Како избушити плочице на зиду

Често, непредвиђене ситуације настају када поплочани или керамички поплочани зидови захтевају неколико отвора за уградњу и фиксирање зидних лампи, кука, полица или прибора за купатило. Приликом поправке често је потребно резати плочице испод грла.
За почетак, погледајте видео са детаљним процесом бушења плочица:

Разлика керамичких плочица од керамике

Многи су заинтересовани за питање: која је разлика између плочица или керамике. Крајњи резултат је да је цријеп једна од сорти керамичких плочица. Плочице и керамика су направљене од глине са додатним компонентама и немају значајне разлике. А питање је, како бушити плочице?

Шта вам је потребно да радите?

Да би направили рупу у плочици на зиду, требаће вам:

 • електрична бушилица;
 • одвијач на акумулатору;
 • ручна бушилица.

Опрез током бушења

Како направити идеалну рупу? Лако је бушити плочице или керамику, али нико не гарантује да ће многе пукотине нестати. Ако се током рада плочица разбије, оштећени фрагмент ће морати бити потпуно замијењен, а тај процес је прљав и дуготрајан.

Дакле, они који су заинтересовани за бушење рупе у плочицама, тако да не пуцају, морате покушати на све начине да би остали нетакнути у оригиналном облику. Стручњаци препоручују да се површина означи тако да рупа буде 15-25 мм од руба. Тада постоји ризик од пуцањаили је подела сведена на нулу.

Бушење плочица и керамике под типлом

Бушење рупа у керамичким плочицама под типлом значи да:

 1. Површина плочице је клизава, тако да бушилица неће бити стабилна и јако ће клизити. Можете узети комад траке или траку и њежно је залијепити на мјесто наводне рупе.
 2. Нормалне бушилице за бетонске и опечне површине за бушење плочица неће функционисати, јер се једноставно раздвајају на комаде.

Како избушити плочице?

Како направити уредну рупу? За рад ће бити потребна бушилица, која сече оловком теже керамике и плочица. Бушилице са дијамантним врхом су веома погодне за употребу, али су скупе, тако да нема смисла куповати их како би бушили 2-3 рупе.

Сврдло за бушење плочица

Цена бушилице са победничким врхом је знатно нижа од њене сличности са прскањем дијамантима. Дакле, ова друга опција ће се више уклопити, поготово јер су подидите бушилице добре резне способности. Дијамантске бушилице треба купити ако се планира постати професионални цријеп.

Секвенца бушотина под типлом

Алгоритам рада:

 1. Патцх траке или траке треба да се залијепи на предвиђену локацију рупе.
 2. Помоћу оловке или оловке, забележите тачку где би требало да буде рупа.
 3. Уметните дијамант или побидит бушилицу у алат.
 4. Избушите рупу на малој брзини.
 5. Замените бушилицуобични, намењени за рад са бетонским површинама.
 6. Избушити рупу.
 7. Очистите рупу од прљавштине и прашине.
 8. Уметните типлу.

Бушење на разне начине

Торк бушење за монтажу утичнице или цеви

Сврдла за керамичке плочице:

 1. Перфоратор са дијамантном круном .

Крунице са дијамантском бушилицом фино, али да их купите - задовољство није јефтино. Умјесто тога можете користити јефтиније круне с побидитовими зубима. Плочица се поставља на равну дрвену површину, означава димензије и избуши рупу.

 1. Бушити са дијамантском круном .

За прво означавање места, онда са предње стране почињу бушити. Немојте снажно притискати бушилицу. Покрети морају бити глатки, али чврсти. Бушите дијамантном круном 3-5 минута, избушите жељену рупу.

 1. Бушити са круном од волфрама .

Ако је плочица већ положена, а на рукама волфрамове круне са бушилицом за центрирање, можете бушити рупу бушилицом. За чисте кришке препоручљиво је применити посебан шаблон. Шаблон је чврсто притиснут на површину, снажно притиснут бушилицом. Рупа је спремна.

 1. Кружна бушилица за плочице - "балерина" .

Округле рупе погодне су за бушење "балерине" - специјалне млазнице за бушилицу, која делује по принципу компаса. Потребно је подесити жељени пречник (то јест, ако је потребан отвор у 4 цм, затим поставити 2 цм између бушилица). Разноликост ипробушите рупу Не можете да замахнете алатом у том процесу. Потребно је чврсто држати плочицу и радити на малој брзини.

 1. Избушите бушилицом са дијамантним врхом .

Ако на рукама нема круне, можете пробати бушилицу са дијамантним врхом. Овај метод је компликованији и захтева пажњу и прецизност. Потребно је означити мјесто, избушити рупу у контури. Да би срушили средину, а остатак зуба, кврге и неједнакости уредно се прекину уз помоћ клијешта. Затим се руб рупе темељито полира брусним папиром.

Спреј за диамантно бушење

Технологија сигурности

При раду са електричним алатима, резним плочицама, потребно је придржавати се сигурносних мјера. Препоручљиво је носити заштитне наочаре тако да најмањи комадићи калаја нису у оку. Боље је носити и рукавице на рукама.

Ако избушите рупу у недовршеној плочици, морате ставити дрвену плочу испод ње. То ће олакшати рад.

Корисни савети

Од врхова: прије бушења плочицу можете натопити у води сат времена, што смањује вјероватноћу пукотина. Најбоље је направити рупу у шавовима, много је лакше и практичније, али прецизно израчунати такву локацију не излази увијек. Бушити рупу у цријепној плочици је стварна, као иу другим материјалима, и ви сте се такођер увјерили у то! Сада знате како бушити плочице на зиду!