Како да направите појачивач за прање система грејања својим рукама: детаљна упутства

Нема ријетких случајева када власник овог гријаћег уређаја мора обавити прање измјењивача топлине плинског котла. На пример, када у насељу нема таквих мајстора, а вожња котла у град не постоји ни жеља ни прилика. Иако, треба признати да је чишћење овог дијела прилично скупа услуга, која не мора бити плаћена. Поред тога, веровати овом послу је само за доказане фирме које имају специјализовану опрему. Ако се морате обратити мајсторима "рукотворина", најбоље је да направите појачивач за прање система гријања властитим рукама и самостално извршите процедуру.

Зашто чистити

Понекад постоје одређени проблеми у раду система гријања и да их се ријеши, лако је очистити опрему.

То је због чињенице да се током дуготрајног рада котла у измјењивачу топлине прикупљају различите твари и набоја, што може довести до потпуног уништења овог дијела опреме.

Поред тога, под утицајем високих температура, онечишћења која се таложе на измењивачу топлоте реагују једни са другима, што ће заузврат довести до смањења радних карактеристика целокупног система грејања.

Да, да би се спријечила квалитативна размјена топлоте која је способна:

 • сол за крутост;
 • растворено гвожђе.

Соли крутости и вишка гвожђа су карактеристичне за воду у многим регионима наше земље, тако да је проблем релевантан за многе!

Да бисте максимално искористили свој котаостепеном ефикасности, а измењивач топлоте у највећем могућем времену задржао своју ефикасност, препоручује се периодично чишћење опреме, коришћењем специјалних течности и решења за то, о чему ће бити више речи у наставку.

Учесталост чишћења зависи од врсте течности коју користите у систему грејања

 • ако је то нормална, чиста вода, онда се ова процедура треба изводити сваке четири године;
 • Ако се ради о антифризу, поступак чишћења се проводи сваке двије године.

Када се користи антифриз, изузетно је важно да се замени на време. Ако се то не уради, онда се читав систем грејања може озбиљно оштетити.

Наравно, идеално би то требало да раде стручњаци, али вредност њихових службеника је неоправдано висока. Стога, ако желите, мала вештина, да би се постигао прихватљив резултат може и сопственим рукама.

Припрема карактеристика боостер и пумпања

Важно је одмах напоменути да је највећи проблем у овој ситуацији појачивач, односно посебан уређај који обезбеђује пумпање флуида кроз измењивач топлоте и истовремено уклања гасове.

Мало је вероватно да ће доћи са неким од познаника. И нема смисла куповати на своју руку - његова вриједност прелази 300 УСД (а то нису најбољи и најпоузданији уређаји). Јасно је да је аквизиција неоправдана. Дакле, једина исправна опција је да направите боостер ручно израђених материјала својим рукама.

Пример како очистити измењивач топлоте из гасног котла на видео:

У ту сврху може бити корисна стара али радна пумпа машине за прање рубља. Ако га немате, лако га можете купити на "бувљаку" или на интернету за мали износ.

карактеристике повезивања

Чини се да ништа није компликовано у будућности, али у стварности то није тако једноставно, јер је важно правилно повезати цијеви за испирање које долазе из пумпе.

За то направите посебну плочу за фиксирање. Пажљиво проучите карактеристике ваше опреме и крените од тога:

 • узимају две металне плоче, чија је дебљина 2,5 милиметра;
 • , зависно од карактеристика уређаја, избушити рупе тако да одговарају отворима у измењивачу топлоте;
 • У редовној санитарној радњи купите четири такозвана "Американца" промјера пола инча и неколико јастучића испод њих;
 • користити само унутрашњи део "американаца", инсталирајући их у доњи отвор сваке плоче;
 • помоћу вијака, причврстите плоче тако да су спојнице притиснуте што је могуће чвршће на измјењивач топлине.

Да би се осигурало спајање црева, чак и уобичајених месинганих прикључака, пречника у? у. Могу се користити за примарне и секундарне измјењиваче топлине. Иначе, како правилно прикључити појачивач за испирање система гријања властитим рукама, погледајте видео приказан у овом чланку.

Ово се не завршава. Сада ће вам требати додатни капацитет. Може битиобичан пластични канистер или чак пет или шест литара воде. Побрините се да добро оперете капацитет како бисте уклонили чак и најмању контаминацију.

На дну, уградите прикључак који ће омогућити спајање црева. Прикључак мора бити чврсто и чврсто фиксиран. Можда ћете морати да истопите мало рупе испод ње, поставите фитинг, а када пластика почне да се стврдне, чврсто је затеже и обезбеђује непропусност.

Ако постоји жеља и прилика, инсталирајте славину на излазу, али то није обавезно.

Средство за испирање

Следећи корак је да узмете помоћно средство за испирање. Постоји много таквих решења и на специјализованим форумима, сваки стручњак саветује алат који је сам користио. Да будем искрен, невероватно је веровати у такву изјаву, врло је вероватно да течност заправо није идеална.

На пример, неким се саветује да користе 10% раствор хлороводоничне киселине. Или ортофосфорну киселину. Међутим, препоручујемо да не користите киселе растворе - они могу да сагоревају измењивач топлоте и морате да купите нови! Или идите у потрагу за учитељем који је у стању да правилно и сигурно запечати рупу спаљену киселином.

Поднијети захтјев за чишћење препоручених посебних рјешења - њихова цијена је довољно висока, али резултат је прикладан. Поред тога, они су потпуно безбедни. На пример, постоје позитивни резултати и заиста велики број "живих" добрих рецензија из Детек дроге - једна боца је довољна да створи десет литарарешење

Корак по корак водич за самочишћење

Сада када сте спремни, можете почети са испирањем. Редослед акција ће бити следећи:

 • извадите пумпу из машине за прање рубља;
 • повежите га са уређајем који сте креирали - резервоаром за течност за прање и самим измењивачем топлоте;
 • пунити капацитет од шест литара претходно загрејаних на температуру од 50 степени чисте воде;
 • укључивање пумпе;
 • одложити воду створену кружним системом - то је неопходно како би се осигурало да је читав систем поуздан, издржљив и никада не пролази кроз течност;
 • након што проверите да ли је систем безбедан, искључите пумпу;
 • сипајте течност у цистерну за цишцење - Детек или било које друго (подсецајуци, не слушајте занатлије и "професионалце" у онлине форумима - немојте користити киселе отопине, могу спалити измјењивач топлине!);
 • покрените пумпу и оставите је да ради око четрдесет минута.

Ако на излазу користите провидно црево, течност за пренос назад у посуду, можете видети опрану прљавштину.

После четрдесет минута прања секундарног измењивача топлоте, вратите уређај на главни уређај и исперите га око четрдесет минута. Резултат је импресиван - уређаји за пренос топлоте постају чисти као што су били у тренутку куповине.

Време чишћења је назначено приближно. Ако је измењивач топлоте јако загађен, треба га опратиуради то дуже. Ако је релативно чист, може се смањити живот пумпе. Овде већ разматрамо сам процес - ниво загађености течности. Зато се препоручује уградња транспарентних цеви које омогућавају визуелну контролу процеса чишћења.

Након завршетка чишћења посебним раствором, прикључите размењиваче топлоте на славину са водом. Оциједите чисту воду око пет до седам минута. То је потребно да би се преостала средства испрала.

У овом случају, професионални занатлије користе посебан шалтер - ако имате финансијску прилику, можете га купити, а ако не желите да трошите, онда користите ову методу да уклоните остатке чистача, то је у потпуности оправдано крајњим резултатом.

Да бисте боље разумели како да направите појачивач за прање система грејања својим рукама, погледајте видео:

Као што видите, није тешко створити ефикасан и ефикасан уређај за прање система гријања властитим рукама, чије фотографије су приказане у чланку.

заклучениа, откритки, мнениа

Обавезно прво испитајте проблеме растављања измењивача топлоте како се не би оштетили. Уопштено говорећи, о томе нема ништа компликовано, али постоје одређене карактеристике демонтаже - све зависи од произвођача и модела котла.

Па, и након скидања измјењивача топлине, очистите сам котао - зашто не искористити ову прилику? Да бисте то урадили, узмите обичну меку четку и наоружајте се усисивачем. Приликом чишћења обратите посебну пажњу на горионик, али не и на претерану ревностУправљајте да случајно сломите било шта и оштетите га.