Како мјерити снагу струје помоћу мултиметра

Снага струје уз напон и отпор је веома важан појам у електричној енергији. Мјери се у амперима и одређује се количином електричне енергије која пролази кроз водич за одређену временску јединицу. Одредите његову вредност уз помоћ мерних инструмената, код куће, лакше је са мултиметром, или тестером, који је на располагању многим власницима модерних станова. Контрола струје је веома важна за рад механизама који зависе од напајања електричном енергијом, јер његово прекорачење максимално дозвољене вредности доводи до квара уређаја и појаве ванредних ситуација. Тема овог чланка је како мјерити снагу струје помоћу мултиметра.

врсте мултиметара

На тренутном тржишту електричних апарата приказана су два типа тестера:

  • Аналогни.
  • Дигитални.

Главни елементи аналогних уређаја су скала са одељцима на њој, која одређује вредности електричних величина, и показивач стрелице. Овакви мултиметри су веома тражени од стране почетника због њихове ниске цене и лакоће коришћења.

Али, заједно са овим позитивним аспектима, аналогни тестери имају и низ недостатака, од којих је главни велика грешка мерења. Може се донекле смањити захваљујући отпорнику за подешавање, структурно је дио уређаја. Међутим, ако је потребно измерити електричне параметре са великом прецизношћу, боље је користити дигитални уређај.

дигитални мултиметри

Јединиекстерна разлика дигиталног уређаја од аналогног је екран, на којем су приказане мерене параметре. Стари модели опремљени су ЛЕД дисплејом, уређајима новог типа - течним кристалима.

Карактеришу их висока тачност мерења и лакоћа коришћења, јер не захтевају подешавање калибрације.

Недостатак ових уређаја може се назвати цена, која понекад премашује трошкове аналогних тестера.

карактеристике дизајна

Без обзира на број утичница у мултиметру, било који од ових уређаја има два типа излаза, који су означени различитим бојама. Укупан излаз (маса) је црн и има ознаку "цом" или "-". Излаз, намењен за мерење (потенцијал), има црвену боју. За било који од параметара који се мере у електричном кругу може бити његова утичница.

Немојте се плашити да га помешате с другима, јер је свака од ових гнезда означена одговарајућом јединицом.

Други спољни елемент уређаја је ручка за подешавање мерног опсега, која се може окретати у кругу. На дигиталним мултиметрима ових ограничења више него на аналогним, поред тога, они могу укључивати додатне опције, на пример, зујалицу и друге. Пошто говоримо о томе како користити тестер да би се омогућило узорковање јачине струје, проблем ће бити на скали са амперима.

Сваки мултиметар има своју максималну струјну границу, а када се бира електрична мрежа за испитивање, јачина струје проверена у њој треба упоредити са ограничењем накоји уређај је израчунат. Дакле, ако је струја унутар електричног круга 180 А, не препоручује се мјерење мултиметром од 20 А. јер ће једини резултат бити сагоријевање инструмента одмах након почетка испитивања. Максимално ограничење је увек назначено у пасошу мултиметра или на телу уређаја.

Поступак припреме инструмента за мјерења

Прекидач мултиметра се мора пренети у сектор А (ДЦ за ДЦ или АЦ за АЦ), који одговара тренутном мерењу, одабиром жељеног ограничења. Неки модерни тестери за ДЦ електроланкове имају једну позицију, а за наизмјеничне један. Да бисте направили грешку, морате се кретати кроз слова која су доступна на предњем панелу.

Они су исти у било ком уређају, само морате да схватите која је вредност сваког од њих.

Сви мултиметри су опремљени са два кабла, на крају сваког од њих се налази сонда и конектор. Други крајеви жица су уметнути у утичнице уређаја, који одговарају тренутном мерењу, у нашем случају - јачини струје.

процедура мерења

Мултиметар за мерење јачине струје је укључен у прекид електричног кола. То је главна разлика у односу на процедуру мерења напона на којем се тестер спаја паралелно са ланцем. Вредност струје која пролази кроз уређај назначена је стрелицом на скали (у случају аналогног апарата) или приказана на течном кристалуПриказује се (ЛЕД).

Раставите тестни ланац да бисте укључили уређај у њега може бити различит. На пример, искључите један од терминала радија помоћу лемилице.

Понекад морате да закачите жицу помоћу клијешта или клијешта.

Када се одређује вредност струје батерије или батерије, овај проблем не постоји, јер једноставно састављање ланца, од којих је један елемент мултиметар.

Шта треба узети у обзир приликом мерења

Важан услов за одређивање јачине струје је укључивање у ланац ограничавајућег отпора - отпорник или конвенционална сијалица. Овај елемент ће штитити уређај од лома (изгарања) под утицајем електронског флукса.

Ако тренутна снага није приказана на индикатору, то указује на погрешно одабрани лимит који треба да се спусти за једну позицију. Ако поново нема резултата - још један, наставља се док не буде било какве вредности на екрану или скали.

Потребно је брзо произвести сензор - сонда не смије дирати кабел дуже од једне или двије секунде. Ово посебно важи за батерије са малом потрошњом енергије. Ако, мерењем јачине струје акумулатора, држите сонду на жици дуже време, резултат ће бити њихово пражњење - делимично или потпуно.

Сигурносна технологија

Као што видимо, поступак мјерења јачине струје помоћу мултиметра не представља никакву сложеност. Важно је слиједити упуте и не заборавити строго поштивање сигурносних мјера:

  • Пре извођења мерења, искључитеповер грид.
  • Проверите изолацију каблова - током дуготрајног рада, понекад је нарушен њен интегритет, а вероватноћа електричног удара је знатно повећана.
  • Рад искључиво у гуменим рукавицама.

  • Не вршите мерења при високој влажности. Чињеница је да влага има велику електричну проводљивост и да се повећава и ризик од оштећења.
  • Особа која је претрпјела шок због тренутне потребе треба медицинску помоћ. Ако је могуће, било који рад на електричној енергији, укључујући и мјерење, најбоље се ради заједно. У необичној ситуацији, присуство партнера може бити право спасење.

Након завршетка мерења, сечени каблови се морају поново повезати, пошто су претходно гасили круг.

Детаљна и визуелна мерења се врше коришћењем мултиметра на видеу:

закључак

У овом чланку смо схватили како да проверимо јачину струје помоћу мултиметра. Након читања описаног материјала, сваки одрасли ће моћи да се носи са овим задатком, захваљујући мултиметру - уређај је прилично једноставан, али истовремено је неопходно ријешити не само професионалне, већ и домаће проблеме повезане с електричном енергијом.