Како очистити жицу од изолације

У производњи и код куће често се поставља питање како очистити жицу. Нажалост, многи обртници, који обављају овај посао, признају низ техничких грешака, које додатно погоршавају рад електричних система.

Уклањање жице је потребно у различитим случајевима:

 • ако је потребно спојите жице да бисте повећали дужину проводника;
 • када се врши ожичење у стамбеној згради или било којој другој згради;
 • приликом повезивања расвете;
 • приликом повезивања опреме која користи електричну опрему (машине, постоља, транспортери, алати и друга опрема);
 • код монтаже прекидача и утичница;
 • приликом инсталације посебне контролне и контролне опреме у разводним ормарима и др.

Пре него што наставите са скидањем жица, морате знати које су карактеристике њихове инсталације и изолације. Онда ће постати јасно како да се ради у сваком конкретном случају.

Пажња! Све радове на струји и мрежама треба обављати само када је напајање искључено. На граничним тачкама постављени су знакови упозорења који забрањују само-храњење хране.

Карактеристике структуре електричних жица

Електрична инсталација је направљена у две верзије:

 • једноосни - имају једну вену, затворену у изолацију;
 • мултицелери представљају редукцију вена, затворених у општој изолацији.

У једносмерним жицама, пресек се формира само на рачун једне вене. АреаПресек је карактеристика у квадратним милиметрима, која се користи при избору у зависности од вредности струје. Код вишеструких проводника, попречни пресек је дефинисан општим агрегатом свих доступних попречних пресека вена. За еластичност, често се додаје унутрашњост затвореног конца - то је мали додатак који побољшава перформансе кабла.

Изолација је једнострука или двострука. Израђен је од различитих изолационих материјала:

 • пластичне масе - полимерни материјали на бази органских једињења, термопласти се чешће користе - омекшани при загревању. Могу се међусобно збунити, спојити заједно. Ове пластике подржавају сагоревање, при чему се издвајају различити отровни гасови;
 • пластика, која се при загревању отврдњава, названа је термосетирањем. Од тога, изолација се врши само за специјалне примене, када је подложна повећаним захтевима;
 • разне врсте природне или вештачке гуме (гуме), очврснуће при загревању и такође подржавају сагоревање;
 • изолација на бази тканине, неке врсте ткива могу издржати прилично високо загријавање (до 400 ° Ц), задржавајући изолацијска својства;
 • заштита плетенице, која служи за заштиту жица од електромагнетних утицаја, не изолује, већ ствара додатну механичку заштиту од оштећења;
 • Плетеница "Резервација" се користи за заштиту каблова од оштећења.

У зависности од врсте изолације која се користи, уклањамо је користећи различитеалата

Како правилно очистити жицу од изолације

Захтеви за скидање жица:

 • очишћени (акт) део мора бити потпуно сакривен унутар везе;
 • са површине живе изолације треба уклонити са свих страна.

Грешке кућних мајстора:

 • Често домаћи мајстори остављају отворену голу жицу. Када се случајно додирне особа може закључати та мјеста и добити електрични удар;
 • Ако на венама постоје фрагменти изолације, тада његова компресија изнутра можда неће бити довољна за поуздану монтажу. Уз вибрације, на пример, ожичење у аутомобилу, веза је лабава, жица ће изаћи са терминала уређаја, и доћи ће до кратког споја са масом. Возило може трептати.

Резање изолације жице ножем

Нож је најчешћи алат, па се најчешће користи. Треба бити изложен не само појединачним проводницима, већ и кабловима који имају неколико жица. Због тога се у првој фази кабл сече дуж дужине, пукне жице у различитим правцима, а затим се спољашњи омотач пререже. Ако је потребно, ова операција се понавља.

Да би се жица очистила од изолације, потребно је да се нож монтира готово паралелно са језгром, а затим се изреже танак слој изолације. Касније, лагано окрећући проводник, одрежите друге танке слојеве. Окрећући се потпуно на 360 °, они захтијевају потпуно одрезивање премаза. Ове радње се лако изводе ако требате очистити довољно дебеле жице.

Атчишћењем танких жица ножем потребно је резати само изолациони слој.

Пажња! На површини проводника можете оставити траг оштрице, јер ће на овом месту бити критично подручје. Проводник у случају савијања је склон лому.

Након кружног резања на малу дубину, очистите жицу од изолације једноставно, она се уклања са површине у облику цијеви.

Дебели живи каблови за чишћење великог капацитета чисте се, резањем пластичне пречке, а затим дуж. Затим се заштитна љуска лако скида.

Уклањање изолације посебним уређајима

Професионалци имају прилично велики скуп помоћних уређаја за уклањање изолације. Принцип њиховог дјеловања је сљедећи:

 1. Алат одабире одговарајући отвор за откривање жељеног проводника.
 2. Жице су инсталиране у овом току.
 3. Ручка за хватање.
 4. Прво постоји жичана кривина, а затим стругач уклања изолациони слој.

Читав поступак траје не више од једне секунде времена. Али такви уређаји имају прилично високу цену, тако да их купују професионалци који морају много да раде током радне смене.

За више информација о алату за уклањање стриптизета, погледајте овај видео:

Неки кућни мајстори одлучују како да уклоне изолацију са жице тако што ће направити своје лако подешавање. За то користите металну траку (најбољи комад тканине од ножа). На њему извршите угаони рез исподвеличину жице. Унутрашња површина овог прореза је изоштрена да би добила оштре ивице.

О томе како направити уређај за уклањање изолације из жица, погледајте овај видео:

Ако је потребно, да би се изолација одвојила од жица, сваки проводник се причврсти у угаоне прорезе до жељене вредности, а затим са напором. Као резултат, пластика се лако уклања из метала.

На тржишту се понекад могу наћи специјалне гриње које имају сличне слотове. Обично их је неколико који претражују жице различитих пречника од изолације. За извођење операције, проводник се причврсти у поток, а затим се једноставно протеже у жељеном смјеру.

За појединачну и двострану изолацију постоје специјални чешаљ. Они јефтиније коштају, заузимају малу количину простора, прилично лако прекидају изолацију.

Неки занатлије користе боббернетс. Такође стисну проводник са обе стране. Проширивањем жице можете брзо уклонити пластичну изолацију.

Пажња! Када се користе дугмићи, немогуће је притиснути дугмад. Лако можете сећи вену. Морате се прилагодити напору компресије.

Опције скидања флексибилне изолације

Одређене потешкоће настају приликом уклањања материјалне изолације. Конац је намотан довољно чврсто, тешко га је резати ножем. Овде раде различите ствари. Са брусним папиром, жељена површина се брише са једне стране. Други део конца је лако уклоњен.

Вимперс често користе ПЕЛСО. Користе гомиле гранавиндинг Овде се скида шмирглом уз фино зрно. Проводник се поставља на дрвену потпору, а затим, уз неколико потеза, притискајући абразив на носач, навој се прекида једном од страна. Онда је лако уклонити.

Ако је потребно, заштитити заштићену жицу, одсећи спољашњи плашт, а затим га уклонити. Затим шпатула штити плетеницу, ослобађајући изолацију на потребном месту. Тек тада уклоните изолацију са средњег водича.

У неким случајевима могуће је уклонити пластику из метала користећи загријане површине. Тако да понекад радио аматери долазе да скину лемило.

Пажња! Приликом уклањања лемилице ослобађају се штетни гасови. Таква операција треба да се обавља у присуству вентилације или ван просторија.

Понекад скину поклопац и запале га. Овај метод је изузетно опасан. Забрањено је користити га. Опасни гасови су изоловани, изолациони слој је уклоњен неравномерно, неки од њих не обављају своје функције након прегревања.

Уклоните жичану изолацију од било ког кућног мајстора користећи оштар нож. Није лако направити најједноставније прилагодбе за овај рад. Купљени уређаји ће вам омогућити да радите брзо и квалитетно.