом повезивања података.
 2. Анализирати принцип повратног вентила. Ако немате довољно знања, консултујте се са продавцем, или погледајте документацију ако је производ брендиран. Ако откријете било какве неисправности или повреде куповине, боље је одбити.
 3. Ако је потребно да купите куглу, прирубницу, или блокаде за пумпу или друге техничке потребе, будите сигурни да упоредите њихове способности са специфичностима окружења у којем ће радити.
 4. Материјал од којег је израђена конструкција треба бити изабран на основу техничких карактеристика водовода: за полипропиленске конструкције погодна пластика. Ако је такоПовратни вентил треба да буде инсталиран на топлом цевоводу, најбоља опција би била да се изабере уређај направљен од издржљивог метала, јер је већина дизајна пропилена нестабилна на високе температуре.
 5. Производи од месинга су идеална алтернатива свим не-трајним конструкцијама. Производи из овог материјала су добро заштићени од различитих температурних и механичких деформација, штавише, већина конструкција има куглични режим рада.

Пажња! Сви уређаји за заштиту од хидрауличких удара у цјевоводу морају се купити мудро, уз избор низа функционалних карактеристика, а не само правила одабира.

Инсталација у главној линији

Инсталација повратног вентила за воду у главни цјевовод у кући врши се након пумпе (ако постоји) и након водомјера. Треба напоменути да принцип инсталације у великој мери зависи од типа дизајна који одаберете.

 1. Код металних изведби спојница можете користити заваривање или навојне спојеве. Обе варијанте су прилично поуздане у фиксацији. Већина стручњака не спомиње високе податке о поузданости, али су ипак веома функционални.
 2. Ели је одлучила да инсталира механизам са прирубницом, а предвиђена је и технологија за њено причвршћивање у цјевоводу између двије плоче. Треба напоменути да плоче треба заварити на цијеви засебно, исти начин инсталације се такођер примјењује за пумпу, али све причврсне елементе треба извести строго иза водомјера.
 3. Реверзна лоптавентил је једна од варијанти прирубница, која ради помоћу кугластог вентила. Њена монтажа треба да се изводи само под одговарајућим условима, осим што је веома важно пратити управљачки уређај повратног вентила за воду.

Главно правило уградње - затегните вентил у исправном смјеру. Да би се олакшао овај задатак, на тијелу уређаја се приказује стрелица која показује смјер кретања воде кроз вентил.

Погледали смо сврху због које је вентил потребан за воду, њен принцип рада и демонтирали сорте и карактеристике вентила овог типа. Рад ових уређаја може спријечити незгоде у суставима гријања и воде, а додатно поједноставити рад пумпних станица и пумпи за воду. Такав водовод је незаменљив и увек тражен.