Како гарантовати суву градњу прије кита

Приликом обраде зидова и плафона, прекривених сухозидом, често се поставља питање - да ли је неопходно јамчити сухозид прије кита. Неки стручњаци сматрају да је ова фаза опциона и да се лако може управљати без ње. Откривамо да ли је обавезни прајмер сухозида прије кита, како одабрати прајмер и како га правилно примијенити.

Да ли је неопходно гарантовати суву градњу прије кита

Да почнемо, хајде да видимо да ли је апсолутно неопходно да се гарантује суви зид прије кита. Да одговоримо на ово питање, подсјетимо се за шта је потребан прајмер. Његова главна сврха је да повећа адхезију површине која се третира завршним материјалима, а значење гипсаних плоча је исто. Од тога, да ли се суви зид заснива на киту, у великој мери зависи од:

 • Када се наноси, прајмер испуњава поре на сувом зиду, чинећи га глаткијим, што вам омогућава да значајно сачувате боју и лепак када се третирају даље. Примена прајмера значајно олакшава примену било које завршне обраде - тапете, боје, плочице итд. Способност апсорпције материјала се смањује и постаје иста на цијелој обраденој површини
 • Прајмер има антифунгална својства и обезбеђује суви зид са додатном отпорношћу на влагу
 • Такође, прајмер отклања најмање оштећење, огреботине на сувом зиду

Дакле, одговор на питање "Да ли је могуће да се гарантује суви зид" - не само да је могуће, већ и неопходно. Прајмер сухозида даје многе предности и омогућава вам да избегнете проблемедаља обрада. Ако се, међутим, завршна обрада површине сухозида не ставља на гит, значај примене прајмера се повећава. У том случају, ако су зидови налепљени са тапетама без кита, то ће осигурати бољу адхезију на површину картона, а ако је потребно уклонити тапете, онда је још лакше растављање.

О избору прајмера за суву градњу

Сада када смо сазнали да ли је неопходно темељити суву градњу прије кита, настављамо са избором смјесе. Ево неких важних тачака.

При одабиру прајмера обратите пажњу на произвођача. Не покушавајте да купите земљу за непознату компанију, чак и ако је јефтинија - квалитет грађевинских радова је важнији. Препоручују се прајмери ​​следећих произвођача: Кнауф, Капарол, Тиккурила, Тсерезит.

Такође је веома важно узети у обзир сврху прајмера. Постоје смеше које су дизајниране само за спољне радове. Немојте их користити за унутрашњу декорацију собе - такве смеше често садрже супстанце штетне по здравље. Али постоје и универзални почетници.

Приликом одабира терена за гипсану под гитом, треба имати на уму да у сваком случају не можете узети алкид. Користи се за прераду дрвета, од њега се квари сухозид.

Акрилне смеше дубоког продирања најбоље одговарају сухозиду. Акрилни прајмери ​​се сматрају универзалним. У просеку, акрил прајмер се суши за 4 сата. Пример мора нужно укључивати антисептичке додатке. Не наносити прајмерза метални или бетонски контакт - само они који су намијењени за минералне разлоге.

Ако се планира залијепити гипсану плочу са тапетама, боље је зауставити избор у прозирној композицији - боја може засјати кроз тапете. Постоје врсте прајмера које након сушења постају безбојне. Боја прајмера је потребна да би мајстор могао да види подручја која још нису третирана.

Прочитајте также: О прајмери ​​за сухозид

суви зидни премаз

Сада када знамо да ли је неопходно гарантовати суву градњу прије облагања и како одабрати прајмер за сухи зид, размислите о самом процесу пуњења. Прајмер се наноси на целу површину ваљка, шавови и тешко приступачна места се третирају четком. Такодје, корисна је и посебна посуда за бојење са валовитом површином.

Важно!Обавезно користите заштитне маске и радну одећу. Добијање прајмера на кожи је веома непожељно.

Гипсана плоча мора бити припремљена:

 1. Ако нема рубова на сухозидним плочама, они се морају резати;
 2. Проверава се правилност уградње вијака, не смију се пробијати изнад плоче лима, али се мало умочити на 1 мм, слој од картона се не смије оштетити. Вијци звучника ће ометати рад;
 3. Површина је потпуно испрана од прашине и обрисана влажном крпом;
 4. Шавови се могу залијепити траком за ојачање, посебно ако се убод не користи у будућности.

Такође, у овој фази, ставите кит и кухајтеШтрцаљка за шавове.

Радни процес

Сада можете директно прећи на примену прајмера на сувом зиду:

 1. Прајмер је одвојен у канти или посебном контејнеру;
 2. Затим узмите уску четку, куцајте мало прајмера и ходајте по свим сувим зидовима.
  Након тога, прајмер треба да се добро осуши - и можете се носити са шавовима у претходно припремљеном киту и залијепљеним серпианкои. Мало смеше се ставља на шав, змија се лепи на врх. Након тога, ставите још један слој кита. Када се суши, шав се полира и наноси још један слој прајмера;
 3. Затим можете нанети прајмер на целу површину. У овој фази, прајмер треба излијевати у купатило за лакирање ради лакшег сналажења, а сам прајмер треба нанети ваљком. Боље је нанети први слој у два слоја. Након наношења првог слоја потребно је сачекати његово комплетно сушење и тек онда применити други.

Побрините се да просторија буде добро проветрена када је прајмер сув, како не бисте удисали грађевинску хемију неколико сати. Када се прајмер осуши, могуће је прећи на следеће фазе третмана - спацклинг, а затим фарбање, лепљење тапетама, постављање плочица итд. Након пуњења сухозида неопходно је нанети још један слој прајмера, али не прије него што ће се зачеплити кит - полирана површина неће радити.