Како израчунати материјале за суви зид

Прије почетка завршних радова за израду висећих конструкција, потребно је израчунати материјале за строп сухозида, занемарити ову непожељну фазу.

За израчунавање сухозидних плоча бит ће потребно само измјерити просторију и израчунати површину. Али то није све, јер за уградњу спуштених плафона потребни су профили, вијци, привјесци, ракови, типлови и конектори - ови материјали треба израчунати што је могуће прецизније, како не би потрошили новац узалуд.

списак грађевинских материјала

Пре него што купите потребне компоненте, направите детаљну листу потребног материјала:

 • ГЦЛ слова
 • Профил лежајева УД-27
 • Профил стропа ЦД-60
 • Вертикална суспензија за профил ЦД-60
 • ракови
 • Конектор за профил ЦД-60
 • Челик за чавле
 • Пластични типлови
 • Саморезни вијци (за дрво, 18 мм за профиле, 30 мм за лимове)
 • Рељеф за шивење спојева
 • путти

Можда ће бити потребне друге компоненте ако се планира уградња вишеетажног плафона од сухозида, али ћемо размотрити једноставну једноспратну конструкцију стропа, која се једноставно гради својим рукама.

Метод графичког израчуна

Израчунавање стропа сухозида на овај начин укључује креирање графичког цртежа на папиру. Ово ће вам помоћи да не само правилно распоредите профиле и попишете их, већ и да правилно поставите суву зид, тако да мање течности остају што је могуће мање.

Цреатеграфички пројекат је следећи:

 1. Извучена је схема плоче на стропу, на њој се ставља решетка у 10 цм танким линијама и 100 цм - масноћа;
 2. Изводи се "распоред" ГКЛ-а, пре свега слова, затим секција. Резултирајући резултат се заокружује за цијели број у већем дијелу. Ако је тешко визуално замислити овај процес, онда можете једноставно раширити плахте на поду просторије, која би требала створити привјесак, а затим преносити резултат на папир. У глави, ово се може израчунати на следећи начин: да се укупна површина подели на површину од једног листа - 3 квадратна метра;
 3. Након тога, морате применити профиле. Овим прорачунима потребно је приступити компетентно, полазећи од шеме распореда ГКЛ;
 4. Налепнице се постављају на тло инсталације суспензија. Ако се тај број удвостручи, тада ће се добити број потребних типли за нокте;
 5. Из профила ЦД-а постоје крижеви. Ракови ће бити постављени на дијеловима спојних водова профила, сваки од њих ће ићи на 4 вијка 18 мм;
 6. Периметар просторије је укупна дужина профила УД-27;
 7. Израчунавају се уздужни и попречни профили ЦД-60. Дужина профила се формира одузимањем броја зглобова помножених са 6 цм (ширина водилице стропа). Све ово је подијељено на 3 или 4 м и заокружено на већу страну;
 8. Причвршћивачи водилица израђени су у 25 цм, односно на 1 м потребно им је 4 ком. Испоставило се да цео периметар мора бити подељен на 4, а резултујући број додати 8 - сидришта за углове.

Ово је једноставан начин израчунавања који ће вам помоћи да прецизно одредите бројнеопходни материјали за суви зид.

Схема рамка за 2-нивое стропа

математички метод

Ако знате величину просторије и потребну листу материјала, можете израчунати компоненте за строп од сухозида пола сата уз помоћ математичких прорачуна.

Гипсане плоче морају увек стајати на профилу, не висити у ваздуху. На основу тога и величине гипсаних плоча, размотрите растојање између профила.

Обрачун сухозида

За израчунавање сувог зида израчунавамо површину стропа и дијелимо са 3 - ово је површина листа ГКЛ. Заокружите на цијели број.

обрачун профила

Водећи профили се лако рачунају, с обзиром на то да је дужина профила 3-4 м. Можете израчунати колико ће вам требати 3-метарски профили, колико - 4 метра.

Водичи за плафоне су такође направљени на 3 и 4 м. Ако их поставите на сваких 60 цм, поделите дужину собе за 60, то ће бити број профила. Ми га помножимо са 60; ако се испоставило да је тај број дужи од дужине собе, изрежемо последњи профил.

Прорачун скакача

Јумбо је посебан конектор који помаже да се два профила чврсто повежу. Профил и скакач чине правоугаоници 60 к 60 цм

Удаљеност између профила је 60 цм, ознака је профилни центар. За израчунавање узимамо профил ЦД-60 и одузимамо 3 цм од врха и дна.За лакше сакупљање, одузмите још 0,5 цм.Излаз 53,5 цм - то је величина главног џампера.

Након одређивања броја скакача, помножимо га са дужином просторије. То ће вам помоћи да сазнате колико ће им требати профили метра за њих.

Израчун суспензија

Суспензије се такође могу израчунати једноставно узимајући у обзир да су постављене на пола пута. Показало се да ће сваком профилу дужине 4 м бити потребно 8 комада. Знајући број профила, помножите га са 8 и дођите до потребног броја.

Прорачун типла и вијака

Све причвршћиваче треба купити са малим залихама, они су јефтини и могу бити корисни на фарми, чак и ако остану.

За појединачни рак, потребна су четири саморезна вијка за сваки од лежајних и стропних дијелова - 2, за вертикалне суспензије - 4.

Број махуна се множи са 2, јер на појасевима постоје два чавла. Водилица се монтира у кораку од 300 мм, тако да мјеримо периметар, који треба подијелити на 300. Састављањем бројки добивених умножавањем суспензија и расподјелом периметра добивамо број чавала.

Ако нема искуства у ремонту, боље је позвати стручњаке који ће компетентно израчунати материјал и обавити посао брзо и квалитетно. Не занемарите калкулације, јер зависи од тога колико новца ћете потрошити на поправку, чак и ако све урадите сами.