Како инсталирати експанзиону посуду за затворено грејање?

Систем гријања у приватним кућама - то је сложена инжењерска структура, која се састоји од великог броја елемената који обављају различите функције, а неки од њих више. Овај уређај је експанзиона посуда за загревање затвореног типа, која је најважнији део круга грејног система. Експанзионе посуде регулишу количину воде и притиска у систему, као и друге функције.

Које функције има експанзиона посуда?

Експанзиони резервоар за системе грејања затвореног типа, као и за отворене, је потребан да би се компензовале промене температуре у запремини течности у затвореним системима снабдевања топлотом. Чак и из лекција физике, познато је да када се загрејана вода значајно повећа у специфичној запремини, а како је систем затворен, онда је потребан додатни простор у грејним елементима. Овај задатак захтева експанзиону посуду.

Овај уређај не може само да узме вишак течности који се јавља приликом загревања расхладне течности, већ и приликом хлађења воде ће попунити свој недостатак.

Употреба експанзионе посуде је услед чињенице да се при загревању воде на 10оС повећава запремина за 0,3%. Због тога, за време грејања у систему од 10-15оЦ до 80-95оЦ, његов волумен ће се повећати за 2,4-2,8%. А ако је количина расхладног средства система 100-300 литара, када се загреје, разлика у запремини може достићи од 2,5 до 8 литара. А то је већ прилично велика количина воде која може довести до кидања цијеви.

Да бисте то избегли, инсталирајте експанзиону посуду одговарајућег типаи довољан обим. Када се загреје, треба примити вишак воде и обрнуто, при хлађењу из њега, расхладно средство ће ући у систем.

Потребна експанзиона посуда:

  • да буде у стању да уклони вишак расхладне течности из система током његовог грејања, као и за одводњавање када прекорачи максимални ниво резервоара;
  • за одржавање потребног хидростатског притиска у кругу регулисањем волумена расхладног средства;
  • за сакупљање и уклањање пара и ваздуха из течног расхладног средства које се појављује током грејања. У води, по правилу, садржи до 40 милиграма ваздуха по литру. Када се загрева, скоро 90% овог ваздуха има облик мехурића. Експанзиона посуда помаже да се уклони вишак ваздуха у атмосферу.

У одсуству уређаја за проширење, када температура расте, хидраулички притисак у систему се повећава, а због чињенице да вода нема таква својства као што је компресибилност, то може довести до уништења система гријања. Компензовани притисак у експанзионој посуди штити систем од пуцања у цевоводу.

Типови кругова грејања и уређаја за проширење

Уређај експанзионе посуде је следећих типова:

  • отворени експанзиони резервоар за грејање;
  • је затворени експанзиони резервоар опремљен варијабилном или непромењеном (мембранском) мембраном.

Свака шема има и плусе и минусе. Али, ипак, најпопуларнији у данашње време је затворени систем са принудном циркулацијом. ДанаКруг је компактан, лаган и бржи. Такође има низ других оперативних предности.

Главна карактеристика тога је да се у затвореном систему циркулација расхладне течности врши помоћу циркулационе пумпе. Не ствара вишак притиска, већ једноставно гура воду кроз цијеви одређеном брзином. У овом систему грејања постоји експанзиона посуда за загревање затвореног типа, или како је назива мембрански експанзиони резервоар система за грејање.

Његово име заслужио је својим дизајном, који је херметичка посуда подијељена на два дијела помоћу еластичне мембране. У једном делу има ваздуха, а други служи за постављање вишка расхладног средства. Због присуства у резервоару мембране, назива се и мембрана.

У отвореном систему грејања не постоји инсталација циркулационе пумпе. У таквом систему може послужити експанзиона посуда за грејање - било који капацитет, чак и кашика, на коју се снабдевају цеви из система грејања. За такву експанзиону посуду отвореном типу није потребан ни поклопац, иако га можете опремити.

Најједноставнији начин за грејање отвореног типа је заварени метални контејнер који се монтира у поткровљу. У таквом дизајну постоји прилично озбиљан недостатак. Због чињенице да резервоар није запечаћен, током времена, расхладна течност испарава и потребно је стално пратити њену количину, с времена на време надувати је. Ово се обично ради ручнохелп буцкет

Ово је веома неугодно, јер постоји вјероватноћа да се заборави попунити резерве расхладне течности и то може довести до заозводушиванију и као посљедица квара система.

Погодније је монтирати аутоматску контролу нивоа. Али у овом случају, поред цеви за грејање у поткровљу, биће потребно продужити довод воде и, поред тога, потребно је уклонити прељевно црево (цев) у случају преливања резервоара. Али нема потребе за сталним праћењем количине расхладне течности.

Пројектовање и рад затвореног резервоара

Изградња затворене експанзионе посуде за систем грејања изгледа као цилиндрични резервоар са гуменом мембраном унутар резервоара који раздваја унутрашњи део резервоара од коморе ваздуха и течности.

Типови мембрана су следећи:

  • цилиндрични мембрански резервоар за загревање, расхладно средство у таквом дизајну је унутар гуменог цилиндра, а изван ваздуха или азота под притиском;
  • у облику отвора који раздваја унутрашњи део експанзионе посуде затвореног система грејања на два одељка - са водом и пумпаним ваздухом или гасом.

Притисак гаса је индивидуално регулисан за сваки систем, што се може прочитати у упутствима датим за такве уређаје. У неким резервоарима је могуће замијенити мембрану ако је потребно. Ово незнатно повећава почетну цијену уређаја, али у будућности, ако је мембрана оштећена или уништена, може се једноставно замијенити, што ће бити много јефтиније и профитабилније од замјене.цијелог спремника.

Облик мембране ни на који начин не утиче на ефикасност рада уређаја, али треба напоменути да у затвореном експанзионом резервоару има много више расхладне течности.

За експанзионе посуде система за грејање, принцип рада је апсолутно другачији - са порастом притиска носача у мрежи када се загрева ширењем, мембрана се растеже, чиме се гас компримира, што је са друге стране и тиме омогућава унутрашњост резервоара да добије сувишну количину расхладног средства. Чим се температура расхладног средства спусти, процес се одвија обрнутим редослиједом. Због тога постоји аутоматска регулација притиска на мрежу.

Треба нагласити да ако купите експанзиону посуду за систем грејања без одговарајућих прорачуна, онда ће бити веома тешко постићи стабилност система за грејање. Ако резервоар поставите више него што је потребно, онда притисак који је потребан за систем неће бити створен, а ако се узме мање, онда неће моћи да садржи вишак носача топлоте, што може довести до несреће.

Израчунавање запремине експанзионих посуда

Да би се израчунао експанзиони резервоар за затворени систем грејања, прво ће бити потребно израчунати укупну запремину система, која се састоји од запремина контурних цевовода, котлова за грејање и уређаја за грејање.

Запремина котла и радијатора може се наћи у њиховим пасошима, а количина цевовода одређује се премамножењем површине унутрашњег пресека цеви са њиховом дужином. Ако у систему постоје цевоводи различитих пречника, онда је потребно одвојено израчунати њихове запремине, а затим надокнадити.

Даље израчунавање експанзионе посуде за затворени систем грејања врши се према формули:

В = (Вс к к) /Д,

где: Вц је запремина течности за пренос топлоте у систему грејања, к је коефицијент запреминске топлотне експанзије, која се узима за воду 4%, за 10% етилен гликол - 4,4%, за 20% етилен гликол - 4,8%; Д је индикатор ефикасности мембранског блока.

Обично је назначено од стране произвођача или се може одредити помоћу формуле:

Д = (Пм - Пн) /(Пм + 1),

где: Пм - максимални могући притисак у систему грејања, обично је једнак радном притиску сигурносног вентила, Рн - притисак почетног дотока ваздушне коморе експанзионе посуде, узима се као 0,5 атм. на сваких 5 метара висине круга грејног система.

Сврха експанзионих резервоара за грејање је да обезбеди повећање запремине расхладног средства у мрежи на 10%, што значи да ако је запремина система за хлађење 500 литара, запремина заједно са резервоаром не сме бити мања од 550 литара.

Према томе, експанзиона посуда мора имати запремину од најмање 50 литара. Овај метод израчунавања обима је прилично приближан, што може довести до додатних финансијских трошкова за набавку великих количина.

Карактеристике монтаже мембранске посуде

Када су сви прорачуни завршени, можетепокрените монтажу експанзионе посуде. Веома важна тачка је избор њене локације у општој шеми. На то утиче тип система - гравитациона или принудна циркулација. Упркос чињеници да се суштина проблема експанзионог резервоара у систему грејања не мења - неправилна инсталација може изазвати кварове током рада.

Монтажа мембранског уређаја за проширење у систему грејања врши се само на повратној цеви пре циркулационе пумпе. Један од обавезних услова је и поштовање температурног режима у просторији. Ниво загревања ваздуха не би требало да буде најмање + 5 ° Ц. Инсталације не би требало да ометају стране објекте. Овај захтев се односи и на одржавање зграде.

Исправна инсталација експанзионе посуде у систему грејања је да се одржи њен ниво. Уређај мора бити постављен вертикално. Чак и незнатно одступање може изазвати проблеме у читавом систему. Да би се обезбедила безбедност током рада, ваздушни вентил мора бити инсталиран на ваздушној комори, како би се могао брзо смањити притисак у време нужде.

За оне који имају посебне вештине за санитарне операције, биће потребно много напора да се инсталира експанзиона посуда. Како би требало да падне, може се видети на дијаграму:

На повратној цијеви (положај 1), што је ближе улазу у котао (положај 2), али обично прије циркулационе пумпе (ставка 3), потребно једа се изврши сечење тамо где треба да се пакује т-комад (ставка 4). Методе инсталације су различите - све зависи од врсте цеви која се користи - полипропилена, металне плоче или метала.

Кугласти вентил (ставка 7) је упакован директно у млазницу (ставка 6) експанзионе посуде (ставка 5). Потребно је осигурати да се експанзиона посуда може искључити ако је неопходно извршити превенцију или поправку. За такве случајеве је неопходно успоставити везу између дизалице и резервоара са "матицом" - "америчком" (позиција 8). Током рада, дизалица мора увек бити у отвореном положају.

Прикључни део цеви (поз. 9) долази из славине из славине. Његова дужина и конфигурација (број завоја и завоја) нису битни - али се по правилу обавља на прикладнији и краћи пут од мјеста уградње спремника до цијеви с повратком.

Главна разлика између експанзионе посуде у затвореном систему грејања је у томе што она има способност да је брзо демонтира. Да бисте то учинили, морате инсталирати 2 кранске дизалице у вријеме инсталације - једну на улазном прикључку на сустав гријања, а други - на спремник за воду спремника. Њихов поклопац ће вам омогућити да брзо демонтирате резервоар како бисте извршили поправке или их заменили новим.

Ако је потребно, пратите сва упутства и препоруке дате у упутству за уградњу, лако и лако извршите ову инсталацију својим рукама. У том случају, ако постоје било какве сумње у њихове снаге и вјештине,препоручљиво је да потражите помоћ стручњака који ће вам помоћи да исправно и поуздано инсталирате експанзиону посуду која ће обезбедити исправан и стабилан рад система за грејање и на тај начин помоћи у спречавању могућих кварова.