Како да проверим мотор са мултиметром

Електрични мотор је главна компонента модерних кућанских електричних уређаја, било да се ради о хладњаку, усисивачу или другој јединици која се користи у домаћинству. У случају квара било којег уређаја, прије свега потребно је утврдити разлог лома. Да бисте сазнали да ли је мотор у добром стању, морате га провјерити. Да би се уређај однио у радионицу за то није потребно, довољно је имати регуларни тестер. Након што прочитате овај чланак, научит ћете како провјерити електромотор помоћу мултиметра и можете сами ријешити тај задатак.

Који се електрични мотори могу провјерити помоћу мултиметра?

Постоје различите модификације електромотора, а листа њихових могућих кварова је прилично велика. Већина њих може бити дијагностикована помоћу редовног мултиметра, чак и ако нисте стручњак у овој области.

Модерни електромотори су подељени у неколико типова, који су наведени у наставку:

 • Асинхроно, у три фазе, са краткоспојним ротором. Овај тип електричне енергије је најпопуларнији са једноставним уређајем који омогућава једноставну дијагностику.
 • Асинхрони кондензатор, са једном или две фазе и ротором кратког споја. Таква електрана је обично опремљена кућним апаратима, који се напајају редовном мрежом од 220В, најчешће у модерним зградама.
 • Асинхрони, опремљен фазним ротором. Ова опрема има снажније полазиште од мотораротор кратког споја, у вези с којим се користи као погон у великим енергетским уређајима (лифтови, дизалице, електране).
 • Колектор, једносмерна струја. Такви мотори се широко користе у аутомобилима, где играју улогу вентилатора и пумпи, као и брисача прозора и ветробрана.
 • Колектор, наизменична струја. Ови мотори су опремљени ручним електричним алатом.

Прва фаза било које дијагнозе је визуелни преглед. Ако чак и голим оком видимо спаљене намотаје или покварене дијелове мотора, јасно је да је даљња провјера бесмислена, а јединицу треба одвести у радионицу. Међутим, већина прегледа није довољна да би се открили проблеми, а онда је потребна детаљнија провера.

Поправка асинхроних мотора

Најчешћи асинхрони агрегати су двије и три фазе. Редослед њихове дијагнозе није потпуно исти, па ћемо се детаљније осврнути на то.

трофазни мотор

Постоје две врсте кварова на електричним јединицама и без обзира на њихову сложеност: присуство контакта на неовлашћеном месту или његово одсуство.

Трофазни АЦ мотор се састоји од три завојнице које се могу спојити у облику троугла или звезде. Постоје три фактора који одређују перформансе ове електране:

 • Исправан намот.
 • Квалитет изолације.
 • Поуздани контакти.

Затварање на тијелу се обично провјерава помоћу мегохмера, али аконије, можете направити уобичајени тестер, стављајући га на максималну вриједност отпора - мегаохм. У овом случају није потребно говорити о високој тачности мјерења, али је могуће добити приближне податке.

Пре мерења отпора, уверите се да мотор није прикључен на електричну мрежу, јер у супротном мултиметар неће радити. Затим морате извршити калибрацију постављањем стрелице на нулу (сонде морају бити затворене у исто вријеме). Проверите исправност тестера и исправност подешавања, кратко додирните једну сонду друге, потребно је сваки пут пре мерења вредности отпора.

Прикључите једну сонду на кућиште мотора и проверите да ли је контакт на свом месту. Након тога, уклоните очитавања уређаја, додирните мотор другом сондом. Ако су подаци унутар нормалног опсега, повежите другу сонду са излазом сваке фазе. Висока отпорност (500-1000 или више МХ) указује на добру изолацију.

Како провјерити изолацију намота приказан је на овом видеу:

Онда морате бити сигурни да су сва три навијање циља. Ово можете проверити тако што ћете окренути крајеве који се појављују у кутији електромотора. Ако се открије квар било којег намотаја, дијагнозу треба зауставити док се не отклони квар.

Следећа контролна тачка је дефиниција кратких спојева. Врло често се то може видјети у визуалном прегледу, али ако вањски изглед намотаја изгледа нормално, онда утврдити чињеницу кратког споја може бити због неуједначене потрошње струје.

Двофазни електромотор

Дијагностика енергетских јединица овог типа се мало разликује од горе наведене процедуре. Приликом тестирања мотора опремљеног са два намотаја и напајањем са нормалним напајањем, његови намотаји треба да буду окружени омметром. Отпор радног намота треба да буде 50% мањи од отпора.

Мора се мјерити отпор према тијелу - у нормалним терминима, требао би бити врло велик, као у претходном случају. Низак отпор указује на потребу за премотавањем статора. Наравно, за прецизне податке таква мјерења се боље обављају уз помоћ гранчица, али таква прилика код куће је ријетка.

Провера колекторских електромотора

Када се ради о дијагностици асинхроних мотора, окренимо се на питање како позвати електромотор мултиметром ако агрегат припада типу колектора и које карактеристике таквих провјера.

Да би се исправно провериле перформансе ових мотора помоћу мултиметра, неопходно је да се поступи у следећем редоследу:

 • Укључите тестер на Охм и измерите отпор колекторских трака у паровима. Обично ови подаци не би требали бити различити.
 • Измерите вредност отпора тако што ћете прикључити једну сонду на тело сидра, а други на колектор. Овај индикатор би требао бити врло висок, тежећи ка бесконачности.
 • Проверите да ли је статор интегритет намотаја.
 • Измерите отпор наношењем једне сонде на кућиште статора, а другу - на закључке. Што је индикатор виши, то боље.

Проверите да електромотор са мултиметром на интерконекцијском кругу неће радити. У ту сврху користи се посебан апарат за испитивање сидра.

Детаљна верификација мотора електричних алата приказана је на овом видеу:

Карактеристике верификације електромотора са додатним елементима

Већина електрана је опремљена додатним компонентама намијењеним заштити опреме или оптимизацији њеног рада. Најчешћи елементи уграђени у мотор су:

 • Тхермосвитцх. Конфигурирани су тако да раде на одређеној температури на такав начин да се избјегне сагоријевање и оштећење изолационог материјала. Осигурач се уклања под изолацијом намотаја или фиксира на тело електромотора са челичним носачем. У првом случају, приступ закључцима није компликован и може се без проблема тестирати помоћу тестера. Такође можете да дефинишете мултиметар или једноставни индикаторски одвијач да одредите које заштитне ноге треба да добије заштитни круг. Ако је температурни осигурач у нормалном стању, онда би требао показивати кратки спој приликом мјерења.
 • Термопрекидач се може успјешно замијенити температурним релејима, који су нормално одвојени и затворени (други тип је чешћи). Ознака елемента је постављена на њено тијело. Релеј за различите типове мотора се бира према техничким параметрима које можете прочитатиоперативних докумената или проналажења одговарајућих информација на Интернету.
 • Сензори брзине мотора за три закључка. Обично су опремљени моторима за машине за прање рубља. Основа принципа ових елемената је промјена потенцијалне разлике у плочи кроз коју пролази слаба струја. Снага се напаја са два екстремна закључка, који имају мали отпор и приликом провере морају показати кратки спој. Трећи закључак се проверава само у режиму рада, када магнетно поље ради на њему. Није потребно мјерити вриједност напајања сензора када је мотор укључен. Најбоље је уопште уклонити агрегат и применити струју на сензор. Окрените осу за импулсни излаз на излазу сензора. Ако ротор није опремљен сталним магнетом, мораће га инсталирати у тренутку провјере, уклањањем пред-сензора.

Нормални мултиметар је обично довољан за дијагностицирање већине проблема који се могу појавити у електричним моторима. Ако није могуће утврдити узрок квара овог уређаја, верификација се врши уз помоћ прецизних и скупих уређаја који су доступни само специјалистима.

Овај материјал садржи све потребне информације о томе како правилно проверити електромотор мултиметром у домаћим условима. У случају било каквог електричног квара, најважније је покренути намот мотора како би се отклонио квар, јер електрана има највећи трошак у односу на друге елементе.