Како направити топли кревет за краставце у прољеће

Краставци имају такву особину да је коренски систем много осетљивији од надземног дела, корени краставаца су близу површине, тако да веома снажно реагују на хладноћу. Из тога следи да је добро узгајати и носити ова блага створења само на загрејаном земљишту, температура тла не би требала бити већа од 25 степени.

Краставци воле да расту на топлом земљишту, па су често изграђени за топлији кревет и на сунчаном мјесту. Најлакши начин да то урадите је коришћењем стајњака. Да бисте то урадили, у кедру, где ће се краставци узгајати, уклоните горњи слој плодне земље, сипајте ровове за стајњак у дно и излијте земљу на врх стајњака. Слој земље треба да буде 15-20 цм, што је довољно, јер су корени краставаца површни. Затим темељито пролијте кревете водом и покријте филмом. Неколико дана касније, стајњак почиње да "сагорева" и загрева кревет од дна. Видећете да је филм све онесвестио.

Сада можете садити краставце. Приликом уређења топлог кревета, важно је запамтити да је боље да се гној унапред унесе у топло лежиште од краставаца. Ако правите гној и одмах садите краставце у топлом кревету, кревет ће бити веома висок, а краставац може да изгори.

Дакле, направите кревет унапред, за отприлике недељу дана, ова топла кивета кревет за недељу дана ће досећи нормалан ниво температуре. Ако их испланирате раније, када су могући ротациони мраз, потребно је покрити садњу филмом на луковима, односно направити стакленик. Понекад мале биљке, тако да се не смрзавају, једноставнопокривени поклопцима од резаних пластичних боца. И шта да радим ако немамо гнојиво? Ни то није лоше Стомак сада није скуп, не може свако да га купи. Зато користите лишће, траву, сламу, сено. То ће такође донети добар ефекат. Настављамо до уређаја топлог кревета за краставце.

Карактеристике вишеслојног "топлог" кревета

"Топли" кревети имају своју посебност, која лежи у њиховом функционалном механизму: услед распадања органског отпада долази до расподеле природног метана, што доводи до загревања самог слоја. Услови за узгој краставаца су повољни. Поред тога, биљке добијају читав комплекс природних органских и минералних материја, као и додатну заштиту од штеточина. То олакшава рад вртлара, није потребно плаћати додатна ђубрива и третмане пестицидима засађеним на таквим креветима краставаца. Али брига треба посебно:

 • Редовно заливање само топлом водом.
 • Уклањање свих корова који се појављују.
 • Правовремена берба.

Припрема таквог слоја има низ правила која треба слиједити како би се постигао жељени учинак и висок принос краставаца:

 1. Начин оптималне влажности (сушење садржаја није дозвољено).
 2. Обезбеђивање вентилације (ово је неопходно да би се спречило стварање калупа).
 3. вишеслојни:
 • прво - одводња бруто отпада;
 • други - струготине, пиљевина, картон;
 • трећи - органски кухињски отпадпроизводња (чишћење кромпира, плијесни и сл.);
 • четврти - листови, стабљике и кљунови вртних биљака;
 • пети - компост;
 • шести слој земље из исте области.

4. Место заштићено од вјетрова и промаја.

5. Стандардни параметри:

 • дужина - до пет метара;
 • ширина - један и по метар.

6. Оријентација - од истока према западу (за боље осветљење и загревање краставаца током дневне светлости).

7. Недостатак блиске локације подземних вода.

Поред тога, вредно је обратити пажњу на чињеницу да је култура баште овде расла раније. За даљу култивацију краставаца погодно је место где је засађен лук, бели лук или купус.

Сорти топлих тркача

Топли кревети од краставца могу бити три врсте:

 1. положен са обележивачем - укопан директно у земљу (не може се користити у присуству стајаће воде).
 2. Површина - постављена директно на површину припремљене земље (одлична опција за локацију која се налази у низинама), прекривена је филмом за додатно загријавање и постизање ефекта стакленика.
 3. Подигнут - уз помоћ дрвене кутије потребне величине кревета уздиже се изнад површине земље.

Топли кревети са обележивачем

Да бисте направили кревет са обележивачем, потребно је да у дну лопате дубите ров, положите га са широким гранама и напуните га пиљевином. Преко грања и пиљевине стави слој сламе, баштенски отпад,јесење лишће, несхватљив компост или новине (картон) дебљине од 5 до 7 цм Све је то испуњено топлом водом, затим се сипа мјешавина вртова и компоста. Такав кревет за краставце може трајати и до 5 година или више. Већ другу годину, горњи слој не мора бити допуњен компостом - он се производи самим креветом. Предности кревета од краставца са обележивачем:

 • лако се залијева;
 • вода не стагнира;
 • не треба копати у прољеће (само попуштање);
 • краставци се могу садити много раније него на једноставном кревету.

Топли кревети за површину

То је чак и лакше од обележавања. Потребно је зграбити кревете, а истовремено уклонити коров, ставити мешавину стајњака, компоста и баштенског тла, сипати топлом водом и покрити филмом (по могућности црном). Филм се може фиксирати камењем или опеком. Сличан дизајн је погодан за слетање краставаца.

Зашто је боље направити топли кревет за краставце преко површине тла (посуде за поврће)?

Ови дизајни су сложенији, будући да је потребна изградња кутије плоча, шкриљаца и опеке. На дну таквог контејнера налази се пијесак, затим отпадно дрво, које је прекривено слојем органског отпада (лишће, шљунак воћа и поврћа, љуска јаја). Следећи слој је слама. Сваки од слојева мора бити темељно увучен и изливен у течни стајњак. Све ово је прекривено мешавином вртова и компоста. Предности и мане топлих краставаца прекривају површину земљишта:

 • можете направити неколико слојева исте величине;
 • таквадизајн је погодан за заливање и бријање;
 • заузима мало простора;
 • нема нереда или прљавштине;
 • принос је скоро удвостручен.

Краставце треба посадити дуж ивица кутије у два реда, што омогућава повећање осветљености биљке.

Ако рано пролеће садите краставце на топлим креветима, можете покрити њихове стакленике, направљене од пластичних лукова и полиетилена. Ово повећава ефекат топлог кревета од краставаца и омогућава вам да добијете рану жетву ове културе која не зависи од времена.

Подигнути топлотни кревет

Подигнути топли кревети су посебно добри за влажне хладне крајеве. Претходно се загријава тло, могуће је добити жетву раније. У непосредној близини подземних вода кревети су подигнути изнад земље и у случају зарастања, биљке не косити. Зато посадите чак и стабла камена да заштитите коренски систем од подземних вода.

Подигнути кревети се костију различитим материјалима. Најчешће се користи дрво или шкриљевац, мање метала. Смјештен у средини травњака, уоквирен шатором од плочице, такав кревет задовољава око и краси простор. Или то у облику метарског брда без постранце. Дужина кревета може бити било која, оптимална ширина око метра. Висина подигнутог кревета до 1 м. Ваздух који остаје у шупљинама између великих органских материја обезбедиће дисање и брзо загревање кревета. Да бисте убрзали процес, можете попрскати земљу посебним бактеријама.

Топли кревети за бубњеве

Сорте подигнутих топлих тркачаукључују бовцхецхние топлих кревета који се појавио због вртлара-обртника. Ова топла постељина је једна од најједноставнијих. Ако фарма има стару бачву, можете је узети и напунити свим потребним материјалом, стварајући необичну компостну гомилу. Након одговарајућих поступака и технологије ферментације, краставци се могу садити у земљишту. Овај начин раста је ефективан само у пролећном делу године.

Предности топлог кревета

Предности топле постеље прије уобичајених очигледних:

 1. Топлина која долази из обрађене органске материје не дозвољава да засађене биљке пропадну из пролећних мразева.
 2. Садјење на таквом кревету може се засадити месец дана раније, наравно, покривајући га филмом.
 3. Пролиферисана хранива у земљишту производе велику количину угљен-диоксида, који је неопходан за засађене усеве.
 4. Топли кревет за кухање карактерише значајна количина азотних ђубрива, што је веома корисно за краставце.
 5. Разлагање органских супстанци емитује масу хранљивих састојака, који промовише брзи развој засађених биљака, односно појаву плодова прије рока.
 6. Добра жетва може се сакупити до касне јесени.
 7. Није потребно ништа додатно нахранити краставце на отвореном тлу!

Из неколико варијанти креирања термалног кревета за краставце остаје да се изабере најпогоднији, започне његова имплементација и ужива у плодовима рада!