Како изабрати чекић?

Мале поправке или велике конструкције не могу се замислити без употребе таквог алата као бушења. Својим изгледом, многи процеси су постали лакши и пробушили уредну рупу у бетонском зиду, без уништавања остатка његовог дијела, што је лакше.
Многи произвођачи, од њемачког до кинеског, покушавају да побољшају своје моделе, али нажалост, далеко од свега, долази до појма "цена-квалитет". И ево целог улова. С једне стране, да би се дао велики новац за рад са уређајем код куће, нема смисла. Али куповина нискоквалитетног уређаја такође није пожељна. Како бити?
Ако желите да знате шта вреди купити и како да изаберете добар модел, прочитајте овај чланак до краја.

Како изабрати чекић

Главни критеријум за избор су снага, утицај, тип уређаја и кертриџа, број начина рада, тежина и друге карактеристике. И тако, фирма-продуцент.

снага

Будући да се уређај користи углавном за пробијање зидова, тада моћ има важну улогу. Управо из овог показатеља морамо слиједити избор. Модерни уређаји имају широк распон снаге, од 450 до 2 000 В. Не постоји дефинитивна подела у овом плану, али условно, уређаји до 900 вати су "кућни", од 900 до 1500 - за малу градњу, и више - за професионалце.
Али много зависи од врсте зидова. Што је дебља и јача површина бушилице, више је снаге потребне уређају. На пример, за дебеле бетонске зидове капацитета 900 ватиможда мало, и 1400 одједном.
Али не вреди тражити бројеве. Ако вам је потребан уређај за бушење једне рупе сваких шест месеци, онда ће 600-750 вати бити сасвим довољно.

Тип

Перфоратори могу бити два типа - вертикални и хоризонтални. То зависи од локације мотора у уређају. Хоризонтални је погоднији за рад у малој соби, гдје нема могућности за окретање.
Вертикалне се односе на професионалне, и раде повољније. Имају облик Л-облика, што систем хлађења чини вишим.

хит

Брзина апарата зависи од ударне чврстоће. По правилу, он је пропорционалан моћи.
Важно! Немојте бркати чекић и ударну бушилицу. Упркос сличности алата, постоји велика разлика, која је управо у снази штрајка. На пример, бушилица не може да продре у бетон дебелих зидова. Поред тога, перформансе бургије су много мање.
Снага удара се мери у Џоулу и што је више, то боље. На пример, уређај снаге 750 В има ударну силу од 3 Ј и пробија рупу пречника 28 мм. И други уређај, снаге 1500 В и ударна сила од 20 Ј, до 56 мм у пречнику. На основу тога, потребно је узети у обзир не само бројеве, већ и додијељени рад. За кућну употребу довољно је 5 Ј.

модови

Поред главног задатка, бушилица укључује још два начина - бушење и пухање. Дакле, алат ће заменити уобичајену бушилицу, али под условом да су режими три. Зато изаберите тачно врсту перфоратора.

кертриџ

Кертриџ је интегрални део уређаја за причвршћивање млазнице. У уобичајеним кућним уређајима, потребан је СДС + кертриџ. То значи да се могу користити бушилице пречника до 16 мм. СДС мак патроне су професионалне и радне млазнице пречника 25 мм и више.

веигхт

Чекић може достићи тежину од 10-12 кг, а минимални - 2,2. Приликом одабира, вреди обратити пажњу. Добар уређај не тежи мање од 2 кг, али не купује се ни десет килограма. Оптимална тежина дома - 2,5-4 кг. Али ако се ради о пуњивој батерији, тежина може бити нешто већа на рачун батерије.

спеед

Овај индикатор указује на број транслацијских кретања које јединица обавља у једној јединици времена. Обратите пажњу на то да професионални уређаји раде на ниским окретајима - 230-450 у минути, а "кућни" на високим 1400-2000. Добар ударац ради на 1100-1500 о /мин и достиже 4.500 удараца.

Перфоратор - цена

Што се тиче трошкова, све зависи од фирме, капацитета и додатних функција. Минимална цена - 2 хиљаде рубаља, просек 5 за нормалне инструменте.

Додатне функције

Ако радите са чекићем много и дуго времена, ове функције неће бити непотребне, иако ће повећати трошкове уређаја.
Следни се користни:

  • Регулатор брзине;
  • Обрнуто;
  • Заштита од заглављивања;
  • Изађите из заустављања.

Произвођач

Данас се награда за најбољи ударац може дати произвођачу Босх иМакита Они су добро доказани у раду и приступачни. С обзиром на то који перфоратор бира за кућу, вриједи остати на Босцх ПБХ 2100 РЕМакита ХР2470илиперфораторима .
На крају, приказујемо преглед перфоратора у овом видеу.

Видео: