Како изабрати двокружни гасни котао за кућу?

Независно грејање на гас ће бити ефикасно и економично само када ће његов дизајн и инсталација узети у обзир све техничке нијансе и потребе домаћинства становника куће. Гасни котао је кључни елемент аутономног система грејања, тако да је још увек потребно одлучити о врсти и типу гасне опреме за грејање у фази пројекта. Да бисте сазнали који је бојлер бољи у сваком бетонском кућишту, на поду и зиду, у једној цијеви или у двије цијеви - тежак задатак и заслужује посебан чланак. Покушаћемо да схватимо ситуацију, као да изаберемо двокружни гасни котао за кућу, ако одлучите да останете на јединицама овог типа.

У овом случају одабрати многе критеријуме. Сваки аспект има одређену вредност, има одговарајућу улогу у раду кућног грејног система. Ваш избор у коначници зависи од нивоа удобности у кући.

Шта одређује ваш избор?

Ако сте власник градског стана или власник малог приватног стана, ваш избор у корист двокомпонентних котлова је потпуно оправдан и очигледан. Главни аспект који најчешће одређује такво решење је жеља власника да прими неколико инжењерско-техничких решења одједном, "два у једном", самостално грејање и снабдевање топлом водом. Информације за скијаша на тему гасне котловске опреме данас су у огромном износу. Покушајмо да схватимо шта нам је потребно, који модел треба дати предност, и који технички параметри дво-круговних котловатреба обратити пажњу.

За почетак, потребно је јасно дефинисати обим захтјева за аутономни систем гријања, који произлазе из постојећих техничких увјета живота и властитих потреба домаћинства. На пример:

 • која површина ваше куће, стана, викендице захтева грејање;
 • какве климатске услове у вашем региону;
 • у које доба године је рад система гријања најрелевантнији;
 • колико траје грејни период за ваш дом;
 • који је циклус укључивања /искључивања гасног котла;
 • стварни број становника једне стамбене куће;
 • ниво удобности домаћинства у кући, укључујући интензитет гријања, степен смјештаја вањске топлинске изолације и могућност опскрбе топлом водом;

Одговарајући на ова питања, већ ћете бити у могућности да се ближе приступите решењу задатка и самостално изаберете модел двокружног гасног котла за ваш стан или приватни дом. Често избор одређује трошкове агрегата, методе и услове за уградњу гасних котлова у специфичним условима.

Спецификације

Прва ствар коју треба напоменути је да ли је прикладан двокраки котао за ваш водоводни систем. Кварови у раду система хладне воде могу довести до озбиљних кварова опреме за гријање.

Важно! Приликом избора модела за гасни котао потребно је утврдити способност пројектовања да реагује на разлике у радном притиску у систему ЦВП. Произвођачи обично наводе у пратећој документацији минимални праградни притисак воде неопходан за активирање котла и његов накнадни рад.

Двокружни котлови се обично користе за гријање у малим стамбеним зградама, гдје довод топле воде није повезан с великом дужином цјевовода. Битна ствар је број становника у кући. Ако се истовремено и интензивно користи више тачака парсирања топле воде, врло је вероватно да количина топле воде неће бити довољна за свакодневне потребе.

На примјер: боље је инсталирати плински котао у кухињи или у купаоници, гдје нема потребе за постављањем велике цијеви за довод воде. Ако цеви за довод топле воде имају дужину већу од 7 м, време чекања, док топла вода тече из славине, биће продужено.

Шта је гасни котао са два круга?

Прва ствар која вас угризе у двоструким котловима је њихова компактност. Заиста, у својим димензијама, такви модели једноставно се савршено уклапају у планирање градског стана, практично и практично за уградњу у приватну кућу мале величине. Проучавајући технолошке могућности сваког модела и њихову функционалност, можете изабрати гасни котао који максимално задовољава ваше потребе и техничке захтеве.

Често су двокружни котлови мини котлови опремљени свим потребним функцијама за кућну употребу. Зидна верзија је практичнија и практичнија. Савремени модели су у стању да ефикасно решавају проблеме са грејањем стамбених просторија и обезбеђују становникетопла вода за пословне потребе. Присуство аутоматизације обезбеђује висок степен поузданости агрегата.

Карактеристике унутрашње структуре и техничких параметара агрегата

Зидни котлови данас су најчешћа варијанта грејне опреме која се може наћи у градском стану. У поређењу са једнокомпонентним моделима котлова, такве јединице су много јефтиније. То утиче на оптимизацију све опреме инсталиране унутар саме структуре.

За поређење: лакоћа агрегата се постиже коришћењем измењивача топлоте од нерђајућег челика и биметалног материјала. Уместо резервоара за топлу воду, конструкција користи проточни метод грејања. Обично је инсталирана најмање две циркулационе пумпе да би се створио неопходни притисак у систему. Сви остали елементи конструкције - сензори, аутоматизација, главни и сигурносни вентили, плински пламеници су малих димензија, међусобно су уско повезани и састављени су у малом волумену.

На дијаграму је приказан уређај двоцевног кућног гасног котла и принцип његовог рада.

Котао је много снажнији и тежи. Измењивачи топлоте од ливеног гвожђа или челика, сакупљачки резервоар за топлу воду (котао индиректног грејања) - све то и још много тога има значајне димензије и тежину, што чини подове захтевнијим. Инсталирање двоструког гасног котла типа кату захтева посебно место иличак и засебна соба, у којој би требао бити добар капуљач, и опремљен димњаком. Такви агрегати се обично налазе у великим сеоским кућама, у приватним стамбеним зградама у два или више спратова.

Што се тиче избора одређеног модела зидног гасног котла, ту и тамо не треба журити. За ефикасно функционисање опреме за загревање гаса потребна је вуча кроз коју се врши сагоревање горива у пећи. Неки модели су дизајнирани за природни пропух, док су други, напротив, опремљени вентилаторима за присилну вентилацију. Поређењем обе опције постоји нижа цена агрегата са природном вучом и отвореном комором за сагоревање. С друге стране, у овом случају ћете морати да урадите организацију димњака, који треба да буде у складу са свим техничким стандардима и стандардима.

Напомена: за градски стан, незграпна димна цијев није прикладна. Која од ваших комшија ће вам се допасти дим из вашег стана од димне цеви.

Модели са затвореним ложиштем и присилном вентилацијом су скупљи, међутим, практичнији и поузданији у раду. За двокружни котао са затвореном комором за сагоревање, инсталиран је коаксијални димњак, који је компактна цев која делује на улаз и излаз. Такви дизајни нису димензионални, не захтевају много простора и могу се инсталирати у градски стан.

На шта треба скренути пажњу: приликом интензивног коришћења топле воде у кући, боље је опремити систем грејања гасним котлом са додатном акумулацијомкапацитет за топлу воду. Залихе су 50-60 литара. у свакој ситуацији. Уграђени котао ће обезбедити константан притисак воде у систему и одржати потребну температуру топле воде.

аутоматика

За уређаје за гријање на гас, један од најважнијих елемената дизајна је аутоматски. Данас ниједан модел плинских котлова није произведен без уређаја за аутоматско управљање за опрему за гријање, која може бити механичка или електронска. Избор опреме у овом случају за потрошача.

Модели страних произвођача практично су опремљени електронским уређајима за аутоматизацију. Овакав приступ чини модерне уређаје за грејање високотехнолошким уређајима способним да раде у различитим режимима и независно контролишу тренутно стање свих елемената једног механизма. Трошкови таквих котлова представљају значајну препреку за многе потрошаче. У неким случајевима, гасни котлови опремљени електроником постају таоци електроенергетског система. Нема струје, нема грејања. Чести кварови и кварови плинских котлова са електроником доводе до додатних трошкова за поправку и одржавање опреме.

За референцу: гасни котлови опремљени електронском аутоматиком имају већу вероватноћу да пропадну због кварова електронских компоненти система (сваки други котао се поквари са грешкама електронике). Чести прекиди напона у мрежи, скокови напона негативно утичу на рад јединица за гријање гаса са електронским уређајима за аутоматизацију.

Најбоља опција за наше услове биће куповина котла са независним извором напајања или са механичким контролним уређајима. Такви модели су буџетска опција. У раду су практични и непретенциозни.

Снага котла. На шта желите да обратите пажњу?

Кључне тачке које утичу на ваш избор могу бити снага котла. Не треба одмах стати на гасне двоцијевне котлове велике снаге. Технички напредак који смо постигли омогућава нам да направимо моделе који су дизајнирани за различите потребе домаћинства. Главна ствар је да се објективно приступи захтевима које поставите за аутономни систем грејања. Избор гасног котла са два круга ће бити успешан ако имате готов пројекат на дохват руке и слушате стручне савете.

Табела јасно показује како је могуће одредити снагу котла у сваком случају

Треба напоменути да многи власници станова и приватних кућа погрешно одговарају рјешавању питања одређивања оптималног капацитета система гријања. Дошло је до погрешног схватања да сви модели са два круга плинских котлова имају капацитет од 24 кВ. Детаљно упознавање са понудом на тржишту ће разјаснити ситуацију за вас. Типично, снага таквих модела варира у распону од 17-35 кВ. Кључни аспект одређивања снаге је број тачака топле воде у кући. Да би изабрали двокружни гасни котао треба да се заснива на правилу - што је више дизалица са топлом водом, то ће више бити потребноснага котла.

На пример: приватна кућа са површином од 200 м2 ће у потпуности загријати појачивач снаге 24 кВ. Међутим! Ако у кући постоје два купатила, такав капацитет ће бити мали за нормално снабдевање топлом водом. Стога, приликом куповине котла, потребно је узети у обзир број тачака прикупљања топле воде.

Од укупног капацитета котла, трећина ће бити загријана, односно 5-10 кВ. Остатак киловата иде на загревање воде у систему топле воде у стамбеној згради. Другим ријечима, за гријање куће је довољно 30-40% капацитета котла, потребна је друга снага за нормалан рад система ПРТ.

Заустављањем на оптималним параметрима снаге гасног котла, додајте 10-20% на ову цифру, узимајући у обзир топлотне губитке који су неизбежни приликом рада аутономног система грејања. У многим аспектима, количина губитка топлоте зависи од топлотне ефикасности стамбеног објекта. Правовремени рад на изолацији стамбених просторија у кући или интегрирана изолација станова омогућит ће уклањање погона опреме за гријање за оптималне режиме.

Шта би требало да буде измењивач топлоте у котловима са два круга?

Постављањем циља да се обезбеди максимална удобност у стану, не треба прибећи екстремима и покушати све купити одједном. Важно је запамтити: "бољи непријатељ је добар". Модерни зидни модели двокружних котлова производе се са два типа измењивача топлоте:

 • одвојени производи;
 • Биметални уређаји;

Јединице са одвојеним производима - то су котлови, укоји су два измењивача топлоте. Главни или главни се користи за загревање носиоца топлоте у систему грејања, док је секундарни измењивач топлоте пројектован за загревање воде у систему снабдевања топлом водом. У првом типу, главни рад се врши на загревању измењивача топлоте, који је одговоран за рад система за грејање. Секундарни измјењивач топлине је већ преко индиректног загријавања због загријаног расхладног средства воде, у систему плина под високим тлаком.

Прикупљање модела за вас, фокусирајте се на његову прилично високу вриједност. Разлог је висока цијена у великом броју појединачних елемената и додатних значајки.

Напомена: Значајне предности котлова са одвојеним измењивачима топлоте су недостатак загревања ваге у измењивачу топлоте, који се индиректно греје. Поред тога, ова шема потпуно елиминише кључање воде у систему.

Друга опција - котлови са одвојеним измењивачима топлоте имају двоструке елементе. У процесу рада котла врши се истовремено загревање носача топлоте за грејање и воду за систем ПРТ. Сходно томе, у таквим системима, шљам се формира брже, пропусност расхладног средства и топле воде у цевоводу се погоршава.

Стварамо потребан ниво комфора

Избор котловске опреме мора бити у потпуности у складу са захтевима за аутономни систем грејања. Шта може да утиче на ефикасност котла са два круга? Промене температуре спољног ваздуха зависе од климатских услова региона у коме живите.

Широк распон модела са два кругакотлови вам омогућују да самостално одредите који је начин управљања уређајем за гријање на плин најбољи за вас. Данас се издају модели агрегата са следећим типовима система регулације снаге:

 • једнофазни;
 • двофазни;
 • три корака.

Најчешћи и тражени модели су модели који користе двостепени систем контроле снаге котла. Управо се ови котлови лако прилагођавају сезонским и дневним промјенама температуре зрака. Способност контроле рада у два режима омогућава оптимално загревање расхладног средства у систему, у зависности од тога да ли је топлота на улици или хладна. Подешавање интензитета гријања значајно продужава вијек трајања пламеника и измјењивача топлине.

Котлови са једнофазним системом регулације су мање удобни у раду. Такви модели су много јефтинији, а то је, наравно, због ограничених капацитета њихових технолошких могућности.

Гасни котлови, опремљени са тростепеним уређајима за контролу снаге, бољи су од других опција. Такви агрегати су потпуно разноврсни и самостални у раду, али високи трошкови ограничавају популарност примене ових високотехнолошких уређаја.

Који произвођач може да бира?

Независно грејање - уредба не једног дана. Од избора модела котла, остали елементи система зависе од вашег комфора не само данас већ иу наредним годинама, тако да у овом случају није вредно уштеде на опреми. Једини излаз из ове ситуације је да се темељно проучипостојећих тржишних приједлога и узети у обзир репутацију произвођача.

Познати у свету компаније и компаније које се баве производњом технологије грејања, покушавају да задрже бренд и цене свој углед. Модели котлова водећих произвођача су поуздани, практични и практични у раду. Мала разлика у цијени је надокнађена недостатком проблема са опремом током рада.

Међутим, слепо верује у поузданост модела страних произвођача није вредно тога. Чести случајеви када је увозна машина потпуно неповезана са нашом реалношћу. Ефикасност гасног котла може да утиче на квалитет расхладног средства. Такође је важно имати сервисну и поправну базу у вашем подручју. Купите агрегат за који можете добити дијелове и резервне дијелове цјевасто, уз чију ће поправку бити потребно обавити кућну радњу - најсумњивија погрешка. Нека ваш избор буде одговоран у свим аспектима! Савршен избор је куповина опреме коју је произвођач прилагодио руским условима.