Како одабрати сухозидом за плафон

Гипс картон се може са сигурношћу назвати универзалним материјалом. Својом помоћи подиже различите дизајне, а површина поприма необичан облик. ГКЛ се користи и за разне врсте завршних радова. Прилично популаран суви зид код покривања површина које су лепе и оригиналне. Морате знати како да одаберете сухи зид за плафон.

Одређивање дебљине сухозидне плоче за плафон

Која дебљина сухозида је боља за плафон? Дебљина ГКЛ плоче за обраду стропа одређена је типом конструкције: једноставно строп и присуство декоративних елемената.

У већини случајева, за главни плафон боље је одабрати лакше типове ГКЛ. На пример, за конвенционалну висећу конструкцију без утега, можете користити плоче од сухозида дебљине од 6.5 мм до 9 мм.

За једноструке стропове можете користити ГЦЛ дебљине 12,5 мм. У том случају, потребно је смањити степен између профила (ц 60 до 40 цм).

Често се база надопуњује различитим елементима декорације. У овом случају, главна плоча треба да има максималну дебљину. Сходно томе, конструкција са очекиваном употребом додатних елемената треба да буде покривена плочама зидне плоче дебљине 12,5 мм.

Ако се на плафону очекује израда декоративних елемената од гипсаних плоча, најбоље је да користе ГКЛ најмање дебљине, која је 6.5 мм. Ове плоче се разликују у мањој густини, стога је њихова флексибилност много већа.

Приликом избора дебљине ГКЛ, важно је запамтити да је рад са дебелим материјалом много компликованији због прилично велике тежине и лоше флексибилности.

Употреба разних типов ГКЛ за обработку на плафони

На тржишту грађевинских материјала, суви зидови су представљени у великом асортиману. Због тога је важно одредити која се гипсана плоча најбоље користи за плафон, тако да свака соба одабере третман са одређеним својствима:

 • Стандардни ГЦЛ се користи за обраду и декорацију плафона у просторијама са конвенционалном микроклимом, где нема наглих промена температуре и влажности. Плоче имају сиву боју и плаве ознаке
 • Листови ватросталног сухозида су црвени, означени словима ГКЛП. Отпорност на пожар је прилично висока, што се објашњава додавањем посебног материјала за ојачање на основу гипса. У већини случајева, материјал се користи за третман просторија које карактерише повећана опасност од пожара. Препоручује се и за обраду стропова у дрвеним кућама
 • Гипсани картон отпоран на влагу је обојен у зелено, означен је са ГКЛВ. Језгро садржи силикон и специјалне антифунгалне додатке. То чини суве плоче отпорним на високу влажност и наглу промену температуре. Због тога се ГКЛ отпоран на влагу може користити за поправку плафона у кухињама и купаоницама. Дозвољена је обрада таквих материјалних површина на логијама ибалкони
 • Хидро-отпорна гипсана плоча одликује се комбинацијом отпорности на влагу и отвореног пламена. Материјал је висок у цијени и стога се ријетко користи. Препоручена употреба у просторијама са високим ризиком од пожара

избор рубова

Као и дебљина стропног сухозида, руб плоче је веома важан при избору материјала, јер зависи од завршне обраде сувог зида. За ГКЛ карактеристика следећих ивица је:

 • Равна ивица. Такав материјал се користи за креирање различитих типова кутија и првог (унутрашњег) нивоа вишеслојних структура. Инсталациони радови у овом случају обезбеђују употребу китова
 • Урезати ивицу. За савршен излаз спојева ових лимова на један ниво, потребно је да користите траку сирупа и кита
 • .
 • Истезање полукружне ивице. Материјал се користи за монтажу једноструких и једноставних плафонских конструкција. Таква ивица захтева обавезну употребу армирајуће траке за постављање спојева плоча, након чега следи наношење танког слоја кита
 • .
 • Заобљена ивица. Фиксирање спојева у овом случају може се извести без армирајуће траке
 • Едге заобљен са предње стране. Штапићи таквих листова могу се полагати само китом без употребе траке за ојачање

Прави избор ивице сухозидних плоча за обраду простора на стропу омогућава поједностављење и олакшавање завршних радова.

Приликом одлучивања о томе шта одабрати дебљину сухозида за плафон, треба узети у обзир много фактора. Главно је да су радови обављени квалитативно, а изградња плафона није представљала опасност по живот и здравље становника.