Шта да се храни Цлематисом током лета

Цлематис је један од најплеменитијих и најлепших вишегодишњих лијана. Може да направи сву своју земљу својим шик цветним бичевима, мењајући је у непризнавање. Цлематис је добро украшен сјеницама, луковима, зидовима куће, оградама. Цлематис се још назива: "винова лоза", "вук", "курвице деда" и "Ломоносов". У природи постоји око 300 врста Цлематис-а. Цлематис се лако брине и веома је захвалан за добру бригу о њима. У складу са правом агротехником, разликују се шареним и дуготрајним цветањем, високом отпорношћу на болести. Данас ћемо вам рећи како да храните Цлематис у љето.

Када треба почети исхрану клематиса

Ако је земљиште било добро попуњено ђубривима прије садње, онда додатна оплодња почиње тек након двије или три године. Али када је тло лоше, неопходно је већ у првом пролећу или јесени да посути дно жбуња бор-хумусом или добро превученим компостом, помешаним са дрвеним пепелом - 1 - 2 руке на канти. Ово се посебно односи на младе јединке чији коренски систем још није довољно развијен. Током лета Цлематис гради огромну масу изданака, лишћа, а затим цвијећа, па је храна за њих на првом мјесту. Нахраните ове љиљане два пута месечно у малим порцијама. А ђубриво мора да буде у течном стању!

Како одредити да је Цлематис без гнојива

Ако погледате цвијет, лако је идентифицирати врсту гнојива која је потребна за цвијет:

  • Цлематис је смањио број младица, листови су добили жућкасту боју, а цвијеће постало много мање - потребна му је исхрана која се заснива на азоту. Да бисте то урадили, можете користити витке домаће птице, разређене водом или гнојем од крава;
  • у биљци постоји узгајивач цвијећа, који је постао таман, као и боја цвијећа постала много лакша - плантаже требају калијеве гнојива. Доласком прољећа, таква прерада може се састојати од калијевог нитрата, а на крају љета препоручује се исхрана сланином с калијевим сулфатом. Да бисте добили хранљиву материју, потребно је да користите 10-12 литара стајаће воде и 25-30 грама ђубрива;
  • са почетком јесени, стручњаци препоручују да ставите у горњи слој земље испод сваке грмове крме, која ће се заснивати на коштаном брашну. За један квадратни метар потребно је 200-250 грама брашна. Ово храњење ће дати биљкама фосфор, чији недостатак доводи до слабог раста младица и промене боје лишћа.

Врсте летњих ђубрива за Цлематис

Чисто и дуготрајно цветање Цлематис-а доводи до активне апсорпције нутријената из тла. Биљци требају минерална и органска ђубрива која се измјењују.

Ако је земљиште било добро оплођено приликом садње младе решетке, ове године боље је не преоптеретити грм са додатним храњењем. Да би се обезбедила равномерна потрошња хранљивих материја, биљка се храни до 4 пута годишње. Неопходни завоји за Цлематис:

  • Бонебрашно Извор фосфора уведен је почетком јесени у количини од 200 грама. пер 1 ск. метар
  • Чуо сам. Користи се приликом садње грма, за сваку биљку, 20-23 кг хумуса.
  • Азот. Храњење винове лозе азотним једињењима је важно за равномеран развој изданака и засићене боје цвећа. За 10 литара воде користи се 1 литра стајњака и 15 грама. нитроамофос или амонијум нитрат.
  • Калијумова ђубрива. Наноси се на почетку пролећа (калијум нитрат), а на крају лета (калијум сулфат) 25 грама. ђубрива за 10 литара воде.

Ради заштите Цлематис-а од штеточина, гљивичних обољења, посебно у периоду активног развоја изданака, тло се третира фунгицидним средствима. Можете хранити биљку кроз листове "Рустурин цвијета" или "Аквариј". Лети, крајем августа, Цлематис захтева калијум и фосфор. Најбоље је користити калијум сулфат, који се разблажује у води и храни лианом. За десет литара воде потребно је тридесет грама супстанце. У топлој сезони, клематис је прскање слабим раствором калијум перманганата и борне киселине. Лиана се распршује једном месечно увече.

Цлематисова исхрана у лето за бујно цветање

Цлематис је прилично непретенциозан. Прилагођавају се различитим климатским условима, могу издржати екстремни мраз и топлоту. Али коријенски сустав Цлематис не воли високу влажност и прегријавање, па тло око коријена треба малча. За ефективно цветање потребно је редовно храњење. Када се први пупољци почну формирати, лиана је једноставнапотребне додатне хранљиве материје. Током овог периода, биљке једноставно требају фосфор и калијум. Најбоље је користити комплексна минерална ђубрива која не садрже хлор. Такође, током периода пупања, земља се даље храни тинктуром крављег стајњака. Величанствени развој Цлематис-а може се постићи повећањем снаге кореновог система: у потопљеном и испраном од 2-3 године старом грму, сви бијели врхови коријена притегну на 0,5 цм, а захваљујући таквој операцији, волумен коријенског система се повећава више од два пута. Следеће године, биљка цвета две недеље раније и има веће цветове.

Која врста бриге је потребна за летења

Цлематис се слабо подноси прегријавањем и сушењем тла. Увек треба да буде мало влажна и лабава. Због тога, након сваке наводњавања и кише, тло око биљака се опушта. Око вртића - плитко (2-5 цм) уништити тло кора и први коров.

Добар резултат даје малчирање земљишту, које дјелимично замјењује залијевање и отапање. За Цлематис као малч, најбоље је користити под - преплављен гној, посут тресетом. Приликом заливања или кише таква малча штеди влагу дуже и даје биљци додатну исхрану. Зими штити коренов систем од смрзавања, нарочито у леденим условима. Захваљујући малчу, постоје многи црви који, док се крећу у земљишту, доприносе побољшању његове структуре.

На крају цветања, крајем августа и септембра, корисно је посматрати храњење монокалцијум фосфатом,комплексно јесенско ђубриво или дрвени пепео. У добро проветреним култивисаним земљиштима, коренски систем Цлематис се простире до ширине до 1 м од подножја грма и до 80 цм дубине, што омогућава биљци да одабере минерале и елементе у траговима који нису доступни за живот из тла. Исправно засађене Цлематис, који се правилно и потпуно пуни, увек цвета и добро се сједињује и добро зими.