Како да повежете прекидач са једним дугметом сопственим рукама

Тешко је чак и замислити људску егзистенцију без осветљења, и сходно томе, без прекидача, које ово осветљење ставља на снагу. Дете, учећи да хода и дође до прекидача, непрестано их кликне, диви се појави светлости, као некој врсти магије чаробног штапа или чуда. Али ми, одрасли, знамо да су закони физике и електротехнике засновани на таквој магији. На основу ових сазнања, упознаћемо се са прекидачем, његовом главном функцијом, врстама и конструктивним извођењем, као и разговором о томе како повезати прекидач.

Главна функција

Прекидач за светло је склопни уређај помоћу којег особа управља унутрашњим осветљењем. Ова машина обавља две операције - затвара електрични круг, због чега се лампица пали и затвара, лампица се истовремено гаси.

За разлику од високих напона, прекидач је дизајниран за рад у расвјетним мрежама до 1000 В. Управља се ручно, не штити од кратког споја и преоптерећења. На њему нема камера без лака, као у високонапонској опреми, тако да је обичан кућни апарат дизајниран за мала струјна оптерећења.

Једнокружни струјни круг је најпознатији и најчешће се користи за повезивање елемената осветљења.

Али сада све више дизајнерских решења значи уградњу у стамбене просторе сложене конфигурације соба, вишеслојних таваница исистем групног осветљења. Неће бити могуће једноставно повезати једносмерни прекидач светла, већ ће бити потребни сложенији модели. на пример:

 1. Прекидач са два кључа ће бити много прикладнији за коришћење ако просторија има зонално раздвајање, када је у свом радном делу потребно имати светлију расвету, ау делу за одмарање нека се пригуши светлост. Остали такви уређаји користе се у дневним собама, гдје се велики лустери монтирају на неколико свјетиљки.
 2. Прекидач са три кључа, спојен на утичницу. Овај уређај је погодан за уградњу када је у близини ходник, купатило и тоалет. Круг повезивања прекидача светла у овом пројекту значи снабдевање напоном са сваким кључем у засебну просторију, а утичница ће бити потребна да би се користио фен за косу или електрични апарат за бријање.
 3. Прекидач са осветљењем. Одлична опција за било коју собу. Уласком у мрачну собу, не морате да замахнете рукама по зиду у потрази за прекидачем, светлећи сигнал ће указати на његову локацију.

Како инсталирати ове уређаје за пребацивање и како их правилно повезати биће одвојен, дубљи разговор. Међутим, саветујемо вам да почнете да се упознавате са уређајем, принципом рада и шемом повезивања, на пример, једносмерни прекидачи.

сорте

Упркос свим елементима, прекидач светла за један кључ има неколико варијанти, у зависности од дизајна.

 1. Спољна инсталација. Повезивање таквог прекидача са једним кључем врши се уу случају када се електрична инсталација изводи на зидовима (у савитљивим валовитим, пластичним или металним цијевима, у посебним кутијама, пластичним кабелским каналима или на отвореном). Ова врста објављивања се најчешће користи тамо где је немогуће сакрити је у зиду. На пример, за повезивање сијалице у сеоској кући, у шупама, гаражама и другим кућним објектима. Отворено ожичење и прекидач за екстерно извођење изгледају мање естетски, али њихова главна предност је крајња једноставност инсталације и инсталације.
 2. Унутрашња инсталација. Овакви уређаји се постављају када се схемом прикључка прекидача са једним кључем користи скривено ожичење (испод жбуке или унутар зидова оквира). У овом случају, да би се уградио прекидач за светло, у зид је претходно монтирана подјединица (оне су специјалне за гипсане плоче и бетонске зидове). Сви ови радови су препуни прљавштине и прашине, тако да се уградња скривеног ожичења и уградња унутрашњих прекидача, у правилу, комбинирају са укупном поправком просторије.

Узмите у обзир! Ако је потребно, прекидач спољне инсталације се може користити као привремена опција, како не би одложила поправку великих електричних инсталација и избегла непотребне финансијске трошкове.

Ако инсталирате лампу која вам је потребна у просторији у којој је висок степен влажности и могућност да вода није искључена, онда нема боље опције од повезивања сијалице крозводоотпорни прекидач. Најчешће се ова опција користи за базене, купке, сауне, аутопраонице. Затворено тело уређаја у комбинацији са квалитетним заптивкама ће заштитити и од прашине. Због тога, прекидачи заштићени од влаге могу сигурно повезати уређаје за осветљење у радионицама и градилиштима са високим нивоом прашине и прљавштине.

Оно што желим да напоменем је екстерна разноликост прекидача на модерном тржишту електричних производа. Можете одабрати класичан или неки занимљив необичан дизајн, апсолутно било које боје. Дакле, пре него што прикључите прекидач на просторију, добро размислите о будућем изгледу просторије тако да је чак и таква ствар као што је уређај за пребацивање у хармонији са заједничким ентеријером.

Уређај и принцип деловања

Да би се исправно повезао прекидач, није сувишно да се прво упозна са његовим уређајем. Она се попуњава са следећим главним елементима:

Радни дио. Најважнији елемент је погон на који је кључ причвршћен. Монтиран је на метални оквир. Да би се ова конструкција ставила у под-носаче, постоји пар клизних ногу. Такође, радни део садржи контакте за које треба спојити електричне жице.

Заштитни пластични елементи. Кључ који се директно везује за радни механизам и спроводи процес укључивања. Оквир, израђен од диелектричног материјала, штити особу од судара с радним дијелом под стресом. Приложен је механизму запомоћу вијака или пластичних реза.

Повезивање сијалице кроз прекидач са једним кругом је врло једноставно. У радном делу апарата налази се контактна група која се састоји од покретног и фиксног контакта. Код покретног контакта, жица је повезана са извором напајања, директно на њега квачило. Жица која иде до лампе је причвршћена на фиксни контакт. Када кликнете на кључ, контакт који се креће може бити у једном од два положаја:

 1. Омогућено. Затвара електрични круг, фаза напајања се доводи до свјетла и жаруља свијетли.
 2. Онемогућено. Електрични круг се отвара, фаза на лампама се не испоручује и светло се не пали.

Потребни алати и материјали

Прије спајања прекидача свјетла, мора се направити ожичење електричних жица у просторији и припремити мјесто (рупа) у зиду, гдје ће се склопни уређај монтирати директно. Ако то није случај, прво морате направити зидне завјесе (за полагање електричних жица) и монтирати разводну кутију (у њој ће се изводити ожичење). Да бисте то урадили, обезбедите следеће материјале и алате:

 • Гит или алабастер.
 • Чекић и Бугарин са кругом на бетону.
 • Шпатула и капацитет за мешање раствора.

Постоји нешто лакша опција - пронађите најближу инсталирану дистрибутивну кутију у просторији и спојите жице у њој.

Држите семинд иоу! Разводне кутије се увек монтирају испод плафона (на удаљености од 10-30 цм од њега), тако да ће вам за рад нужно требати мердевине.

Да бисте сами направили основну инсталацију, а затим провјерили колико добро је направљен прикључни круг прекидача на жаруљу, потребни су сљедећи материјали и алати:

 • Пребацивање са једним кључем интерног извршења.
 • Полипропилен или пластични подрезивач (монтажна кутија).
 • Лампа за једну сијалицу.
 • Изолациона трака.
 • Одвијач са индикацијом напона.
 • Нож за скидање изолационог слоја на жицама.

конекција

О најважнијим условима за било који електрични рад, подсјетит ћемо вас у готово сваком чланку. Пре почетка рада искључите прикључну машину.

 1. Као што је горе поменуто, важан елемент у ланцу "прекидач-лампа" је разводна кутија. Прво положите жицу на кутију из напајања (штит).
 2. Из кутије морате ићи двије жице - једну до прекидача, другу до жаруље уређаја за освјетљавање. Веома је погодна употреба жице са жилама у којој је изолација различитог боја изведена. На пример, црвена вена ће значити "фазу", плаву - "нулу".
 3. Пре него што повежете жице, завршите све њихове крајеве и очистите вене. У кутији требате трљати фурнир 3-4 цм да би направили поуздан завој, прекидач и кертриџ за спајање на контакте ће бити довољностриппинг за 5-8 мм.
 4. Постоје два контакта у лампи илуминатора, на један од њих се спаја фазна жица, на другу нулу.
 5. Два кабла под напоном, погодна за прекидач, спајају се у складу са покретним и фиксним контактом.
 6. Причврстите оквир и кључ прекидача, и сакупите поплаву светиљке.
 7. И сада, најважнија ствар - спојите жице у разводној кутији (искусни електричари кажу "искључите" на свом сленгу). Овде ће вам бити потребна екстремна пажња, не мешајте ништа, као резултат тога морате добити три обрата. Спојите нулту жицу која долази из мрежног напајања на нулту снагу која иде на илуминатор. Спојите фазну жицу са напајања на стамбени, помичући се на контакт прекидач прекидача. Један пар остаје - то је вена која је повезана са прекидачем на фиксни контакт, а фаза лампе је живела, спојила их.
 8. Направите поуздано увијање (за бољи контакт, још увијек можете добити та мјеста), изолирајте врх специјалном траком и уметните ПВЦ цијеви. Све то уредно ставите у кутију и затворите поклопцем.
 9. Укључите аутомат и проверите да ли је прекидач у акцији.

Веома важно! Када је прикључен на прекидач струјног напајања, не мешајте фазни вод са нулом. Запамтите, уређај за пребацивање мора прекинути само "фазу". У супротном, када замењујете лампе у уређају за осветљење, можете доћи под напон.

Видео

Сада знате како да се повежетепрекидач са једним дугметом. Можете, наравно, позвати специјалисте за овај посао. Али у случају са овим уређајем нема ништа компликовано, а резултат, који је направио својим рукама, увијек ужива два пута.