Како правилно бринути за врата?

Унутрашња врата су саставни део готово сваке просторије за коју треба да се брине. Зато што се налазе у сталној употреби, зато што их шамарају, ударају, константно затварају и отварају, закључавају браву. С тим у вези, пројектни подаци се врло брзо истроше ако се не обрате на одговарајући начин. Заправо, брига о вратима је веома лака ствар која не може захтијевати много труда и времена. А ова лака ствар увелико ће повећати радни век и одличан изглед врата.

Ако уопште не водите рачуна о улазу и унутрашњим вратима, то ће довести до њиховог квара или хабања, што ће утицати на њихов изглед. Сви знају да незаштићене шарке на вратима дају неугодну шкрипу, а да бисте отворили врата, морате се потрудити. Да не урадите ништа слично овоме са својим вратима, потребно им је пажљива брига. Најмање једном годишње потребно је извршити потпуни преглед свих механизама и конструкција врата, почевши од ормара и завршавајући петљама, и буквално, једном годишње треба их очистити и подмазати.

Саветујемо вам да у потпуности раставите врата и завршите чишћење сваког дела сваке две или једне и по године. Ове акције ће задржати врата у савршеном стању и са лепим изгледом, јер чиста врата изгледају много боље од прљавих и прашњавих врата.

То се углавном приписује бризи о улазним вратима, као ио унутрашњим вратима,који раздвајају кухињу или купатило. То је због чињенице да су ове две просторије најпрљавије и влажније у читавом стану, што је резултирало накупљањем масти, чађе, па чак и плијесни од високе влажности на вратима поред обичне прашине. Сви ови проблеми повезани са свакодневном исхраном и топлим тушевима решавају периодичну и правилну негу врата која воде у ове просторије. Само, с времена на време, да се очисте и подмазују сви елементи и механизми врата, они ће остати лепи без обзира на време њиховог рада.

Пазити на врата неопходно је не само у радним механизмима саме конструкције врата, него и иза самог крила врата. Ово је најважније за урезана врата која су украшена пластичним или стакленим витражима. Ова врата изгледају прилично лепо, али резбарење на платну окупља много прашине која претвара ова врата у главну торбу стана, уместо декоративног и оригиналног елемента ентеријера. Све то омогућава уобичајену бригу о вратима. Чишћење ће уклонити сву прашину и прљавштину на вратима са подацима, а они ће одушевити око још много година.