Како избушити плочицу

Понекад након завршетка поправке у купатилу или у кухињи потребно је горко напоменути да је међу многим невољама на вријеме заборављено извести рупу у плочици за другу утичницу или полицу. Разлози, да би се направила рупа у керамичким гранитним плочицама, довољно. Често постоји потреба да се на већ обложени зид причврсти неки прибор, сушачи за пешкире или куке. Стога се поставља логично питање како правилно организовати процес бушења како би се спријечило пуцање плочица.

Потребни алати и бушилице

Домаћи занатлије и професионалци су покушали много начина прије него што су одабрали најудобнији и најприкладнији алат. Добро доказана електрична бушилица, ручна бушилица и одвијач, са брзином ротације, треба да буде минимална.

Често постављано питање које бушење је боље радити. За бушење плочица, можете користити и дијамант и победитовие бушилице. Једна или две рупе не би требало да се продају на бушилици за путеве са дијамантским прскањем. Да, квалитетан је, издржљив и служи јако дуго, али за једнократни посао боље је купити једноставну побидитовску бушилицу. Савршено ће се носити са задатком. Дијамантске бушилице је боље купити само када се особа професионално бави поправкама.

Крунице за бушење плочица

За рупе од 1,5 цм користите специјалне крунице. Изгледају као ниски цилиндар са рубом обложеним абразивним спрејом. Крунице, као и бургије, такође су као дијамантпоклопац, и са побидитовим зубима. Дијамантне круне су веома скупе, али резултат рада са њима је упечатљив, јер рупа постаје јасна, чак и без и најмање наговештаја стварања пукотина. Добитне круне су довољне да направе 3 десетине рупа без потешкоћа. Можете користити и круну од волфрама са специјалном бушилицом за центрирање. Круне су погодне за куповину у сету, тако да је при руци увек била потребна величина.

Ако постоји потреба за бушењем рупе нестандардне величине, користите "балерине". Ово је специјална бушилица, по облику и функцији подсећа на компас.

карактеристике бушења

Немојте бушити плочу близу ивице. У супротном, лако се може поделити. Предвидљива рупа треба да се повуче са ивице не мање од 1,5 цм, тако да можете смањити ризик од пукотина на нулу.

Место где треба да се налази рупа треба да буде добро навлажено водом да би се спречило расцепање. Ако требате направити рупицу малог промјера, најбоље је избушити у шавовима између фрагмената облоге. Наравно, ова опција није увијек могућа, али у овом случају није потребна посебна мјера опреза.

Да би се олакшао процес бушења, мајстори препоручују употребу лакирне траке. Чињеница да је глазура, која покрива велику већину узорака плочица, веома клизава. Због тога је веома тешко да особа одржава бушилицу на одређеном месту, јер се стално креће у страну. Да бушилица не избледи, довољно је да се забодепројектовано отварање закрпа вискија.

Алгоритам дејства при бушењу малих рупа

Бушење рупа у плочицама малог пречника (до 1,5 цм) има своје карактеристике:

  1. За почетак, потребно је да на плочицу ставите траку боје и означите гдје ће се тачно налазити рупа.
  2. Осигурајте бушилицу и направите рупу на минималној брзини.
  3. Након бушења плочица бушилица се мора заменити обичном бушилицом и избушити зид на жељену дубину. Сијачица се може залијепити изолатором, унапријед мјерењем потребне дуљине.
  4. Уклоните прашину и остатке из отвора, и уметните типлу тако да не стрши изнад плочице.

Велика рупа са нормалном бушилицом

Ако је при руци нема круне или "балеринке", али је хитно потребно имати велику рупу у плочици, користећи конвенционалну бушилицу. Прво, направите ознаку, а онда контура нацртаног круга или квадрата распрсне мале рупе. Затим се језгро избацује лаганим покретима, а преостали зуби се пажљиво шкаре резачима. Унутрашње ивице рупе су спојене у сендвич. У исто време, плочица је притиснута на стабилну површину, потребно је радити у рукавицама.

Овај метод се сматра најтежим и дуготрајним, али ако не постоји други излаз, они се могу успјешно користити.

Приликом рада са плочицама, потребно је подузети мјере опреза. Радите боље са заштитним наочарима да бисте спречили да мали комади плочица падну у очи. Ако су отвориНаправити за полагање плочица, плочице боље ставити на дебелу даску и тек тада радити. Много је практичнији и сигурнији. Ако се бушотина избуши пре-рад, онда прије рада плочица може се ставити у пола сата у хладну воду. То ће увелико смањити вјероватноћу пукотина.

Знајући како бушити плочицу у купаоници, можете сигурно доћи на посао. Главно је да не журите и будите изузетно опрезни и пажљиви.