Како да проверим сијалицу мултиметром

Електричне лампе су интегрални атрибут модерног дома. Електричне сијалице и обичне и светлеће диоде могу да пропадну, а дешава се да голим оком нема видљивих оштећења - на пример, стварањем целине, али сијалица још увек не гори. Провјера у другој лампи можда неће дати резултате због нестандардне величине дијела с навојем, иу том случају ће бити потребан пробни одвијач за провјеру, или, за точнију провјеру, тестер. Овај уређај вам такође омогућава да проверите снагу ЛЕД сијалица. О томе како проверити сијалицу мултиметром, ао томе ћемо говорити у овом чланку.

Када купујете сијалицу, сви морају да виде да продавац, пре него што га преда купцу, проверава производ са тестером како би проверио исправност. У случају уређаја налазе се конектори за дијагностику различитих типова електричних лампи. Провера производа помоћу мултиметра вам омогућава да утврдите да ли је нарушен интегритет проводника унутрашњег светла. Ако је у добром стању, огласиће се звучни сигнал.

Поступак за проверу електричних лампи помоћу мултиметра

Модерно тржиште нуди два типа електричних тестера: усмјерено и електронско. Први су нешто јефтинији, али дигитални колеге надмашују их свим осталим параметрима - практичност, поузданост и тачност мерења. Мале димензије електронског мултиметра омогућавају да се стави у џеп. Такав уређај није страшан кретен, не наноси му никакву штету и кап с малом висином,који може онемогућити аналогни стрелицама. Сваки лиценцирани тестер има електронску заштиту која ће је спасити од неисправног одабира начина провјере.

репродукција

Када се активира у режиму петље, апарат вам омогућава да утврдите да ли је електрична веза прекршена. На контролној табли постоји посебан знак који означава овај режим.

Да бисте проверили перформансе електро сијалице, следите:

  • Укључите мултиметар у режим повратне спреге.
  • Једна од сонди причвршћена за централни контакт, а затим друга - да додирне страну.

Овај тест је погодан за електричне лампе опремљене са навојном капом. Када је производ у добром стању, чује се сигнал, а број од 3 до 200 охма ће бити приказан на дисплеју са течним кристалима.

Сваки пут прије наставка мјерења потребно је осигурати да се не наруши интегритет мјерног круга мултиметра. За ове 1-2 секунде, ставите једну сонду на другу.

Како извршити звук лампе у овом видеу:

Овај метод није погодан за ЛЕД производе, као и за ЦФЛ, који садржи електронски круг. Уз помоћ тестера могуће је провјерити стање компактне флуоресцентне свјетиљке направљене од чаше спирале. С тим у вези, спирала би требало да буде одвојена од базе и звучно ожичених водова који су повезани са електронском баластном плочом.

Мерење отпора

Мултиметар вам омогућава да проверите не само сервисирање електричне лампе, већ и да одредите величину њене отпорности.Ово може бити неопходно ако се фабрички направљена ознака обрише на посуди и немогуће је очитати снагу сијалице. Ово можете научити помоћу тестера.

Приликом провере електро-сијалице у режиму мерења отпорности треба извршити следеће:

  • Поставите прекидач мерача на ограничење од 200 ома.
  • Додирните пинцету да бисте контактирали производ, као у случају позива.

На дисплеју се приказује отпор, али не сме бити звучног сигнала. Број "1" на ЛЦД-у показује да је дошло до прекида у сијалици.

Други начин за одређивање снаге лампе са мултиметром приказан је на овом видео снимку:

Након што сте прочитали овај материјал, научили сте како правилно контролисати сијалицу помоћу мултиметра. Остаје да се дода да ће електрични тестер бити користан не само за решавање овог проблема. У домаћинству то није сувишна ствар, а ако већ немате такав уређај, препоручујемо да га купите.