Како одредити снагу ЛЕД-а: методе, примјери прорачуна

Најбољи начин да сазнате снагу ЛЕД-а је да погледате перформансе на паковању производа. Знајући бренд и модел можете пронаћи његове карактеристике на Интернету. Иначе ће бити само два начина: провјерите мултиметар или покушајте одредити изглед, о чему ћемо говорити у овом чланку.

Зашто морате знати моћ

Снага ЛЕД-а је потребна за избор одговарајућег напајања. Знајући потрошњу ЛЕД диоде, можемо подићи напајање. Израчунавање капацитета ће помоћи да се избегну проблеми током даљег рада или да се уштеди новац.

Размотрите примјере како би се јасно ставило до знања о чему се расправља. На пример, имамо светлећу диоду са радним напоном од 3.5 В и струјом од 0.1 Ампера. Према формули за израчунавање снаге П = И * У, добијамо вредност П = 3,5 * 0,1 = & гт; П = 0,35 В Снага десет је 3,5 В или 1 Ампер. Одавде закључујемо да ће нам за спајање једног ЛЕД-а бити потребно напајање (БП) снаге 0,385 В (са залихом од 10%). Да бисте повезали десет, биће вам потребна батерија од 3.88 В (такође са залихом од 10%).

Препоручује се да се напајање за ЛЕД диоде одабере са залихом од 10-20%. То ће спречити рад БЦ на ивици, што ће заузврат продужити њен радни век.

Методе за одређивање снаге светлеће диоде

У ствари, нема много начина да се научи како се користи, па се задржимо на свакој од њих и погледамо више детаља.

мултиметром

ОвајМетода је најкомпликованија и не егзактна, саветујем га само у екстремном случају, када је довољно бар приближних вредности.

Одредите снагу ласерског ЛЕД-а користећи мултиметар!

Имајући само један мултиметар (исти тестер), за мерење се мора извршити следећи редослед акција:

  1. Прикупите коло са спојеним ЛЕД-ом преко отпорника ограничења струје од 500 ома из јединице за напајање са глатком контролом напона од 0 до 12 В.
  2. Глатким подизањем напона на јединици напајања потребно је стално мјерити напон на извору напајања и диоде које емитирају свјетлост, односно на отпорник и послије (на мјестима В1 и В2). На овај начин је погодно користити два мултиметра или два волтметра. У почетку, вредности напона ће бити скоро исте (разлика не већа од 0,1 В). Када се достигне одређени ниво, почиње значајно повећање разлике између измерених вредности.
  3. Снимање напона
  4. Повежите светлосну диоду да би се проверавали кроз отпорник од 10 ома у серији са амперметром. Ако нема амперметра, користите мултиметар.
  5. Подигните напон на претходно подешену вредност В
  6. Поправите тренутну вредност и, користећи закон о Охму, одредите снагу ЛЕД-а.

Како то урадити, прочитајте испод.

Понекад се људи суочавају са занимљивом особином коју је провјерила свјетлећа диода која ради (провјерите ЛЕД помоћу мултиметра), али не свијетли када се храни њиме. Испоставило се да јестеинфраред Одредите ИР - ЛЕД који се може видети на њему кроз сочиво камере. Он ће сјати.

Према закону Оме

На самом почетку чланка подсјетили смо се на формулу моћи која произлази из закона Оме. Постоји и пример израчунавања потрошње. Знајући формулу (П = И * У), као и јачину струје (И) и напон (У) ЛЕД, лако можете сазнати колико троши ЛЕД диода.

По изгледу

Утврдите колико је ЛЕД диода потрошена у изгледу практично немогуће, тако да препоручујем да користите овај метод у екстремним случајевима, да тако кажемо у безнадежној ситуацији. Метода визуелног одређивања своди се на могућност упућивања "препознатљивог" на било који познати тип светлеће диоде. Дефинишемо "експериментални" тип ЛЕД-а (и боље марку и модел, то се може урадити означавањем) и тражимо табелу у којој је могуће пронаћи тачне карактеристике, укључујући и снагу.

Погледајмо како примијенити методу у пракси. На пример, у нашим рукама имамо светлећу диоду, као на слици испод.

Одмах га видите као СМД ЛЕД. Знајући то у име СМД ЛЕД шифрованих димензија. Узми мерач и измери димензије. Са ширином од 28 и дужином од 35 мм, може се рећи да је то ЛЕД диода СМД 3528. Снага СМД 3528 бијеле је 0,06 В. Ова вредност је просечна, јер може да варира за плус минус 15% у зависности од произвођача.

СнагаЛЕД зависи од боје светлости коју емитује. Због тога, пошто смо научили карактеристике белог ЛЕД-а, вреди знати да ће бити различити за црвену или зелену боју.

Горња техника се може применити на било коју СМД ЛЕД и чак ЛЕД траку, јер се заснива на ЛЕД подацима. Научивши снагу једне светлосне диоде на касети, и бројећи њихов број, лако можете сазнати снагу читаве ЛЕД траке.

За јасну демонстрацију дефиниције снаге ЛЕД траке, препоручујемо да гледате видео са Иоутубе-а. При израчунавању аутор користи закон Оме.

резултата

\ т

Често, у рукама радио аматера, ЛЕД диоде без етикета и кутија за паковање наиђу на које се лако може одредити снага светлеће диоде. Методама описаним у чланку, знате како да израчунате барем приближне карактеристике, ау већини случајева то је довољно за решавање широког опсега задатака.