Како изабрати армиране полипропиленске цеви за грејање?

Готово у свакој стамбеној згради или у градском стану увијек можете пронаћи системе за гријање воде. То су углавном централизовани или аутономни системи грејања, двоциклични или једносмерни, разлика у снази, детаљно иу задатим задацима. Међутим, један технолошки аспект остаје заједнички за све - то је текући тип. Главни задатак испоруке топлоте уређајима за гријање је котловска вода или антифриз.

Циркулише носач топлоте дуж контуре, што је "систем циркулације крви" грејања. Квалитет цеви и материјал за производњу зависи од пропусности аутопутева, дужине трајања цевовода. Данас су нове технологије у области грејне опреме дотакнуте и потрошне, истичући ојачане полипропиленске цеви које се користе за системе грејања. Ови производи су се појавили релативно недавно, али су већ успели да стекну широку популарност међу потрошачима. Који је разлог за успех синтетичких производа, које су предности полипропиленских цеви ојачаних фибергласом или алуминијумом.

Главни чланак о полипропиленским цевима.

Ојачање полипропиленских цеви - главни циљ и циљеви

Добро знамо за металне цјевоводе у нашим становима или у приватним кућама, које кувају топлу воду, обезбеђујући домаће батерије са жељеном топлином. Није потребно говорити о атрактивном изгледу таквих аутопутева, тим више што се временом значајно погоршавапропусност металних аутопутева. Лош квалитет расхладне течности, честа зачепљења узрокују смањену функционалност металних кругова гријања. Тако се временом квалитет гријања стамбених просторија нагло погоршава.

У већини случајева, ови фактори су проузроковали појаву потрошног материјала за загревање синтетичких материјала на тржишту. У почетку су се појавиле метално-пластичне цеви, а нешто касније су на тржиште стигли и полипропиленски потрошни материјали. Високе перформансе, технолошки параметри и приступачна цена учинили су данас синтетичку најчешћу компоненту система грејања. Покушаји побољшања технолошких параметара и карактеристика полипропилена довели су до одлуке о појачању полипропилена.

Ојачање је технологија у којој се структура главног материјала допуњује компонентама за ојачање. Због укључивања у структуру полипропилена додатни унутрашњи слој значајно повећава линеарну крутост цеви, повећава чврстоћу и стабилност материјала. Слој арматуре игра кључну улогу, значајно смањујући коефицијент топлотне експанзије синтетичких цевовода. За разлику од обичних полипропилена, армирана полипропиленска цев је 5 пута мање склона термичком издужењу, што позитивно утиче на изглед цевовода и његове функционалне параметре.

За референцу:у кућном грејном систему, температура расхладног средства у кругу је 50-700Ц. ИнУ случају аутономног грејања, температура расхладног средства може повремено да се подигне до критичне тачке у 950С. Рад не-ојачане полимерне цеви при таквим температурним индексима изузетно негативно утиче на физичке особине његовог материјала.

За гријање у домаћинству, када је значајан дио круга гријања вањски и јасно видљив, употреба обичног полиетиленског цјевовода није примјерена. Мораћете да стално решавате проблем спуштања аутопутева, постављања додатних причвршћивача и држача. Који је најбољи производ за избор круга гријања је сљедећи проблем који треба размотрити детаљније.

Типови арматуре који се користе у комбинацији са полипропиленом

Феномен јачања у инжењерској механици није нов. Сама чињеница укључивања у материјале или у сложеном дизајну елемената за појачање, сугерира да је таква технологија усмјерена на повећање чврстоће материјала или готовог производа. У термалним конструкцијама и системима добитка почели су се примјењивати релативно недавно. Појавом појачаних полипропиленских материјала значајно су повећане технолошке могућности грејне опреме. Такви канали савршено комуницирају са високим температурама, стабилни, издржљиви и погодни за уградњу.

Добитак у овом случају може имати двије варијанте извршења. Полипропиленске цијеви, ојачане алуминијем или потрошним материјалом, које укључују стакло од армираног стакла.

Како изабрати најпогоднијеОјачане полипропиленске цијеви за властити сустав гријања, с једним или другим слојем ојачања, овисе о бројним аспектима. Оно што би било лакше направити избор треба разумјети. Која је разлика између две варијанте полипропиленске арматуре и које су технолошке карактеристике такве опреме.

Сорте ојачаних производа

У многим системима грејања је уобичајено користити три или пет слојевитих полипропиленских производа. Управо ови потрошни материјали одликују се доступности највиших технолошких карактеристика које испуњавају услове и параметре рада грејне опреме.

Размотрити карактеристичне параметре различитих врста полипропиленских производа:

 • трослојне цеви су производи у којима нема унутрашњег, средњег слоја. Као компонента за побољшање користи се алуминијум или фиберглас;
 • петослојни полипропиленски потрошни производи су производи који имају два, унутрашња и спољна слоја од полипропилена. У средини материјала налазе се два лепљена слоја (лепак), између којих је слој за ојачање.

Напомена: додају се два слоја лепка како би се осигурало да се материјал не распада током употребе. Такав недостатак често пати од трослојних производа, у којима слој не-алуминијума често почиње да се ломи са полимерне базе.

Главни чланак: Топли подови од полипропиленских цеви.

Обе варијанте са истим успехом користе се у пракси и чине основу кругова грејања аутопута. Трослојне и трослојне полипропиленске цевисавршено се носе са високим радним притиском, раде у режиму утицаја високих температура расхладног средства.

У складу с тим, такви производи имају своје властите карактеристичне ознаке, на основу којих је могуће закључити на који материјал је производ појачан.

Производи ојачани стакленим влакнима

Све полипропиленске цеви су означене одговарајућим ПП симболима. Додавање ојачаног слоја од фибергласа је означено означавањем материјала следећих симбола ППР-ФБ-ППР. Одмах можете видети да производ има три слоја, међу којима, средњи слој обавља функције појачања. Ова ознака указује да имате полипропиленске производе од фибергласа.

Екстерно, такви потрошни материјали карактерише присуство обојеног слоја изнутра. Слој за ојачавање може се направити у другачијој схеми боја, од црвеног, наранџастог до зеленог слоја. Боја ни на који начин не утиче на технолошке параметре. Основни структурни подаци се примењују на спољној површини цеви, указујући на радне услове, пречник производа.

Потрошни материјали ојачани влакнима имају следеће предности:

 • нема потребе за скидањем и калибрирањем појединачних дијелова цијеви за вријеме инсталације;
 • одсуство ефекта стратификације производа, што се постиже као резултат монолитне структуре.

Међутим, предности оптичких линија у поређењу са полипропиленским цевима ојачаним алуминијумом нису тако велике. Користи се за опрему система грејањаможете обе опције, али имајте на уму следеће:

За разлику од материјала ојачаних алуминијумом, производи од стаклопластике имају већи коефицијент топлинског издужења (за 5-6%).

По цијени од стаклопластике производи су нешто јефтинији од петослојних потрошних материјала. Инсталација таквих путева за грејање је брза и јасна. Користећи специјалне маказе - резач и лемилица, могуће је у једном до два дана изградити круг гријања кроз цијели простор. Као резултат дифузног лемљења постиже се потребна чврстоћа спојева.

Артикли ојачани алуминијумом

Као иу претходном случају, полипропиленске цеви ојачане алуминијумом се такође често користе у пракси. Међу професионалцима постоји условна подјела за оне који преферирају синтетичке цјевоводе, ојачане алуминијем и оне који преферирају потрошни материјал од стаклопластике. Свака категорија мајстора има своје аргументе у прилог овој или оној врсти потрошног материјала. Размотримо како је другачија од технолошке тачке цијеви са слојем алуминија.

Почнимо са означавањем. Производи ове врсте обично носе следећи низ знакова, скраћеница ППР-Ал-ППР. Као иу претходном случају, означавање показује колико слојева има цев и од чега се састоји.

Следователно, такви потрошни материали се разделат на пар подврста:

 • Прва опција - производи имају у средњем делу перфорирани алуминијум (танки слој алуминијске фолије са малимокругле рупе);
 • друга опција - цев има средњи слој од чврстог алуминијума.

Доње слике показују прву и другу верзију потрошног материјала ојачаног алуминијем.

Обе варијанте имају трослојну структуру. Трећа опција укључује полипропиленску армирану цев са пет слојева. Овде се полипропилен и алуминијум додају два слоја лепљиве базе. Због присуства два додатна термостата, потрошни материјали овог типа имају повећану отпорност на високе температуре и трајност.

Производи од алуминијума могу такође имати боју различите боје, која нема посебан технолошки значај.

Понекад се производи продају са ознаком ПЕКС-Ал-ПЕКС. За разлику од цеви означених ППР-АЛ-ППР, у овом случају говоримо о другој структури слоја. Прво слово означава спољни слој умреженог полиетилена. Ови потрошни материјали имају нешто другачије перформансе и заслужују посебан разговор. У овом случају не постоје фундаменталне разлике, па се и они и други могу безбедно користити за инсталацију цевовода за грејање.

Важно!У процесу практичне употребе, полипропиленски канали са алуминијумом треба очистити како би се осигурала чврстоћа и чврстоћа споја.

У зависности од произвођача, алуминијумски слој може бити различито лоциран. У неким цевима, слој није у средини, између два друга слоја на обе стране. Има ихпроизводи у којима се алуминијумска фолија налази ближе унутрашњем зиду цеви.

Да би се цевовод правилно положио са овим потрошним материјалом, поред специјалних маказа и лемилица, биће вам потребан апарат за бријање. Овај уређај се користи за чишћење рубова алуминијске фолије на појединим фрагментима цијеви. Дакле, како сам алуминијум не подлеже лемљењу, потребно је очистити канал у дубини од 2-3 мм.

Адекватно опремљен круг грејања који користи ојачане синтетичке материјале може дуго трајати. Према упутству, такви системи су способни да функционишу у року од 30-50 година без губитка основних карактеристика перформанси.

Ојачане цеви могу савршено да издрже високе температуре. У трошковима и компонентама где је присутан алуминијум, термичка експанзија је најнижа.

Технички параметри рада армираних полипропиленских цеви

Знајући сада шта је представљено ојачаним синтетичким цевима, може се сумирати неке резултате. Предности ојачаних потрошних материјала су:

 • најмањи коефицијент топлотне експанзије међу свим познатим компонентама ове врсте до данас;
 • Сваки производ је дизајниран за одређени радни притисак (наведен на ознаци);
 • широк опсег радних температура;
 • отпорност на корозију;
 • стабилност производа наглог пада температуре (ефекат одлеђивања таквих цевовода не угрожава).

Главни технолошки параметри потрошног материјала од полипропиленаКомпоненте ојачане алуминијумом или фибергласом су следеће.

Повратак на коефицијент топлотне експанзије.

За референцу:За обичну пластичну цијев, топлинско издужење износи 10 цм по 1 метру цијеви. Када је у контакту са расхладним средством, чија је температура 700С.

Ситуација изгледа другачије са полипропиленским производима, у којима постоји слој за ојачавање. При високим температурама, чак и када се достигне ознака + 950Ц, термичко издужење је само 1 цм по 1 метру цевовода.

Радни притисак такође утиче на функционалност система грејања и његову трајност. Ради јасноће, довољно је погледати табелу која показује ознаке и индикаторе различитих врста полипропиленских производа који се користе у системима кућног гријања.

\ т

производи за маркирање

функционалност

Температура расхладне течности ° Ц

Номинални притисак расхладног средства МПа

ПН 10

За систем за снабдевање хладном водом

? + 20? Ц

1 кгф /цм2

За нискотемпературне системе грејања (топли подови)

? + 45? Ц

ПН 16

За системе за снабдевање хладном и топлом водом

? + 60? Фром

1.6 кгф /цм2

ПН 20

Само за ПРТ системе

? + 95? Фром

2 кгф /цм2

ПН 25 (ојачан)

За системе ЦО иснабдевање топлом водом

\ т
\ т

? + 95? Ц

2.5 кгф /цм2

Напомена:потрошни материјали и саставни делови који се користе за уградњу полипропиленских цевовода, ојачани иу уобичајеној верзији, могу се израђивати од традиционалних традиционалних материјала: месинга, бакра, уметака од никла. Тип везе се бира са технолошке тачке гледишта.

закључак

Потрошни материјал од полипропилена ојачан посебним компонентама, данас омогућава значајно повећање перформанси система за грејање. Захваљујући приступачној цени и једноставности уградње, уз коришћење таквих производа можете изградити цевовод за грејање скоро сваке дужине. Границе могу бити само због снаге уређаја за гријање и специфичности начина гријања. Не заборавите да су полимерне цеви веома удобне и практичне у раду. Са таквим цевоводом лако је обавити поправке. Одвојени цјевоводи су међусобно замјењиви. Захваљујући методи лемљења постиже се потребна чврстоћа, чврстоћа и стабилност спојева.

По технологији, синтетичке цеви ојачане стакленим влакнима имају велике предности, тако да ће временом ова врста потрошног материјала заузети доминантну позицију на тржишту термалне опреме.