Како направити парну баријеру за под у дрвеној кући

Модерни темпо урбаног живота не одговара свима: према статистикама, до 30% становника има тенденцију да се пресели у село, па чак и до 60% - стално се одмарају у викендицама током празника или викенда. Да би се створила удобност и удобност у дрвеној кући, неопходно је монтирати квалитетне и поуздане подове који ће издржати тешка оптерећења и омогућити вам да се одржите топлим током хладног периода.

Парна брана: потреба или редунданција

Добро изведен парни изолациони под у дрвеној кући је један од обавезних радова. Гријач, подови, облоге и линолеум су постављени након овог материјала, јер је главни задатак парне бране да заштити дрвене конструкције и друге завршне материјале од утјецаја влаге.

Појављује се у приватној кући неизбјежно: током падавина долази до испаравања које се појављује извана у облику кондензата, након туширања, у процесу обављања посла код куће (чишћење, кухање).Важан задатак испаравања је спречавање накупљања влаге у структурама, у просторији, јер брзо продире у дрвене елементе куће, нарушавајући њихов интегритет и поузданост.

Како притисак ствара водену пару изнад атмосферске, она почиње да се притиска на дрвене конструкције, постепено их уништавајући. Неизбјежне промјене у температури позадине заједно са овим индикатором доводе до стварања кондензата у државама и на поду. Сходно томе, вода постепено продире у грејач, смањује индекс квалитета.

Ако не постоји парна брана, кондензација постаје узрок појаве:

 • процеси труљења;
 • гљивице;
 • уништавање грејача.

Плоче које се користе за стварање поузданог основног (завршног) пода за производњу у дрвеној кући немају 80% случајева специјалне обраде. Складишта за заштиту, укључујући и од влаге, примјењују се у овом случају не прихваћају. Због тога је за полагање материјала за заштиту од паре неопходна њихова заштита од негативних утицаја воде и паре.

У дрвеним старим зградама, па чак иу приватним модерним кућама од опеке, постоји још једна карактеристика која захтијева пажњу власника и, у складу с тим, кориштење парне баријере - под у висини првог ката у 85% случајева налази се у непосредној близини тла.

Изузетак - присуство капице. У овом случају, неизбежно испаравање влаге, ефекат падавина. Створена парна брана ће заштитити грејач и дрво од утицаја воде. Истовремено, материјал ће проћи кроз ваздух, обезбеђујући квалитетну природну вентилацију неопходну за одржавање оперативних квалитета свих употребљених материјала.

Материјали за парне баријере

Да би се обавио квалитативни рад на заштити пода од влаге, није довољно познавати фазе процеса, потребно је користити најпогодније за структуру типова парних баријера. Модеран произвођач нуди разне опције за овај производ, тако да је важно одабрати најбољу опцију,која ефикасно штити под у дрвеној кући.

Издвојени су следећи главни типови изолације паре:

 • фолије од полиетилена (перфориране, неперфориране, са алуминијумским слојем);
 • материјал од тканине, на бази полипропилена (или, алтернативно, филм);
 • Мастици - материјали за баријере течности (користе се битумен и полимерни спојеви);
 • гума (текући материјал за заштиту). Релативно дрвене куће практично се не користе;
 • дисање или "паметне" ролне (дифузори).

У 75% случајева пјенасти материјал и мембране се користе за заштиту пода од влаге.Течна парна брана је мање ефикасна када се ради са дрветом, који доминира у приватним кућама. Због тога се заштитни материјал овог типа користи за бетонске подове у кућама или становима.

Карактеристике полиетиленске фолије

Полиетиленски филм - материјал популаран међу власницима дрвених кућа. Прије него што га одаберете, треба имати на уму да је врло лако оштетити филм, па треба пазити при слагању. Приступачна цена и широк асортиман су главни критеријуми при избору парне бране за дрвене подове.

Постоје три главне подврсте полиетиленских филмова:

 • са карактеристичним удубљењима (перфорација);
 • без перфорације;
 • са алуминијумом (специјални танки слој који повећава основне заштитне особине).

В 65% случаа за извршениезадатак заштите структуре је да се користи интегрални филм без перфорације. Материјал направљен на њему са сликом перфорације користи се посебно за поуздану и гарантовану хидроизолацију. Сличне разлике повезане су са специфичностима структуре материјала сваке врсте. Филм има микроскопске рупе, које одређују степен пропусности паре.

Ако је полиетиленска фолија изабрана за заштиту од паре и влаге, онда ће додатно бити потребно уредити отвор за проток ваздуха - вентилацију и тек тада извршити полагање материјала.

Могуће је повећати квалитет, поузданост и трајност заштите применом у процесу рада пластичне траке са рефлектујућим алуминијумским слојем.По карактеристикама, баријерне особине филмова са алуминијумом су веће него у варијантама без овог слоја. Због тога се подврсте користе за заштиту просторија високе температуре, укључујући кухиње, зимске вртове, базене, купке и сауне.

Они практично увек имају повећану концентрацију водене паре. Главни недостатак који постоји у пластичном филму је његово лако оштећење. Чврстоћа материјала је ниска, тако да монтажу треба обавити опрезно.

Полипропиленска фолија

Још један материјал за подове који вам омогућава да заштитите дрво од дејства водене паре - полипропиленски филм. Његова издржљивост је 35-40% виша него код полиетиленских аналога. Материјал осигурава дуготрајну заштиту дрвеног пода. У исто времефилм је лаган у складишту, поред тога, материјал има високу отпорност на негативне атмосферске појаве.

Модерне полипропиленске фолије спречавају стварање кондензације, тако да нема нарушавања равнотеже температуре и влажности.Рушење парне баријере овог типа се дешава рјеђе него раније, јер садржи посебан слој од чврсте влакнасте вискозе са целулозом. Има способност да брзо и ефикасно апсорбује и поуздано задржава влагу, што је више пута више од самог материјала.

Присуство вискозе и целулозе омогућава поуздану заштиту пода и саме баријере од стварања кондензата. Такође, материјал има способност исушивања, тако да је вентилација неопходан елемент.

Полипропиленске фолије се полажу специјалним вискозним слојем. Између парне баријере и гријача потребно је направити вентилацијски отвор. Главне предности су доступност већини власника сеоских кућа по цијени, једноставност непрофесионалног (само) слагања, као и добри показатељи чврстоће и издржљивости.

мембране

Поуздана парна брана за завршни под у дрвеној кући може се извести уз помоћ савремених материјала - мембрана са дифузним формацијама. Она је најскупља по цијени, али се одликује повећаном снагом, која је важна за полагање и рад. Мембране лако пролазе амбијентални ваздух, тако да материјал ефикасно штити од негативних ефекатавлаге Додатно, подешавање нивоа влаге у ваздуху.

Неткани материјали могу да пропуштају ваздух са једне или две стране, односно на тој основи постоји подела на 2 типа:

 • једностране ваљкасте мембране (материјал може активно да прође ваздух: како кажу професионалци у конструкцији и обради, "дишу");
 • са две корисне стране (одређено отворима нетканог слоја).

Ова особина утиче на избор начина за ојачање и постављање баријере за испаравање.

Дакле, приликом полагања једностране мембране потребно је пажљиво пратити која ће се страна придржавати за грејач. Када бирате двосмерну мембрану, страна стог није битна.

Такође, овај тип мембранског материјала може регулисати количину паре, утврђујући ту бројку за ниво влаге и температуре у просторији. Између мембране и топлотне изолације нема вентилационог отвора, што вам омогућава да ставите у рад све могуће просторе, пружајући високе перформансе у смислу топлотне изолације.

Парна брана ради у дрвеној соби

У дрвеној приватној кући, испаравање пода је важна фаза у аранжману.Распоред полагања заштитног слоја треба да поштује особитости стварања пода представљеног следећим слојевима:

 • плоче од грубог пода;
 • заостаје;
 • заштитни слојеви парне бране (као и хидро- и топлотна изолација);
 • плоче за завршну обраду подова;
 • специалсподлоге за загревање (не увек се користе);
 • разне подне облоге (линолеум или тепих).

Под је постављен на потпорне конструкције (цигла или бетон). Често постоји природна вентилација између грубог пода и тла. Провести процес испаравања најбоље је у фази грађевинских радова.

Припрема за парну баријеру

Да би се сав неопходни рад обавио са максималном поузданошћу и квалитетом, требало би спровести посебну обуку.Фазе су следеће:

 • дрво (грубе и главне даске, јаки носачи (трупци) и трупци) морају бити третирани средствима за спречавање појаве гљивица и плијесни, заштите од инсеката;
 • за уградњу заостатака и за монтажу базних плоча необрезаних багера;
 • ставите одабрану врсту материјала како би заштитили структуру.

Ако се процес заштите од кондензације врши током већих поправки, тада ће прва фаза бити уклањање подне облоге, подова, а затим грубе плоче. Топла изолација ће такође бити уклоњена.

Након тога, мораћете да проверите стање трупаца и носача подне конструкције. Плоче које су постале неприкладне морају се замијенити. Након завршетка поправке пода, можете почети полагање материјала како би заштитили од влаге и паре.

Стампинг процесс

Процес полагања је довољно једноставан тако да се може обавити без помоћи стручњака. Парна брана се поставља на један слој грубих подних плоча. Сви обликовани спојеви морају бити залијепљениспецијална конструкцијска трака, онда ће поузданост и квалитет бити високи. Да бисте били сигурни, можете да се преклапате.

За поуздано причвршћивање заштитног материјала треба користити не само траку, већ и чавле или кламерице са спајалицама средње величине. Предност траке је могућност стварања кохерентног премаза, без пукотина, неједнакости или савијања зглобова.

Приликом слагања парне бране потребно је осигурати да је материјал затворен у складу са правилима иу складу са карактеристикама уградње (слој топлинске изолације на пару).

Следователно, съответствие възможност за съдовежение на бариката на пари:

 • припрема грубог пода - третман свих елемената антисептиком;
 • полагање парне баријере - на оквир се поставља ролна, постављају се одвојени лимови;
 • врши се причвршћивање материјала на периметру, полагање спојева и шупљина;
 • наслагани грејач;
 • постављен је други слој парне бране;
 • је подни под.

Када је све могуће у процесу рада, спојеви и пукотине различитих величина, празнина, незаштићени материјал локације биће елиминисани, могуће је поставити даске пода. Подна облога, линолеум или тепих је последњи.

Ако се за висококвалитетну заштиту паре користи парна изолација са фолијом, која повећава индекс квалитета, онда материјал треба бојати метализираном (сјајном) страном према горе тако дабио је видљив.

Видео: уређај и подно грејање приземља

Стога је заштита од паре важна фаза у заштити спола и способност да се повећа његова поузданост и трајност. Врсте материјала су разнолике, што вам омогућава да изаберете опцију која у потпуности задовољава потребе и финансијске могућности потрошача.