Шта да нахранимо рибизом током лета

Вјеројатно не постоји таква дацха која на свом мјесту не би посадила барем неколико грмова рибиза. Сви знају предности ових лековитих бобица. По количини витамина, минерала и хранљивих материја, црна рибизла је надмашила све плодове познате човечанству. Али сама култура је непретенциозна и скромна - ништа, као да је, посебно и не захтева. У лето, рибиз би требало да се храни за узгој и узгој младица и воћних пупољака. Рибизле се могу хранити фосфатним ђубривом (фосфорно брашно са додатком суперфосфата). Рибизле су осетљиве на хлор, тако да би требало избегавати супстанце које садрже калијум због њихове исхране, дајући предност калијум-сумпорној киселини или дрвеном пепелу. У нашем чланку ћемо говорити о летњику.

Приликом храњења рибизле у лето

У првој половини јуна треба спровести органско згрушавање. Искусни вртлари савјетују да се љети проведу најмање два гнојива с текућим гнојивима. Један - почетком јула, током инфузије бобичастог воћа, други - након жетве, када су положени нови цветни пупољци, односно крајем јула - почетком августа. Храњење након бербе бобица ће обезбедити добар рибиз од рибизле следеће године.

Веома је цењено од стране стручњака да је оплодња коријена, која се спроводи у јуну и јулу, веома цењена. У ту сврху користити водену смешу урее са елементима у траговима. За 10 литара воде узмите 20 г урее, 5 грама борне киселине, 3 грама мангана и 30 грама бакар сулфата. Рођена киселина, манган и купорос се мешају у одвојеномконтејнере, а затим се вежу заједно и ова смеша се распршује.

Превентивне мере за прелив од рибизле

Посебну пажњу треба обратити на чињеницу да гнојива набављена за грмље рибизле не садрже хлор, овај елемент лоше утиче на биљку. Такође треба да знате колико се користи азотна ђубрива. Имају добар ефекат на раст грма, али смањује плодност биљке и чини је подложнијом гљивичним болестима. Изузетно опасна вишка азотних ђубрива за рибизле након жетве, јер спречавају сазревање грана, што може довести до смрзавања грмља зими. Међутим, важно је придржавати се дозе било ког ђубрива, не само азота, тако да корени рибизле нису погођени.

Како правилно нахранити рибизове

Како не би наштетили рибизу, сваки вртлар мора знати како правилно припремати храњиве састојке. Нитрогенска исхрана се обично уводи у методу корена, јер их листови апсорбују нешто горе.

Пре полагања земље око грма треба добро ископати и обилно полирати, у супротном ђубриво може пјенити младе корене. Из истог разлога, није могуће ширити стабло птице директно у кругове.

Боље је да се одмакнете 20-30 цм од стабљике и проширите ђубриво на земљиште, а затим покријте врх малим слојем земље или малча. Крављи гној се уводи дубоко. Да би се то постигло, преклапајућа маса је постављена око грма и ископана на дубини од 20-25 цм у радијусу од око једног метра.

Исхрана рибизлеу лето после цветања

Одмах након цватње и љети, стручњацима се савјетује да користе текућа гнојива за црну рибизу - органску и минералну. За органско храњење, погодан је за разређивање водом у размери 1:10 инфузије пилеће масти, разблажене водом 1: 4 инфузијом течне краве или "зеленог ђубрива" - инфузијама корова, које се такође разблажују водом у размери 1:10.

10 литара азота, 20 грама фосфора и 10 грама калијум гнојива се узгајају за 10 литара воде за храњење минералном течношћу. Можете користити комплексно ђубриво са високим садржајем фосфора и калијума, користећи 20-30 г на 10 литара воде. Течно ђубриво - органско и минерално - уноси се у количини од 10 литара раствора испод сваког грма. Храњење течним ђубривима након цветања је неопходно за подршку биљке и добијање добре жетве. Течна ђубрива након доброг заливања или кише стварају уторе који чине око сваког грма рибизле. Након заливања и ђубрења земљиште око грма пожељно је да се замочи.

Локална исхрана рибизле у лето

Искусни вртлари у јуну-јулу препоручују да се изврши и изврши прехрана коријена са елементима у траговима. За то се 5 грама мангана, 3 грама борне киселине и 30-40 грама бакар сулфата узгајају одвојено у различитим контејнерима, а затим мешају у 10 литара воде. Овим раствором попрскајте грмље рибизле.

Прелив од течног рибизла у лето

Поред израде главних ђубрива, црна рибизла даје течна ђубрива која се комбинују са заливањем.Обично се користе током цветања (мај), у периоду раста изданака (мај, јун), када се сипа бобице (јун) и одмах након жетве (август), када се постављају цветни пупољци.

За инфузију користите инфузију краве или стајњака, разређивањем 3-4 пута (на канистру раствора); инфузија птичјег измета, разблажена 8-10 пута (на грлу пола кашике раствора). Понекад је тешко добити органска органска ђубрива, у тим случајевима можете користити готове препарате из продавнице, на пример, "Бачва и 4 канте", "Крем-стражњица" и друге.

Очување рибизле у лето по националним методама

  1. Храњење пепела. Пола туцета напунити водом 1: 1 и инсистирати 2 дана, разриједити насталу композицију 1:10, трошак грма 1-2 канте отопине.
  2. Скроб. Препоручује се ископавање сушених крумпира испод грмља, али процес скупљања и сушења чишћења је веома радно интензиван и дуготрајан. Можете користити скроб - 200 г скроба разријеђеног у 3 литре воде, прокухати и разриједити у 1 кантици воде, трошак буса 2-3 литре. Недостатак овог рецепта је што се овај скроб мало пробавља. Најпогоднији метод за коришћење гуљења кромпира је кување инфузија из њих. Од почетка летње сезоне чистимо кромпир у великој канти или бачви са мало воде, ту можемо додати сјецкану зелену траву и банани, током целе сезоне, након 2-5 недеља, може се користити инфузија. Разблажите 1:10 и залијте грмље рибизле по стопи од 1 кашике инфузије на грму.
  3. Хлебна ђубрива. Крух од круха је преплављен водом од 5 до 10 литара и инсистира на топлом месту 2 недеље. Може се разблажити од 1:10 до 1: 3 у зависности од количине раствора и његове концентрације.

Каква врста неге је потребна за рибиз на лето

Наводњавање игра важну улогу у збрињавању рибизла у врућим љетним мјесецима. Пратите чистоћу између грмља, уклоните коров на време. Проводити ђубрење органским ђубривима, заједно са наводњавањем. Све време прегледајте грмље, и када откријете штеточине или болести, предузмите мере, али не третирајте хемикалије три недеље пре сазревања бобица, народних лекова. Када почну да пјевају бобице, морају се сакупљати појединачно и селективно - само зрели док сазревају.

Знајући шта да оплодимо рибизле током лета, и спроведући превентивни преглед, можете годишње добити велику жетву ове бобице.