Како поправити поликарбонат - методе и упуте корак по корак!

Поликарбонат - прекрасан модеран материјал. У приватној градњи обично се користи ћелијски поликарбонат, а за израду декоративних преграда, баријера унутар просторија, дизајнери рекламног дизајна бирају монолитни и целуларни лим. Уградња овог материјала је једноставна, за рад помоћу приступачног алата, а технологија причвршћивања може се савладати у кратком времену.

Поликарбонат се користи за покривање лаких зграда, гаража, тенди, пластеника и косих кровова. Ћелијски карбонат, за разлику од монолитног, може се савити, стварајући не само равне, већ и лучне елементе конструкција. Пошто овај материјал не издржава притисак снега, кровови зграда и објеката морају бити коси. Ово је посебно важно за подручја у којима снег пада зими. Нагиб рампе би у идеалном случају требао бити такав да снијег не остане на меком пластичном крову и склизнуо на тло.

Како поправити поликарбонат

Правилним дизајном, чврстим костуром, правилном оријентацијом карбонатних лимова и њиховим заптивањем, овај материјал ће задржати леп изглед дуги низ година. Исправно фиксиране плоче неће дозволити да се поликарбонат уништи споља или изнутра, унутар ћелије и прибора неће се накупити влага, кроз коју се појављују жуманце и црни калуп.

Последице поликарбонатне инсталације ниског квалитета

Алати и опрема

За рад на причврсним плочама су потребнеалати, основна и помоћна опрема. Избор зависи од тога који оквир је причвршћен и како је материјал монтиран, као и од сложености дизајна.

Да би се рад обавио потребно је:

 • одвијач;
 • електрична бушилица (са сврдлима за дрво или метал);
 • електрична шаблона за резање поликарбоната;
 • усисивач за сакупљање малих мрвица и прашине из саћа након резања;
 • уређај за обрезивање алуминијумског профила;
 • вијци;
 • вијци за матице;
 • различите подлошке;
 • гумене, пластичне, силиконске заптивке за подлошке (кишобран или пљоснати);
 • лестве;
 • линија метала;
 • метар (трака);
 • ниво.

причвршћивачи

Поликарбонатне термосхете, подлошке од нерђајућег челика, полипропиленске подлошке, нормални вијци са наврткама и разни вијци се користе за причвршћивање крпе.

Компоненте за стакленике од поликарбоната

Термовка за поликарбонат

Термопарови од поликарбоната

Термо-шејкер је неопходан за поуздано фиксирање поликарбоната на оквир и састоји се од три дела:

 • пластична конвексна подлошка са широком ногом која је пригушена у рупи у поликарбонату;
 • заптивне прстенове од еластичног полимера;
 • стубс.

Топлински судопер за уградњу целуларног поликарбоната

Причвршћивање поликарбоната, због његових особина, треба бити притиснуто широком подлошком

Саморезање обично није могуће на термо-шаифудобављачи, његови градитељи стичу одвојено. Перилица не само нежно и сигурно притиска лим на оквир и не пропушта влагу унутар материјала, већ има и лијеп изглед и обавља декоративну улогу.

Термоелементи од поликарбоната

Напомена! Термосхеет је направљен од прозирне пластике - као и поликарбонат. Подлошке од поликарбоната се производе у великој палети боја и бирају се за било који поликарбонат који се продаје. Они су јачи, у поређењу са полипропиленом. Рок трајања поликарбонатних термосхопова је 20 година.

полипропиленске подлошке

Полипропиленске подлошке се производе око 10 година. Састоје се од порозног пластичног заптивног прстена и обојеног полипропиленског поклопца са чепом. У поређењу са Полипропилене Тхермосхапе, они имају низ недостатака. Поклопци ових подлошка нису под утицајем УВ заштите, тако да брзо блиједе. Неколико година касније, сервис на кровном материјалу губи снагу.

Боје полипропиленског термопара

Такве подлошке се препоручују за осенчене кровове и затворене просторе. Они цене ове причвршћиваче јефтиније од поликарбонатних термосхеета, имају кратак животни век, али су јефтини. Причврстите такве подлошке вијцима дебљине 6 мм.

подлошке од полипропилена

Подлошке од нехрђајућег челика (поцинковане)

За фиксирање се користе челичне и поцинчане подлошкекарбонатне плоче на великим површинама на металном профилу. Добро чувају писмо и готово се не ломе, што је посебно важно за подручја са јаким вјетровима. Ове подлошке имају облик конкавне плоче, испод које се налази кишобранска заптивка од пјенастог полиуретана, пластике или обложене ЕМДФ гуме. Ова гума остаје еластична и око -15 степени. Причврстите нерђајуће подлошке на вијке и вијке.

Метални чекићи са заптивкама

Помоћ! Подлошка, направљена од нерђајућег материјала, заједно са гуменом кишобраном, даје заптивање везе. Гума чврсто лепи на површину плоче и потпуно искључује влагу која улази у ћелије платна.

Ако се конструкција користи у сувој просторији, испод надстрешнице, плоче се могу причврстити вијцима са обичном танком подлошком са истом танком гуменом бртвом. У неким случајевима не можете уопште користити подлошке. На отвореном, носите дебелу гумену подлогу испод широке подлошке.

Табела. Врсте ТхермоСхапе за причвршћивање поликарбоната.

Наслов материали Пречник, мм Дебљина, мм
Термопар од поликарбоната Поликарбонат, заптивач - полиуретанска пена 33 8
Полипропиленски хладњак Полипропилен, заптивач - полиуретанска пена 35 12
Подлошка од нерђајућег челика Нерђајући челик, поцинковани челик; заптивке - полиуретан, савитљива пластика, ЕМД гума \ т 2

спојни профил

Специјални профил се користи за причвршћивање листова један на други и на оквир. Направљен је од истог материјала као и поликарбонат. Индустрија производи профил за лимове стандардне дебљине платна - 4,6,8,10,16 мм.

Профили за поликарбонат

Важно! Између унутрашњег зида профила и уметнуте плоче мора бити размак од 3 мм. Намењен је проширењу летње врућине поликарбонат не смеће и не нарушава дизајн.

Профил може бити одвојив и недељив. Листови се убацују у жљебове профила и тамо фиксирају. Тканина се може причврстити у поликарбонатне, пластичне или алуминијумске профиле. Профил различитих секција има различите ознаке - Н, ХП, ХЦП, У, РП, УП, ФП, СП, Л.

поликарбонатни профили

Врсте алуминијумских профила за поликарбонат

Профил чеоне стране од алуминијума

Важно! Потребно је користити заптивну и перфорирану траку за заптивање крајева траке, а након тога се плоче фиксирају унутар профила.

Платно, причвршћено на решетку, може се запечатити са заптивним средством. Али таква веза са јаким ветровима неће бити довољно јака. Неопходно је изабрати квалитетну заптивну масу која одржава снагу и еластичност већ неколико година.

Спојни профили за поликарбонат на резе

Како поправити поликарбонат у профилу на металном оквиру

Елементи, рогови и писте металних оквира требало би да буду строго у истој равни. Такав оквир нема перформанси, тако да ојачавање платна на њему неће бити тешко. Удаљеност између греда треба да буде једнака ширини поликарбоната.

Причвршћивање поликарбоната на метални оквир

Поступак за причвршћивање ћелијског поликарбоната у профилу на металну кутију ће бити како следи.

Корак 1. На површини металних греда конструкције постављена је термо-трака.

Корак 2. На решетку завијте профил помоћу шрафова.

Корак 3. Панели су постављени на ћелије. Завршни лист треба да има завршни профил. Горњи део је фиксиран комбиновањем и притискањем изнад без много напора. Квачице падају на своја седишта и чврсто држе плочу.

Монтажа кроз спојни профил

Схема монтаже монолитне пластике

Корак 4. Пре постављања лимова, уклоните заштитну фолију са дна лима и савијте горњу ивицу тако да не омета бушење.

Корак 5. Рубови панела морају бити заштићени од воде и прашине. На врх (који се налази изнад) ивице тканине, лепљена је трака за паковање. Перфорирана трака се залијепи на доњу ивицу. Након тога, тканина се уметне у профил.

Перфориране и заптивне траке

Занимљиво! Панели од ћелијског поликарбоната се лако савијају у лук. Притисак унутар закривљене плоче чини га крутијим и издржљивијим. РадиусНастала кривина зависи од дебљине поликарбоната.

Како померити поликарбонат десно

Двострука кровна конструкција од поликарбоната

Произвођачи покривају листове са заштитним филмом. Странка, на којој су постављени технички подаци и лого предузећа, је екстерна. Типично, филм на вањској страни је бијел и непрозиран. Површина лица је прекривена посебном композицијом која штити поликарбонат од ултраљубичастог зрачења. Прозирни филм се залијепи у унутрашњост плоче. заштита се уклања након инсталације конструкције. Могуће је оставити филм на платнима након инсталације, јер љепило, на које је причвршћено, мијења својства не на боље и, ако касније уклоните филм, може оставити трагове.

Друга опција - причвршћивање поликарбонатних лимова на метални оквир помоћу термосатице

Видео - Причвршћивање поликарбоната на метални оквир

Како поправити поликарбонат на дрвеном оквиру

Редослед причврсних листова на дрвеном оквиру биће следећи.

Како поправити рачунаре

Корак 1. Плоча се поставља на оквир и уз помоћ електричне бушилице, прави рупе за причвршћиваче (подлошке) и вијке (или вијке). Лист би требао стајати иза оквира оквира од 2,5-3 цм.

Заптивна маса се поставља у ТхермоСхаиеб

бушотина

Корак 2. Прање се причвршћује на оквир вијцима помоћу одвијача.

Термо-осовина се поставља на положај монтаже

вијак вијака

Корак 3. Секвенцијално слагати и причвршћивати друге панеле.

Корак 4. На исти начин причврстите листове на крајевима и вратима.

Корак 5. Запечатите рубове платна помоћу термалне траке, профила или других материјала. Ако је потребно, врши се додатни третман спојева са заптивачем.

Рупе треба бушити круто окомито. Искусни мајстори на великим листовима од поликарбоната избушују не читаве, већ овалне рупе, издужене дуж дужине листа. Размак између отвора испод термоскапла и друге монтаже зависи од дебљине материјала, површине премаза, а у просеку је 30-50 цм.

Пример монтаже профилисаног поликарбоната на дрвени оквир

Уређај за прање мора у потпуности покрити рупу. За бушење је могуће користити специјални резач са пилотном бушилицом. Бушотина за бушење, тек онда завртањ завртња кроз отвор Тхермосхаке. Одозго ставите штап који не допушта воду и ствара готов изглед.

Шема фиксирања целуларног поликарбоната уз помоћ термосатице

Дрвени оквир се гради за стакленике, сјенице, љетне павиљоне, лаке гараже, надстрешнице и кућне објекте. Оквир мора бити јак и стабилан, а сви елементи конструкције морају бити добро причвршћени. Дрво треба импрегнирати специјалном композицијом која спречава труљење дрвета и једе га црвеним кукцима. На дрвеном оквирустакленици и кућни објекти су често причвршћени целуларним поликарбонатом, рјеђе - монолитним. За такве конструкције раде лаки метални оквири.

Видео - Причвршћивање поликарбоната на дрвени оквир

Мокро фиксирање платна на дрвеном оквиру

Овај метод фиксирања се углавном користи за монтажу монолитног поликарбоната. Процедура је практично иста као и процедура за постављање стакла у дрвени оквир.

Корак 1. Изрежите поликарбонатне плоче тако да на свакој страни између њих и дрвеног оквира буде размак од 2 мм.

Као иу случају бушења, потребно је чврсто притиснути поликарбонат на површину, избегавајући напетост и вибрације

Корак 2. У жљебовима дрвеног оквира примените заптивач.

Поликарбонатна заптивка

Корак 3. Платно је постављено у оквир и благо притиснуто. На исти начин ојачајте и друга платна. Плоче се додатно фиксирају дрвеним или пластичним тракама.

профилисани поликарбонат

Профилисани монолитни поликарбонат - релативно нови материјал на тржишту. Користи се у изградњи разних структура, укључујући и економску намјену. Више детаља - у овом чланку.

Компетентно причвршћивање поликарбоната употребом профила и професионалних спојних елемената помоћи ће да се створи не само чврста, поуздана и лијепа структура. Зграде направљене властитим рукама на окућници у складу са свим правилима грађења,ће задовољити власнике дуги низ година.

Видео - Закључавање крајева ћелијског поликарбоната