Како оплодити малине у пролеће

Правилно збрињавање малина у пролеће - кључ за профитабилну жетву. Погрешни поступци вртлара током овог периода могу довести до лошег воћног грејпа, не само у надолазећој сезони, већ и наредне године. Уз сву очигледну непретенциозност малина, морате знати нека правила и тајне које ће вам помоћи да добијете најукусније, најквалитетније бобице. Малине, као и било које бобице, дају високе приносе само на плодним, добро оплођеним земљиштима. Да би се створили повољни услови за грмље, неопходно је не само пронаћи неопходна минерална и органска ђубрива, већ и учинити их исправним и благовременим.

Приликом уношења ђубрива за малину

Приликом припреме плана за ђубрење малине, треба имати у виду да увођење фосфора на почетку вегетације, подстиче регенерацију кореновог система. Поред фосфора, у овој фази би требало да буде расположив калцијум. Ово је важно за коренасте длаке које су одговорне за апсорпцију хранљивих материја и воде. Током периода активног раста изданака и листова, постоји повећана потреба за азотом, калијумом, магнезијумом и жлездама. Приликом преласка из вегетативне у генеративне фазе развоја, повећава се потреба за биљкама фосфора, калијума и бора. У фази раста плодова (у периоду повећања њихове величине) за заштиту од сиве трулежи потребна је добра исхрана биљака, посебно калијума и калцијума. Према мишљењу већине стручњака, најбоља исхрана за малине у пролеће је комбинација органских и минералних ђубрива. Али првих година након слетања, ако је погубљенатачно, малинама је потребна само додатна снага азота. Одмах након топљења снега.

Пролећно пуњење малина

У пролеће, пре храњења малине, потребно је исећи изданке, коров и коров и пажљиво попуштање тла на 10 цм како не би оштетили корење. Минерална ђубрива се уводе два пута: 2/3 у пролеће, остатак - у прве две недеље јуна. У прве три године након садње, уз довољну гнојидбу приликом садње, у прољеће, када пада само снијег, користи се само душик за прераду малине. Уводи се 2-3 дијела током периода раста, мијешајући се са земљом и покривајући врх земље. Почевши од 4. године, различита времена се уводе у земљиште у различито време, али у пролеће углавном само ђубриво и азотна ђубрива. Да бисте то урадили у мају, под сваким грмом малине, сипајте 0,5 канте прекомерне краве, равномерно га распоредите равномјерно на стабљике, али не и да затворите младе избојке и поспите слојем земље или тресета. У овом случају, стајњак ће дјеловати као материјал за малчирање. Дакле, треба то да радите сваке две године. Посебно је значајна обрада у пролеће за малине поправљања сорти, што даје две жетве.

Како припремити земљу за садњу малине у пролеће

Најважније је да се темељито уклоне корови, посебно коприва и перје, који воле да се населе у грму малина, расту и почну сузбијати раст главне културе. Након уклањања корова и њихових коријена, тло треба пробавити 30-40 цм дубоко.

Која гнојива се уводепре садње малина

Израчунато на квадрату земљишта:

  • око 6 кг передрленного пус + пола чаше једноставног суперфосфата + кашика калијум сулфата;
  • 10 кг компоста од тресета + пола шоље суперфосфата + 5 кашика калијум сулфата;
  • боље гнојиво поташе - дрвени пепео (око пола литре тегла на квадрату).

Храњење малине у пролеће са минералним ђубривима

Шта хранити малином у пролеће да би се добила одлична жетва? Након зиме у земљишту остаје врло мало корисних супстанци, тако да у том периоду мора нужно обогатити тло минералним гнојивима:

  1. Суперфосфат. Побољшати раст младих изданака и повећати приносе. Главна предност овог ђубрива је да се фосфорни оксид налази у водорастворном стању. То омогућава да се убрза процес транспорта неопходних елемената до корена биљке. Поред тога, суперфосфат садржи калијум, магнезијум, сумпор и друге. Као резултат комплексног деловања стимулише се развој кореновог система, малина је вероватније да уђе у период плодног узгоја, побољшава укус плодова. Повећана отпорност на патогене различитих болести.
  2. Душична ђубрива. Успешна дорада малине у пролеће је немогућа без увођења азотних ђубрива - нитрата и урее. Користе се приликом првог отпуштања земље. Под старим грмљем потребно је додати амонијску солиту и уреу у количини од 12 и 10 г, респективно, на 1 м ?.
  3. Калијумова со. Користи се за повећањеплодоносно Уместо калијумове соли, можете користити дрвени пепео. Богат је есенцијалним хранљивим састојцима за малину и не садржи хлор, који је део минералног калијумовог ђубрива. Да би се повећао принос, потребно је додати пепео у количини од 150 г по 1 м? у сувом или раствореном облику.

Наводњавање пролећне малине органским ђубривима

Органска ђубрива садрже многе елементе у траговима неопходне за раст и развој биљака: калцијум, калијум, азот, фосфор. Лако се пробављају и утичу на плодоношење.

  • Најбоље органско ђубриво је преплављено ђубриво. Може се користити за исхрану у јесен или прољеће брзином од 6 кг /м2. Зар није боље да се стави локва испод биљке у јесен. Коначно ће превазићи зиму и додати снагу пролећном расту, ау јаким мразима ће загрејати корење малина.
  • Најбоља опција за органска ђубрива је птичји измет, посебно пилећи. Боље је користити га у облику течне органске материје која се равномерно шири по површини трешње.
  • Добар ефекат је дат компромираном компосту. По својим карактеристикама није лошији од стајњака. За компостирање доброг квалитета, користе се птичји измет, дрвенасти листови, стајњак, кукуруз, тресет и коров. Када се компостира, органска маса је засићена важним хранљивим елементима за биљку - дезинфикује се азот, калијум, фосфор и штетна микрофлора. Готови компост се прави под грмљем малине по стопи од 10кг /м2.
  • За ђубриво малине можете користити тресет. Садржи мали проценат хранљивих материја, али побољшава структуру земљишта, доприносећи повећању плодоносности. Такву врсту ђубрива можете направити у било које вријеме.

Малина је позната по својој непретенциозности, али са приступом "засађеним и заборављеним" бобице се брзо згњече, а грмље се претварају у непробојне шикаре. Али за свако повлачење малине се захвално повећавају у величини бобичастог воћа и добром додатном жетвом. Међутим, не треба заборавити да се поред пролећне исхране треба бринути и за јесен и за лето. Тада можете заборавити на болести, мали усјев и мала и кисела бобица. У комбинацији са правилном негом, ђубрење ће вам омогућити да добијете одличну жетву, не само обилну већ и укусну.