Како одредити колико волт ЛЕД?

Упркос чињеници да је електрични параметар број 1 за ЛЕД индикаторску струју, често је потребно знати напон на његовим закључцима за прорачуне. Под појмом "напон свјетлосне диоде" подразумијева се разлика потенцијала на п-н-споју у отвореном стању. То је референтни параметар и, заједно са другим карактеристикама, означен је у пасошу полупроводничком уређају. Али понекад у руке падају на узорке, о којима се ништа не зна. Како сазнати пад напона на ЛЕД? О томе ће се расправљати.

теоријска метода

Одличан врх у овом случају је боја сјаја, спољашњи облик и димензије полупроводничког уређаја. Ако се случај светлосне диоде изведе из транспарентног једињења, онда његова боја остаје мистерија, која ће бити решена мултиметром. Да би се то урадило, прекидач дигиталног тестера се пребацује у положај "провера лома" и сонда укључује индикаторе ЛЕД. Добар елемент у директном одступању ће се посматрати као мали кристални сјај. Дакле, можемо извући закључак не само о боји сјаја, већ ио перформансама полупроводничког уређаја. Постоје и други начини за тестирање емитовања диоде, који су детаљно описани у овом чланку.

Светлеће диоде различитих боја направљене су од различитих полупроводничких материјала. Управо хемијски састав полупроводника у великој мјери одређује напон напајања ЛЕД диода, точније пад напона на п-н-споју. Због чињенице да се користи кристална десетине хемијских једињења, тачан напон за све једнобојне ЛЕД диоде не постоји. Међутим, постоји одређени распон вриједности, који су често довољни за провођење прелиминарних прорачуна елемената електронског кола.С једне стране, величина и изглед кућишта не утичу на директни напон ЛЕД диоде. Али с друге стране. Кроз сочиво можете видети број кристала који зраче, који се могу повезати узастопно. Луминопхоре слој у СМД ЛЕД-има може сакрити читав ланац кристала. Упечатљив пример су минијатурне мултикристалне ЛЕД диоде из Црее-а, чији је пад напона често већи од 3 волта.

У посљедњих неколико година, појавиле су се бијеле СМД ЛЕД диоде, са 3 серијски повезана кристала у њиховом случају. Често се могу наћи у кинеским 220В ЛЕД лампама. Природно је да се осигура да оловни кристал у таквој лампи са мултиметром неће успети. Стандардна батерија тестера производи 9В, а минимални напон три-кристалне беле светлеће диоде је 9.6В. Такође, постоји двокристална модификација са прагом одзива од 6 волти.

Сазнајте све спецификације ЛЕД-а могу бити са Интернета. Да бисте то урадили, потребно је да преузмете табелу на модел сличан спољним знаковима, обавезно исту боју светла, да проверите величине пасоша са стварним и да напишете номиналне вредности струје и пада напона. Треба имати на уму да је ова техника врло приближна, јер у истом случају може битипроизвели ЛЕД на 20 мА и 150 мА са падом напона до 0,5 волта.

практична метода

Најтачнији подаци о падовима напона на ЛЕД могу се добити практичним мјерењима. Да бисте то урадили, требаће вам подесиво ДЦ напајање (ДЦ) од 0 до 12 волти, волтметар или мултиметар и отпорник од 510 ома (више). Тест узорак је приказан на слици.Овде је све једноставно: отпорник ограничава струју, а волтметар прати директни напон ЛЕД-а. Глатко повећава напон напајања, гледајући повећање очитања на волтметру. У тренутку достизања прага рада, ЛЕД ће почети да емитује светло. У неком тренутку, осветљеност ће достићи номиналну вредност, а очитања волтметра ће престати да се драматично повећавају. То значи да је п-н-спој отворен, а даљње повећање напона из излаза БП ће се примијенити само на отпорник.

Текућа очитавања на екрану ће бити номинални директни напон ЛЕД. Ако наставите да повећавате шему напајања, онда ће само струја кроз полупроводник расти, а потенцијална разлика на њој ће се променити не више од 0.1-0.2 волта. Прекомерни струјни талас ће довести до прегревања кристала и електричног пробијања п-н-споја.

Ако је радни напон на ЛЕД-у постављен на око 1.9 волти, али нема сјаја, онда се може тестирати инфрацрвена диода. Да би се ово осигурало, потребно је да шаљете флукс зрачења на укључену камерутелефона. На екрану би требало да се појави бела мрља.

У одсуству подесивог напајања, можете користити "круну" на 9В. Такође можете користити мерења мрежног адаптера који издају исправљени стабилизовани напон и поново израчунати отпор отпорника.