Како припремити поправку малине за зиму

Поправљање сорти даје дивну жетву не само у љето, већ иу касну јесен. Говорећи о овој врсти малине, нема потребе да чекате неколико година пре него што се појави прва жетва. Узимајући у обзир такве карактеристике ове сорте малина, технологија неге и прераде се значајно разликује од летњих сорти. Конкретно, брига за поправљање малина у јесен је другачија, али како се припремити за поправку зимске малине захтијева одређена знања и вјештине.

Поправљање описа малине

Малина - вишегодишњи грм. Главни коријени малина налазе се на дубини од 15-30 цм, а извођачи могу пузати 2-3 метра од грма. Поправљање малина се не разликује много од обичних малина, иако неке његове сорте готово не формирају коренске парцеле, док друге генерално имају ниску стопу репродукције. Сваке прољеће малине поправљајуће сорте узгајају нове изданке, на којима се формирају бобице. До почетка зиме, горњи део фетуса у вегетационом периоду бекства се суши, а остатак наредне године формирају се гране воћа, као што се дешава код обичних сорти, а са друге стране, продужени период плодоношења омогућава да добијете бобице из грмља током сезоне.

Поправка малине у поређењу са обичном малином има и друге предности: отпорнија је на болести и штеточине, па нема готово никаквих црвоточина; много је лакше бринути; скоро све сорте које се поправљају су крупне. У савременој башти грмље поправке малине постало је уобичајеноцрне рибизле, огрозре, црвене рибизле, јагоде и друге широко узгојене бобице.

Карактеристике бриге за поправку малина за поправку малине

Поправљање малина од уобичајеног карактерише чињеница да има дуг период вегетације и стога може да донесе укусно воће два пута у једној сезони. Ова врста малине захтева велику количину топлоте, светлости и хранљивих материја. За такве биљке потребно је одабрати најсјајније вртне парцеле. Земљиште за поправку малина мора бити припремљено врло пажљиво: пуњење органским и комплексним минералним ђубривима.

Јесенски трим поправке малина

Током лета малине су давале много изданака. Треба ли их оставити за зиму? Наравно да не. Прије свега, крајем рујна или почетком листопада, под коријеном исјечу старе грожђице које су ископале и нужно их спалиле. Оставити у грмљу само нове дебеле чврсте гране, резати њихове врхове на 20 цм и све танке гране такође исећи испод корена. После сечења у једном грму, нема више од 4 нова изданка.

Размак између грмља треба да буде најмање 60-70 цм, тако да су сви нови изданци који су се појавили током лета између грмља исечени испод корена. Остатак изданака је везан за тапете тако да се не прекидају у току даљњег рада.

Након тога, испод сваког грма уклањамо коров, копамо земљу и додавамо ђубрива. Наравно, боље је да се ради о органским ђубривима - стајњаку, леглу. Али ако то не ураде, користите минерал. Уништити штеточине и патогене различитихБолести тла под грмљем малине третирају се раствором жељезног сулфата. Неки вртлари одсецају све старе и екстра изданке натраг у љето, одмах након бербе бобица, а све остало се обавља у јесен.

Подземно наводњавање поправке малина

Када се танка, смрзнута кора појави на земљи, мало проводим залијевање. Под грмом одлази 2-3 канте воде. Након наводњавања, тло одмах уситните. Зими се влажност врло брзо замрзава. Као малч можете користити тресет, можете пасти лишће. Успут, ако малчирате пиљевину, немојте користити црногорицу. Малине не воле кисело, ни алкално окружење. Користи нешто неутрално.

Одржавање поправке малина у јесен

Припрема за поправку малине пре почетка зиме са земљом. Мора бити засићена корисним супстанцама, заштићеним од хладноће и довољно влажним. У овом случају, у наредној сезони вриједи чекати велику бербу малине.

Лети се гнојиво користи као ђубриво, али га треба зауставити у земљишту средином јуна. Последње недеље јула се врши малчирање грмља малине. У циљу јачања стабљике у последњим данима августа, у земљу се морају увести фосфорна и калијумова ђубрива. По правилу, за товљене поправке малина користите:

  1. Монокалифосфат и калимагнезиум, који повећавају отпорност трешње на мраз. Истовремено, важно је обратити пажњу на квалитет ђубрива, иначе нема смисла у њиховом увођењу.
  2. Размотрено је главно фосфорно ђубривосуперфосфат
  3. Тако да корени малина не утичу на болести и штеточине у јесенским мјесецима такођер доносе жељезни сулфат у тло.

Последњи пут је вршена санација слијетања малина у последњој недељи октобра. У овом случају, мало органске материје треба да се шири по земљи. Тако се у наредних 4-5 месеци дезинтегрирају ђубрива, тако да ће у пролеће поправљање малина добити цео комплекс корисних супстанци.

Поправити поправку малине у јесен

Важну улогу има локација земљишта на којем се узгаја малина. Ово би требало да буде подручје где сунчева светлост улази у изобиље, ако је могуће без пропуха, онда ће изданци бити јаки и лако презимити. Ако је оцат прекривен сијеном или сламом, мора се очистити, јер зими могу постојати мишеви.

Малине су прилично отпорне на мраз, али јаки мразеви могу уништити грм. Да би се то избегло, искусни вртлари примењују такав начин припреме за зимовање, као што је савијање грмља на тло. Пошто је најбоље од склоништа за жбуње и дрвеће била сама природа, великодушно заспала свуда око снијега, онда је грм малине, смјештен тик уз тло, са доласком сњежне зиме, био заштићен потребним покривачем. При нагибању и савијању изданака потребно је узети у обзир да су све гране потпуно прекривене снијегом. Када грмови малина расту у једном реду уз тапете, морају да се савијају један до другог, фиксирани на доњу жицу.

Како припремити кревете за зиму
Падајући листови петуније: узроци иметоде контроле
Како се припремити грожђе за зиму?

Пре украсно гране савија до земље, треба да их јасно из лишћа, или лишће ће трунути и покваси, што може изазвати опекотине младе пупољке. Одлази са стабљике очистити лако, ако рука, обучен у рукав пословања одоздо нагоре. Тако да брзо добили ослободити од лишћа без оштећења цветних пупољака.

То све главне информације које треба да знате о ремонтантнои малина, о одржавању њене јесени и припреме зимске. Остаје да се види загревања и лагано отпустите стабљике жбуња. Жбуње треба да се исправи. Тек после неког времена морате уклонити оне произилази да су сломљена или не преживи зиму. И спремите се за жетву.