Како да направите ватру са сопственим рукама

У модерном ентеријеру можете задовољити различите дизајнерске одлуке. Једно од ових решења су камини. Такви унутрашњи елементи су тражени иу приватној кући иу стану. Данас су најпопуларнији гипсани камини.

Израђен од овог материјала, дизајн ће бити одлична допуна унутрашњости и врхунац поправке у соби. Али у овој ситуацији, важно је знати како направити камин од сухозида, посебно ако се инсталација обавља самостално. Ово и многа друга питања ће одговорити на наш чланак.

Шта представља

Гипсани камини су самосталне конструкције које се могу подићи чак иу станубез страха, јер могу користити само умјетни пламен.Ово је веома леп унутрашњи елемент који ће вам омогућити да соби пружите топлину и удобност.
Камини од гипсане плоче представљају одличну алтернативу садашњости, јер су много лакши за властите руке. Поред тога, када се они створе, нема потребе да се спроводи низ озбиљних манипулација зградом и да се израђују цртежи за реконструкцију простора.
Осим тога, стан нема увек прилику да створи прави камин. Али камини са сухозидом могу бити направљени у свакој просторији и уз мали буџет. У овој ситуацији нема потребе да се пролази кроз такозвану "школу за окупљање", јер је сасвим довољно да се једноставно упознате са упутством.
Камини од сухозида конструисани су од металног оквира и једноставно су украшени декоративним материјалом.У исто време, ви сте слободни у ономе што ће имати по величини, изгледу и дизајну. Главно је да цртеж садржи све потребне величине. У овом случају, монтажа конструкције са сопственим рукама биће у удобним условима.

Гипсане камине имају следеће предности:

 • домаћи елемент унутрашњости;
 • могућност склапања чак иу стану;
 • постојање многих варијанти конструкционе изведбе;
 • расположиви трошкови пројекта;
 • цртежи се могу наћи на интернету или сликати сами;
 • изглед се не разликује од стварног;
 • велики дизајнерски потез;
 • могућност било какве вањске обраде;
 • је потпуно сигуран, како на страни завршних материјала тако и на дијелу заштите од пожара;
 • покретљивост, као да се жели, могу се кретати по просторији(Ако у процесу инсталације није било стационарног причвршћења на зид и под).

Поред тога, можете уредити полицу за књиге или украсне предмете на врху уређаја: свијећњаке, огледала, фотографије итд. Близу њега ће бити веома лепо седети у фотељи или на тепиху, читајући омиљену књигу.
Такође, са овим уређајем можете ефикасно и веома лепо поделити простор простора на функционалне површине. Ово се посебно односи на мултифункционалне просторије.
Имајући такве предности, гипсани камини сваке године освајају срца људи и појављују се у њиховим становима или кућама.

Могуће опције

МакеКамини са сухозидом могу бити више врста. Морате направити свој избор на основу ваше воље, као и расположивости соба.
Сви камини се могу поделити у три врсте:

 • "Симболично". Можете га користити за израду различитих материјала. Можда је чак и стилизована фигура на зиду који изгледа као камин;

 • условно. За овај дизајн карактеристично је присуство обавезне избочине са зида. То јест, овде је направљен дизајнерски портал. Сам портал има безначајне димензије. Сматра се одличним рјешењем за стан, јер може ставити опрему за симулацију пожара;

 • су поуздани. Најсложеније у својим рукама. Такви камини из сухозида извана се практично не разликују од правих камина, који се подударају са њиховим дизајном и димензијама. Овдје можете инсталирати пламенике од биогорива који имају улогу извора ватре.

Као што можете видјети, све три врсте имају веома јаке разлике, због чега се могу користити у различитим ситуацијама и за рјешавање различитих питања дизајна.

фазе монтаже

Као и свака конструкција са ГКЛ, гипсани камини имају следеће фазе састављања:

 • креирање цртежа, који ће приказати све детаље склопа;

Обратите пажњу! Цртежи нису обавезан корак у изради овог дизајна. Али са њим ће ствари ићи много брже;

 • избор локације инсталације;
 • склоп оквира;
 • платинг итдривалл схеетс;
 • завршна обрада.

За сваку фазу постоји посебна инструкција.
У нашем случају, задржаћемо се на фазама склапања оквира и његове облоге са сухозидним плочама, јер ове две фазе узимају највише времена. Такође, највише питања и појашњења се појављују за њих.

формирање оквира

Вјероватно је најозбиљнији корак у сакупљању властитог камина од гипсаних плоча, инсталација оквира.Озбиљност лежи у чињеници да, у зависности од тога колико тачно и прецизно ће се извршити уградња металних профила, зависи и радни век и изглед камина.

Обратите пажњу! Ако су метални профили постављени искривљени и из исте равни, онда се на димњаку могу појавити пукотине након обраде.

Будући да је најтеже имплементирати поуздани камин, онда ћемо размотрити све манипулације у монтажи и облагању за њега. То је због чињенице да су друге двије варијанте више декоративне него функционалне.
Монтажа елемената оквира се врши према следећој шеми:

 • нанети ознаке на зид и под;
 • Након тога почињемо да фиксирамо стартни профил на поду. Прво, поставите профил дуж зида, а затим уметните водилицу са обе стране;
 • затим закључати раван са профилом, који ће ићи паралелно са стартом;
 • када се ватра на периметру пода подигне, почињемо да је подижемо;


 • причвршћујемо профиле на зидове иподове помоћу типли и вијака. Корак монтаже причвршћивача зависи од масивности и укупне тежине конструкције. Што је већа тежина и величина, чешће је потребно уградити типле;
 • Када се оквир извади да би му се пружила чврстоћа, причвршћујемо краткоспојнике између водилица. Израђени су од стоехних профила, резање на комаде одговарајуће величине.

На крају, треба да добијете металну кутију која дјелимично покрива зид и под. Овде треба напоменути да ако се горњи део дизајна користи као полица, онда то треба узети у обзир приликом састављања основног оквира. За такве моделе, кутија након монтаже ће имати значајну базу и ојачана са скакачким врхом. У овом случају, џампери морају бити постављени тако да могу издржати предвиђену тежину. У овом случају, најбоље је поставити их под малим углом.

Запамтите да квалитет и трајност камина директно зависи од чврстоће и стабилности оквира.
У зависности од облика камина, његова метална кутија ће изгледати као паралелепипед, квадрат или други облик. Ваша фантазија у овом случају треба да буде ограничена само на функционалност и естетику.
Такође, у овој фази биће потребно поставити жице за опрему која ће бити замењена правом ватром. Ово је проблематично, а то није добро.

формирање омотача

Камини од сухозида могу бити обрађени различитим верзијама лимова. Најчешће кориштена облога је стандардналистови, јер су јефтини, за разлику од специјалних плоча. Али понекад, ако унутар дизајна ставите, на примјер, упаљене свијеће, боље осигурајте и покријте камин ватросталним листовима. Наравно, они ће коштати нешто више од стандардног, али ћете бити сигурни да у стану неће бити пожара.
Камини од гипсаних плоча се шиве како следи:

 • исечемо цела писма на одвојене делове;
 • резати специјалним ножем. У овом случају, морате се придржавати технологије резања. Прво, потребно је одрезати лист са једне стране на обележје картона, а затим лагано ударити у део пресека. Као резултат, слово ће пробити рез и само ћете морати да сечете слој од картона;

 • Затим нанесите комаде материјала на оквир и причврстите вијке;

Обратите пажњу! Између плоча морају остати минималне пукотине. Ово ће помоћи да се изрезује посјекотина са листова помоћу посебног плана.

 • на сусједним листовима, корак монтаже не треба да се поклапа. Завртњеви могу бити на сваких 20 цм;
 • заврните вијке 1 мм у листовима тако да се њихови шешири не пењу преко површине.

Када су сви делови инсталирани на њиховим местима, само ћете морати да направите декоративни украс камина. Али, пре него што кренете на то, потребно је обрадити шавове између листова специјалне армирајуће траке. То и све вијке треба да се нанесу китом на равну површину.
\ т Следећи горе наведеноупутства, моћи ћете властитим рукама створити прави камин с минималним привременим трошковима. У исто вријеме, уштедјет ћете много новца и добити лијеп и удобан додатак вашем интеријеру, који ће не само задовољити очи, већ ће вас и загријати. Сада можете имати камин чак иу стану!