Како инсталирати батерију за гријање на балкону и не плаћају казну

У недостатку квадратних метара због растућих породица или других проблема, људи на различите начине траже могућност повећања животног простора својих станова. Постоји неколико опција. Међу њима, трансформација балкона у удобан за све-сезоне држање простора. Да бисте то урадили, потребно је да батерију пребаците у лођу из суседне просторије у предизоловани балкон.

На први поглед, таква инсталација батерије је прилично једноставна процедура. Међутим, то захтева одређене законске и топлотно-инжењерске вјештине и знање.

Како легално извадити уклањање грејне батерије на лођи?

Треба напоменути да је неовлашћено постављање уређаја за гријање на балкон забрањено законом. Власник стана може бити подвргнут административној казни у виду казне за самонаметнуте радње, уз накнадну обавезу да легитимише или демонтира пренесену топлотну опрему. На крају крајева, присуство новог радијатора доводи до додатног оптерећења на клизећем клизишту, које храни расхладну течност суседних батерија, што представља претњу за подстицај система на ниским температурама.

Као резултат тога, нова батерија на балкону, која раније није била укључена у схему стамбеног круга гријања, повећат ће трошкове комуналних услуга за становнике свих сталних станова. У случају несреће, биће потребно надокнадити оштећене.

Због тога, прије извођења акумулатора на балкону, потребно је да надлежне институције припреме и добију:

  • технички закључак;
  • пројекат реконструкцијесоба;
  • дозвола за инсталирање батерије.

[Важно] Пре него што наставите, потребно је проучити регионалне законе који могу забранити локалне уређаје за грејање чак и на изолованим балконима. [/Важно]

За стручно мишљење потребна је процјена прикладности изолације за уградњу ложе радијатора од стране стручњака овлаштене грађевинске организације, који ће потом донијети закључак о могућности постављања гријаћег уређаја на балкон стана и непостојање пријетње од незгоде.

У будућности, специјализована организација у складу са зградама, противпожарном заштитом и другим профилним нормама и правилима припрема пројекат који ће бити договорен са територијалним јединицама Роспотребнадзора, Министарством за ванредне ситуације и неким другим надзорним органима. Дозволу за уградњу радијатора балкона издаје стамбена инспекција насеља. Завршна фаза процедура треба да буде изјава о поновном развоју и нови технички пасош стамбеног простора у БТИ. Са документима на дохват руке, можете сигурно почети да доносите радијатор из просторије на балкон, као иу будућности да продате обновљени стан у случају потребе.

Дакле, припремни поступак за званични пренос батерије на ложу је дуг и напоран. Мање скупи, који не захтевају посебне дозволе за уградњу клима уређаја, различитих грејача.

Поглед и димензије радијатора за лођу

Тренутно је распон уређаја за гријање прилично разнолик, у зависности од врсте материјала производа:

  • ливено гвожђе;
  • челик;
  • алуминијум;
  • биметални.

Посљедње двије варијанте најчешће превладавају на темељу различитих пројектних рјешења, високе топлинске проводљивости, малих димензија и маса, као и отпорности на хидрауличке повреде.

Сви типови радијатора су секциони, тако да је напуштање простора балкона прилично лако самостално израчунати потребан број дијелова уређаја, узимајући у обзир техничке карактеристике наведене у пасошу. Тако један део биметалног радијатора ефикасно загрева један и по квадратни метар простора, а алуминијум је два. Као резултат тога, да бисте одредили величину батерије, у зависности од изабраног типа, подијелите подручје балкона на специфициране вриједности. За ефикасније функционисање у условима недовољне температуре расхладне течности потребно је додати једну или две секције.

Како властитим рукама довести батерију на балкон?

Монтажа на балкон радијатора захтева неке вештине, у одсуству којих је најбоље да се повери професионални водоинсталатерски водовод.

У случају када је планирано самостално уклањање уређаја, поред радијатора потребно је набавити санитарну арматуру (кран Маиевског и разне вентиле, утикаче и лијевке, фумлент и друге), цијеви (пластичне или металне), специјално лемило или апарат за заваривање, чекић, булгар, конзоле, разни кључеви и друга, по потреби, грађевинска и монтажна опрема и опрема.

Рад се најбоље одвија током лета у одсуству грејног периода када у систему нема носиоца топлоте.Догађај ће бити усклађен са запосленима у стамбеној и комуналној служби. Такође, уградња радијатора на балкон може се обавити у јесенско-зимском периоду. Међутим, у овом случају, неко вријеме ће сусједи морати напустити гријање, што може изазвати негативну реакцију.

Одобравањем времена изградње и монтажних радова, почињемо их имплементирати. Прво, треба да изаберете место за прикључивање батерије, а затим измерите положај на зиду. Да бисте то урадили, нанесите радијатор и користите ниво да ставите на зид опасности тамо где ће заграде стајати. За монтажу је потребно користити два горња и један доњи носач. Ако уређај има више од дванаест секција, треба повећати број причвршћивача. Истовремено, батерију треба уклонити са зида за 2 центиметра, под и прозорску даску - 12 или више. Да би се избегли губици топлоте, зид иза радијатора мора бити затворен да би одражавао фолијски екран.

спојни круг

Најучинковитија варијанта спајања је склоп за монтажу радијатора са џампером. Ова опција вам омогућава да не подижете узлазну стубу, остављајући кухињу или батерију у соби, и да манипулишете радијатором балкона као резултат присуства запорних вентила, укључујући и лако растављање уређаја. Стога, након постављања батерије на зид, потребно је да пробијете зид и да га водоравно подигнете равно из водилице.

Након инсталирања уређаја, прикључите батерију на успон и искористите предности додатног простора за гријање.

Дакле, са компетентним и легитимним приступомПовећање броја квадратних метара у стану због грејања балкона је сасвим могуће. Али урадите то са укључивањем батерије централног гријања или користите алтернативе за рјешавање простора власника.