Како да гријате бунар за зиму својим рукама

Како изоловати бунар и снабдијевање водом за зиму властитим рукама је јефтино - све ово ће бити размотрено у овом чланку. Ово питање и прије доласка зиме и првих мраза од интереса је за многе власнике сеоских кућа са бунарима на локацији. Размотримо у чланку како да изолујемо бунар у земљи властитим рукама, што је боље користити топлотно-изолационе материјале како би заштитили бунар од смрзавања зими и показали детаљну видео инструкцију на ову тему.

Информације на интернету, о теми која се данас разматра, је доста. Само ћемо додирнути основе извођења радова на изолацији бунара властитим рукама. На нашем сајту се такође можете упознати са СНиП стандардима за изолацију комуникација, укључујући и цевоводе. Одвојено, препоручљиво је прочитати информације о изолацији цијеви од бунара до куће иу подруму куће.

Да ли је потребно загревати бунар за зиму

Оштре зиме у вашем подручју и високи нивои подземних вода на локацији могу довести до замрзавања бунара и цијеви за воду под земљом. Побрините се за изолацију унапријед, не чекајте хладноћу. За изолацију канализационих цеви и комуникација користити топлотну изолацију, која ће спречити сезонско замрзавање тла и опреме за пумпање при високој влажности.

Независни прорачун дебљине изолације за бунар ће захтијевати да бројите велику количину података: климу региона, ниво подземних вода и врсту тла на локацији. За почетак, треба да одаберете одговарајућуматеријал за топлотну изолацију комуникација. Правилно израчунајте дебљину потребне изолације, можете на калкулатору топлотне изолације онлине на нашој веб страници.


Пхото Схема изолације цијеви водоводне и црпне станице

Затим загријати бунар властитим рукама

У већини случајева, црпна станица је мала зграда на локацији или кесон. У оба случаја треба користити УРСА КСПС или јефтинији екструзиони пјенасти полистирен, руски аналогни - Тецхноплек из корпорације ТецхноНИКОЛ. За топлотну изолацију цијеви у земљи са хладном водом погодна је изолација цијеви од пјенастог полиетилена.

Ако живите у региону са температуром зими не нижом од -20 степени, онда ће се јефтини материјали уклопити у бунар. Такви дједови поступци као што су загревање зими пиљевином или сувим лишћем су веома погодни. Ако се у региону појаве јаки мразеви и ако се земља може смрзнути, препоручује се употреба модерне, отпорне на топлоту, отпорне на влагу.

Пхото Опције за загревање бунара за зиму властитим рукама

Бирајући грејач, обратите пажњу на паропропусност, отпорност на влагу и механичку чврстоћу материјала. Полистирен од екструдиране пене треба користити у свим влажним подручјима, укључујући и заштиту цјевовода у земљи од смрзавања. У те сврхе, на грађевинском тржишту, погодно је инсталирати шкољку за екструдирање или ППУ цијеви.

Како загрејати бунар за зиму својим рукама

Одмахтреба упозорити да треба радити до мраза. Почетком јесени ниво подземних вода је минималан и моћи ћете без проблема успоставити све комуникације. У већини случајева, црпна станица се налази у бунару бетонских прстена, а на врху је заштићен од падавина и хладноће са изолованим поклопцем. Управо ове структуре треба третирати хидро и топлотном изолацијом.

На слици горе приказано је неколико варијанти распореда бунара на локацији. Ако се све комуникације налазе у подземљу, онда ће позитивна температура бити обезбеђена топлотом са земље. Потребно је створити услове под којима ће губитак топлоте кроз зидове бунара и поклопац бити минималан. Размотрите технологију да учините више.

Шема изолације бунара властитим рукама

Употреба базалтне вуне није најбоља опција за бунар. Слој плоча од минералне вуне мора бити сигурно заштићен од подземних вода и глодара. Најбоље је користити пенасту пену од полистирена или полиуретанску пену (ППУ) као што је приказано на слици испод, са бетонским прстеновима који се даље третирају битуминозном мастиксом или пенетроном хидроизолацијом.

Да би се цијеви загријале у кесону с бројним завојима, боље је користити изолацију цијеви к-флек или цијев од пјене или пјенастог полиетилена. Сви ови материјали се лако причвршћују на цеви, док произвођачи нуде производе различитих пречника, под различитим цевима. Данас је то најприступачнији и на тај начин поуздан начин заштите од смрзавањацеви у земљи.

Како изоловати бунар у сеоској кући за зиму

Теже је заштитити бунар у колиби изван града, јер се вода у одсуству корисника не креће по цијевима и може се смрзнути. За такве случајеве могуће је полагати на цев са водом испод слоја топлотне изолације грејног кабла. Ако подесите термостат, кабл ће се аутоматски укључити када се температура спусти - аутоматски ће вам помоћи да смањите трошкове струје.


Декоративна кућа са кесоном испод бунара

\ т

Многи се не заустављају на изолацији бунара, већ стварају целокупну архитектонску структуру на бунару, додатно штите све електричне опреме од хладноће. Унутар такве декоративне куће налази се кесон, који је делимично уроњен у земљу, а горњи део остаје изнад земље. Такву зграду треба загријати, а кесон треба покрити загрејаним поклопцем.

Приликом полагања цијеви и уређаја за бунаре за воду у приградском подручју одмах планирајте како ћете их загријати. Најопаснији дијелови водовода са хладном водом налазе се на улазу у кућу и унутар бунара са пумпном опремом. Због тога је неопходно самостално изоловати цев у подруму куће, као и извршити топлотну изолацију бунара у земљи зими.

Видео. Како гријати добро властитим рукама